Здравейте.
Поръчител съм (заедно с още двама души) на мой познат за заем в размер на 10 000 лв. от ОББ.
От март 2005 с решение на РС София се пристъпва към принудително събиране на дължимите към момента близо 9 000 лв. (вкл. разноските по делото), като е наложен запор на заплатите на четирима ни...
Извинете, може би не съм попаднал на правилното място (имам пред вид този форум:) ). Сега интересната част - оказва се, че след като през миналия месец дължимата сума вече се е събрала в служебната сметка на съдия-изпълнителя в ДСК:
1. моя работодател не е известен за прекратяване на запора, като продължава да внася суми по тази сметка;
2. в ОББ все още не са постъпили 5 900 лв.
Ще се радвам да чуя мненията ви:)
- Дата и час: 05 Фев 2025, 05:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Запор на заплатата
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
забелязах, че темата ми се чете, но няма никакви мнения. може би защото не задавам никакъв въпрос:) интересува ме какво трябва да направя, за да спре работодателя ми да ми удържа от заплатата. предстои ми среща със съдия-изпълнителя. междувременно помолих от моето счетоводство за документ, който да удостоверява, че съответните суми са били превеждани в съответната сметка. не беше ли редно, да не е необходимо да се заемам с делото по собственото си спасяваяне:), след като досега проблемът се решаваше "сам". оставам с впечатлението, че някой не си е свършил работата, за което аз плащам с пари и време. както е очевидно, не съм човек, който отдава голямо значение на парите и съм готов да плащам за чужди грешки, но само донякъде...
- maxl_lpp
- Нов потребител
лично аз съм възмутена....но по-важния въпрос е какво би могло да се направи, за да се вдигне по-бързо запора. След като сумата вече е събрана е въпрос на време тя да бъде преведена по сметка на банката визкател и изпълнителното производство да бъде прекратено. А прекратяването на изпълнителното пр-во има за последица служебно вдигане на наложените запори - чл. 330, ал. 2 от ГПК, т.е. с вдигане на запора се прекратява източването на Вашата заплата...А кога ще се случи това зависи единствено от добрата воля на съдия-изпълнителя(с оглед на факта, че няма лесен начин, който да го застави да спазва законовия срок, в който би трябвало да изпълни това свое задължение). Моя съвет е да му пуснете една молба, с която ще молите да бъде отменен наложения запор, тъй като задължеието за обезпечението на което е наложен, е погасено. Към молбата не е зле да се приложат доказателства, че сумата е постъпила по неговата сметка. После ще пускате молба за връщане на надвзетите суми по едикоя си ваша сметка-защото до колкото разбирам не е ясно до кога работодателят Ви ще му превежда недължими суми...абе дано да се размърда и скоро да вдигне запорите, все пак това му е работата, но за по-сигурно може да се подаде въпросната молба с цел да обърне внимание точно на Вашето дело веднага след молбата - това е в случай, че забавата се дължи на голямата му натовареност,т.е. на факта, че не е имал време да се занимава с точно това дело и молбата един вид ще го подсети да се заеме с вашия въпрос - примерно
- hai
- Младши потребител
благодаря, hai. както писах, срещата ми със съдия-изпълнителя предстои през седмицата. има ли и какъв е законовия срок за вдигане на запора? ще изчакам срещата си със него, макар че едва се сдържам да не си задавам някои въпроси, като например, какво се случва през последната година с въпросните 5 900 лв. между другото той е наистина много зает и известен човек, както разбрах:) за горната сума разбрах от сведението, което ОББ му е пратила преди 2 месеца, което си стои невъзмутимо в папката в деловодството...
- maxl_lpp
- Нов потребител
първият коментар го пуснах преди да съм прочела Втория Ви пост и искам само да добавя, че това за срещата със съдия-изпълнителя е добра идея и ако е съвестен ще Ви обясни как стоят нещата и ще се размърда да си свърши работата, но това е само в случай, че не я е свършил, защото не е имал време, по-трудно ще е ако се дължи на липса на желание...и е важно също така да се установи, че цялата дължима сума е постъпила по служебната му сметка, а не само тази, която е изтеглена от Вашата заплата, т.е. и това което е прибрано и от заплатките на останалите поръчители...нормално е СИ-ля да е наясно какво има по неговата сметка и от къде е дошло, но все пак можем да допуснем, че е наясно ама не съвсем - зависи по каква система се осведомява за тези неща - може да е пропуск на счетоводството, а е възможно и сумите да са постъпили по неговата сметка, но да не е уточнено за кое дело се отнасят - това е хипотезта в която липсват достатъчно данни за наредителя на преведената сума и връзката му с длъжника по определено изпълнително дело...
- hai
- Младши потребител
а втория го пуснах преди да съм прочела следващи пост, то стана нещо като чат, но аз пиша със закъснение
- hai
- Младши потребител
още веднъж благодаря, hai:) наистина съм много далече от тази материя и Вашите постове ми действат... отрезвяващо. свикнал съм да реагирам на нещата по-скоро емоционално и в случая наистина имах нужда от Акъл:) Благодаря;)
- maxl_lpp
- Нов потребител
е, в какъв срок, това е въпрос нетактичен така да се каже - защото срокът си е срок, но как ще го принудиш да го спази )) затова няма заначение какъв е срока, важното е да го мотивираш да се заеме във възможно най - краткия възможен срок, имам предвид този който е по възможностите му, все пак законовите срокове са нереално кратки и на практика непостижими
- hai
- Младши потребител
Ми, желая ти успех - дано да разрови въпросната папка, мисля, че след два месеца чакане вече и е дошло времето
- hai
- Младши потребител
и аз ти желая успех в твоите работи анонимността на форума най-неочаквано за мен ми донесе удоволствието в неделя вечер да споделям проблемите, правейки ги така по-малки
- maxl_lpp
- Нов потребител
Re: Запор на заплатата
maxl_lpp написа:От март 2005 с решение на РС София се пристъпва към принудително събиране на дължимите към момента близо 9 000 лв. (вкл. разноските по делото), като е наложен запор на заплатите на четирима ни...
Нали сте наясно, че поемайки задължението на длъжника, Вие заедно с останалите поръчители встъпвате в правата на банката и би следвало да си търсите парите отново по реда, по който ги е потърсила банката - чрез съдия изпълнител и запор на заплатата на длъжника до набиране на сумата, дължима към тримата поръчители (или само към Вас, ако само Вие от всички решите да си потърсите парите от длъжника)?!!
- xektor
- Младши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|