начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

запазване на лого

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

запазване на лого

Мнениеот evrika » 26 Сеп 2006, 23:04

Здравейте!
Искам да имам фирмено лого.Четох в сайт на някаква агенция, че изработвали и запазвали този фирмен знак.Аз не мога да си представя, че такава фирма може да ми запази лого.
Затова въпросът ми е знае ли някой какъв е реда за регистрация на фирмено лого, и тази агенция какво ще ми достави, че ми иска 150 лв?
evrika
Младши потребител

Мнениеот gosho72 » 26 Сеп 2006, 23:37

Eто Ви един линк към закона за марките и географските означения.
Запознайте се подробно със закона-има какво да прочетете,във връзка с Вашето питане:

http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2134680576
gosho72
Потребител

re

Мнениеот evrika » 27 Сеп 2006, 20:46

благодаря, но да разбирам ли, че лого и търг.марка са едно и също
evrika
Младши потребител

Мнениеот gosho72 » 27 Сеп 2006, 23:04

Не,не са едно и също.Логото е идентично с фирмения знак.Фирмения знак е знак,чрез който се обозначава дадено предприятие без конкретно да се посочват предлаганите от него стоки и услуги.А търговската марка се отнася конкретно за дадена стока.
За разлика от търговската марка фирмения знак не се нуждае от такава регистрация и може да се изработи свободно.
Фирменият знак се защитава от неправомерно ползване по реда,предвиден в закона за защита на конкуренцията.
gosho72
Потребител

re

Мнениеот evrika » 29 Сеп 2006, 10:58

Благодаря много-значи ако една агенция ми изработи такова лого, няма възможност после някой да предяви претенции относно този знак?
evrika
Младши потребител

Re: re

Мнениеот gosho72 » 29 Сеп 2006, 13:08

evrika написа:Благодаря много-значи ако една агенция ми изработи такова лого, няма възможност после някой да предяви претенции относно този знак?

Не зная какво имате в предвид под претенция-всеки фирмен знак отразява нещо специфично за фирмата-наименование,традиции и дейност на предприятието и т.н.Ако някой използва неправомерно Вашия фирмен знак това подлежи на санкция по ЗЗК.
gosho72
Потребител

Re

Мнениеот evrika » 30 Сеп 2006, 15:33

Благодаря много, сега вече разбрах!
evrika
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ