- Дата и час: 05 Фев 2025, 05:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отговорност за мнение в интернет форум
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Отговорност за мнение в интернет форум
Въпроса ми е следния.
Може ли да се търси отговорност за обида и клевета нанесена в интернет форум. Пускам го в светлината на ето това:
КФН ЩЕ ГЛОБИ С 20 000 ЛВ. ДЕЗИНФОРМАТОР В ИНТЕРНЕТ ФОРУМ
Комисията за финансов надзор (КФН) най-вероятно ще глоби потребител на форума на Investor.bg с 20 хил. лв. за манипулиране на пазара. Лицето с псевдоним JK е подало на другите участници невярна информация за дивидента, който "Стара планина холд" ще разпределя. На 21 юни се провеждаше общо събрание на дружеството, като една от точките в дневния ред бе вземане на решение за разпределение на финансовия резултат. Малко след началния час на събранието JK публикува във форума на Investor.bg "новината", според която холдингът ще раздаде по 2.60 лв. на акция. По-късно обаче от дружеството обявиха, че нетния дивидент за 2005-а е 0.1281 лв., а КФН и Investor.bg предприеха разследване, при което бе установена самоличността на JK.
Според Комисията лицето е нарушило чл. 161, ал. 1, ал. 2, т. 2 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа. Текстовете определят и глобите, които са между 20 хил. и 50 хил. лева. До три дни след приключване на разследването лицето ще има възможност да внесе възражение, а до един месец КФН ще определи глобата.
Може ли да се търси отговорност за обида и клевета нанесена в интернет форум. Пускам го в светлината на ето това:
КФН ЩЕ ГЛОБИ С 20 000 ЛВ. ДЕЗИНФОРМАТОР В ИНТЕРНЕТ ФОРУМ
Комисията за финансов надзор (КФН) най-вероятно ще глоби потребител на форума на Investor.bg с 20 хил. лв. за манипулиране на пазара. Лицето с псевдоним JK е подало на другите участници невярна информация за дивидента, който "Стара планина холд" ще разпределя. На 21 юни се провеждаше общо събрание на дружеството, като една от точките в дневния ред бе вземане на решение за разпределение на финансовия резултат. Малко след началния час на събранието JK публикува във форума на Investor.bg "новината", според която холдингът ще раздаде по 2.60 лв. на акция. По-късно обаче от дружеството обявиха, че нетния дивидент за 2005-а е 0.1281 лв., а КФН и Investor.bg предприеха разследване, при което бе установена самоличността на JK.
Според Комисията лицето е нарушило чл. 161, ал. 1, ал. 2, т. 2 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа. Текстовете определят и глобите, които са между 20 хил. и 50 хил. лева. До три дни след приключване на разследването лицето ще има възможност да внесе възражение, а до един месец КФН ще определи глобата.
- toti99
- Потребител
Хмммм, ами къде е обидата и клеветата? Ако говориш за тази статия... имаше я и в Insurance.bg, стига да смяташ че е клевета, разбира се
до момента какво е ясно:
Чл.161. (2) Манипулативни сделки и действия по ал.1 могат да бъдат:
2. разпространяване на невярна, преувеличена или подвеждаща информация, отнасяща се до ценни книжа, приети на регулиран пазар.
Чл.221. (5) Който извърши или допусне извършване на нарушение на чл.26, ал.5 и 6, чл.54, ал.5, чл.69, ал.1, чл.71, ал.2 и 4, чл.77п, ал.2 и 3, чл.114, ал.1, 6 и 7, чл.114а, ал.3 и 4, чл.126в, чл.133, ал.2 и 4, чл.160, ал.1 и 2, чл.161, чл.161а, чл.184, ал.1 и чл.206, ал.1, се наказва с глоба в размер от 20 000 до 50 000 лв., ако деянието не съставлява престъпление.
Та виждаш, хората са милостиви, глобата е в минимума. А в края на краищата има и една народна приказка - "Който лъже на въже"
до момента какво е ясно:
Чл.161. (2) Манипулативни сделки и действия по ал.1 могат да бъдат:
2. разпространяване на невярна, преувеличена или подвеждаща информация, отнасяща се до ценни книжа, приети на регулиран пазар.
Чл.221. (5) Който извърши или допусне извършване на нарушение на чл.26, ал.5 и 6, чл.54, ал.5, чл.69, ал.1, чл.71, ал.2 и 4, чл.77п, ал.2 и 3, чл.114, ал.1, 6 и 7, чл.114а, ал.3 и 4, чл.126в, чл.133, ал.2 и 4, чл.160, ал.1 и 2, чл.161, чл.161а, чл.184, ал.1 и чл.206, ал.1, се наказва с глоба в размер от 20 000 до 50 000 лв., ако деянието не съставлява престъпление.
Та виждаш, хората са милостиви, глобата е в минимума. А в края на краищата има и една народна приказка - "Който лъже на въже"
- prnedev
- Активен потребител
Недев , деянието е извършено в интернет форум. Това е общото с моето питане. Там е разпространета невярната информация. Ако тази глоба остане в край на крайщата в сила това не ти ли говори нещо. Деянието клевета извършено в интернет форум ще бъде тоже подсъдно. Това е разбира се мое неюридическо мнение и затова искам да попитам юристите . Готов съм да се обзаложа че глобата ще остане в сила.
- toti99
- Потребител
отговорност за мнение в интернет форум
Недев , деянието е извършено в интернет форум. Това е общото с моето питане. Там е разпространета невярната информация. Ако тази глоба остане в край на крайщата в сила това не ти ли говори нещо. Деянието клевета извършено в интернет форум ще бъде тоже подсъдно. Това е разбира се мое неюридическо мнение и затова искам да попитам юристите . Готов съм да се обзаложа че глобата ще остане в сила.
- toti99
- Потребител
- toti99
- Потребител
- toti99
- Потребител
Аааааа, сега те разбирам за какво питаш Омесваме ги форумите )).
Значи за този случай с пускането на слухове, крайно време е някой да си го отнесе. Вярно, че в случая става дума да гърмиш мухата със слон, защото едва ли това, което го е пуснал пича, е предизвикало някакво изкривяване на пазара, но пък има някакви правила, които трябва да се спазват - слухове, вътрешна информация и т.н.
Колкото до другото - за обида и клевета произнесени във форум, не мисля че е невъзможно да се търси отговорност. Без и аз да съм юрист, мисля че може да се докаже технически кой кого и кога клевети и обижда. Друг е въпроса с анонимността. Да кажем ти познаваш някои от хората, които стоят зад определен псевдоним, остава само доказателството - а там вече е техническа работа и юридическа работа
Значи за този случай с пускането на слухове, крайно време е някой да си го отнесе. Вярно, че в случая става дума да гърмиш мухата със слон, защото едва ли това, което го е пуснал пича, е предизвикало някакво изкривяване на пазара, но пък има някакви правила, които трябва да се спазват - слухове, вътрешна информация и т.н.
Колкото до другото - за обида и клевета произнесени във форум, не мисля че е невъзможно да се търси отговорност. Без и аз да съм юрист, мисля че може да се докаже технически кой кого и кога клевети и обижда. Друг е въпроса с анонимността. Да кажем ти познаваш някои от хората, които стоят зад определен псевдоним, остава само доказателството - а там вече е техническа работа и юридическа работа
- prnedev
- Активен потребител
prnedev написа:Аааааа, сега те разбирам за какво питаш Омесваме ги форумите )).
Недев не знам издали ли са от КФН наказателното постановление /може би/ ,обжалвали се .....но ако се обажалва много лесно съда ще го отмени/поне аз мисля така / ,сега няма да се впускам в разсъждения . В един друг форум мн. усилено се дискутираше тоя случай.
Дири се .....наредбата по чл.163 от ЗППЦК
Чл. 163. (Изм., ДВ, бр. 67 от 2003 г., бр. 39 от 2005 г.) Комисията приема наредба за мерките за предотвратяване и разкриване на сделките и действията по чл. 160 и 161.
- donna
- Старши потребител
1) Считам че е редно да се търси отговорност за това. Борсата е сърцето на капиталистическата икономика, хлябът и лекарствата на народа и трябва да се пази. В US, SEC - доста голяма група хора се занимава главно да лови слухове и манипулации по Интернет.
2) prnedev е цитирал ясно закона който сме преписали от Запада и в който не се споменава, че не важи за Интернет, проблема е съдебната ни практика - самия въпрос е зададен с голямо учудване, че такова нещо може да е строго наказуемо, сигурно така ще гледат на нещата и многобройните ни съдии, адвокати и прокурори и вероятно ще се чудят как за такова нещо може да се заведе дело.
2) prnedev е цитирал ясно закона който сме преписали от Запада и в който не се споменава, че не важи за Интернет, проблема е съдебната ни практика - самия въпрос е зададен с голямо учудване, че такова нещо може да е строго наказуемо, сигурно така ще гледат на нещата и многобройните ни съдии, адвокати и прокурори и вероятно ще се чудят как за такова нещо може да се заведе дело.
- xx
- Младши потребител
1) Считам че е редно да се търси отговорност за това. Борсата е сърцето на капиталистическата икономика, хлябът и лекарствата на народа и трябва да се пази. В US, SEC - доста голяма група хора се занимава главно да лови слухове и манипулации по Интернет.
- xx
- Младши потребител
определено да
- xx
- Младши потребител
определено да
- xx
- Младши потребител
Извинявам се за многократния постинг, грешката е обаче на администратора - при "Прати" дава гешка, че някакъв си phpmailer не бил в ред, а праща съобщението
- xx
- Младши потребител
xx написа:Извинявам се за многократния постинг, грешката е обаче на администратора - при "Прати" дава гешка, че някакъв си phpmailer не бил в ред, а праща съобщението
Ха ха ха по необосновано и емоционално мнение не съм срещала .
Недев бил цитирал закон споко тоя заокн го познавам по-добре от Недев.
А дали ЗППЦК е реципииран ото ЗАПАДА
Виж бих се радвала да поговоря с човек който разбира от материята ,затова пуснах въпроса в темата конкурс за административни съдии ,но там решиха ,че става въпрос за обида и клевата ...довериха се на човек който не му е много ясно за какво става въпрос и бърка понятията.Става въпрос за манипулиране на пазара ,а не за обида и клевета ,става въпрос при обжалване на наказателното постановление на КФН има ли вероятност да бъде отменено /според мен да/. пО ГОЛЯМА ГЛУПОСТ НЕ БЯХ ЧУЛА........да се чудим дали може да се заведе дело
Няма проблем ХХ и никога не е имало да се обжалва едно наказателно постановление .
- donna
- Старши потребител
donna написа:xx написа:Извинявам се за многократния постинг, грешката е обаче на администратора - при "Прати" дава гешка, че някакъв си phpmailer не бил в ред, а праща съобщението
Ха ха ха по необосновано и емоционално мнение не съм срещала .
Недев бил цитирал закон споко тоя заокн го познавам по-добре от Недев.
А дали ЗППЦК е реципииран ото ЗАПАДА
Виж бих се радвала да поговоря с човек който разбира от материята ,затова пуснах въпроса в темата конкурс за административни съдии ,но там решиха ,че става въпрос за обида и клевата ...довериха се на човек който не му е много ясно за какво става въпрос и бърка понятията.Става въпрос за манипулиране на пазара ,а не за обида и клевета ,става въпрос при обжалване на наказателното постановление на КФН има ли вероятност да бъде отменено /според мен да/. пО ГОЛЯМА ГЛУПОСТ НЕ БЯХ ЧУЛА........да се чудим дали може да се заведе дело
Няма проблем ХХ и никога не е имало да се обжалва едно наказателно постановление .
Само дето се чудя ,кои са тия инвестиционни посредници ,които не се надят на собствен опит и преценка ,а на писания по интернет ,ами вижте бре става въпрос за Общо събрание и решение за дивиденти ,направете си сметка ,че материалите по ОС се изпращат ,мисля беше минимум 45 дни /сега не ми се рови в закона така ,че пиша по помет/ на БФБ,ЦД, КФН ,тия материали са публични....бил манипулиран пазара ... по ред причинини още в първия пост писах коя наредба се търси и въобщесъществува ли тя или е проект.
Също така мак.в 3 дневен срок от провеждане на събранието протокола от него следва да се изпрати пак на КФН,Борса,ЦД и всекий може да се запознае с него........къде го видяхте тоя манипулиран пазар .Сега ви дописах и това ......е вярно е че КФН може да си прави там разните му разследвания по въпроси като поставения тук.......но защо никой не разгледа въпроса в неговата цялост.
- donna
- Старши потребител
Айде сега ще си ги мерим кой познава по-добре закона.
Аз не знам колко добре го познава Недев този закон, но едва ли и Донна знае.
А въпросът на Тоти, доколкото разбирам, е: може ли да се търси отговорност за обида или клевета в интернет форум, както може за нарушението по ЗППЦК. С една дума, Тоти е впечатлен от това, че форумите не са безнаказани. И пита: ами ако обидя и наклеветя някого (или той мен) във форум?
Това ли е, Тоти?
А въпросът на Тоти, доколкото разбирам, е: може ли да се търси отговорност за обида или клевета в интернет форум, както може за нарушението по ЗППЦК. С една дума, Тоти е впечатлен от това, че форумите не са безнаказани. И пита: ами ако обидя и наклеветя някого (или той мен) във форум?
Това ли е, Тоти?
-
portokal - Старши потребител
portokal написа:Айде сега ще си ги мерим кой познава по-добре закона.
Това ли е, Тоти?
Не се мерим кой знае по-вече или по-малко материята по ЗППЦК,а има ли нарушение на тоя закон и респективно при издадено наказателно постановление и неговото обжалване има ли шанс да бъде отменено .Случая е доста коментиран в един друг форум.
- donna
- Старши потребител
Мисля, че Тоти не пита конкретно за ЗППЦК, а общо за това, доколко човек трябва да си мери приказките в интернет. Казал го е във втория си постинг.
-
portokal - Старши потребител
portokal написа:Мисля, че Тоти не пита конкретно за ЗППЦК, а общо за това, доколко човек трябва да си мери приказките в интернет. Казал го е във втория си постинг.
За второто е ясно ,аз не смятам ,че има манипулиране на пазара /това е лично мнение , съда е меродавен да се произнесе при евентуално обжалване на НП/,ето защо смятам така :първо в КФН и БФБ са изпратени материалите по ОС -всички данни са там ,там трябва да се чете и пита ,материалите са публични .
Това ,че някой изразил мнение не означава ,че е манипулирал пазара ,още по-вече ,че по горе писах търси се наредба ,въпросната наредба е на ниво проект не е факт.
Не знам само какво е ставало по-натък стигнало ли се е до НП и ако е обжалвано ли е ?
Казуса е много интересен ,но никой не желае да изрази мнение .
- donna
- Старши потребител
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|