начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

ЗБДС

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЗБДС

Мнениеот d_mavrodieva » 17 Сеп 2006, 19:29

Здравейте колеги!
Реших да поставя един въпрос, който ми направи впечатление, относно ЗБДС. Може логиката ми на мислене да не е правилна и ако е така ще се радвам някой да ми разясни нещата.
Та става въпрос за това какво става след като ти откраднат документите за самоличност?! По принцип ти налагат глоба с наказателно постановление. След като погледнах закона, за мое учудване, не видях разпоредба, която да предвижда такова основание за налагане на санкцията-кражба. В такъв случай едно такова НП с такова правно основание следва да е незаконосъобразно, т.к. всъщност това основание не е предвидено в закона. От което следва, че едно евентуално оспорване на НП ще доведе до неговото отменяне като незаконосъобразно. Ще се радвам да получа мнения по въпроса :wink:
d_mavrodieva
Потребител

Мнениеот gudio » 17 Сеп 2006, 20:22

Точно това се случва - отменят подобни НП "на конвейер". Едни познати навремето (тричленно семейство) ме помолиха "да пуснем някаква жалба", колкото да не им попречи на отпътуването и издаването на нови паспорти (защото ти искат или кв. за платена глоба или да покажеш, че си обжалвал, иначе не ти издават друг...). подадохме три жалби, аз изобщо не отидох на делата, защото хората бяха отпътували с намерение да не се връщат. Получих съобщения от три състава на СРС, че отменят НП-тата. По-късно написах още няколко аналогични жалби със същия успех. В АУАН обикновено описват "нарушението" така: "лицето декларира, че на... му е бил откраднат... паспорт...или ЛК". Съставят актове, даже и да представиш сл. бележка, че си заявил за кражба или, че се води разследване за такава (напр. взлом на жилище, разбит автомобил) :twisted: Затова вероятно и съдилищата почти винаги отменят НП.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот gosho72 » 17 Сеп 2006, 20:26

Темата предизвика любопитството ми.Разгледах правилника по прилагане ЗБДС - нямавизирани санкции за издаване на документи при изгубване.
Разгледах тарифата за издаване на документи за самоличност-и там няма.
След дълго ровене по интернет от едно електронно издание на в-к "демокрация" прочетох статия,че при изгубване на документите за самоличност гражданите заплащат единствено таксите за издаване на нови такива.
Ето го и самия линк :

http://www.eunet.bg/media/show_story.ht ... =225830624
gosho72
Потребител

Мнениеот gudio » 17 Сеп 2006, 20:35

Санкцията май се налагаше, че не връщаш стария (изтекъл, откраднат или изгубен) документ, при искането за нов
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот d_mavrodieva » 17 Сеп 2006, 21:53

Благодаря много за изчерпателните отговори както на gudio, така и на gosho72.
Ще помоля само gudio, ако имате такава възможност, да ми изпратите някакво копие от такъв тип жалба, за да мога да напиша подобна.
Интересно ми е в случая защо ще ти налагат санкция когато не връщаш стария документ, след като декларираш, че ти е откраднат и е обективно невъзможно да го представиш, така че следователно не би следвало да се счита за неправомерно поведение от твоя страна това ти действие, в следствие на което да произтичат неблагоприятни правни последици...
Но факт-в българските закони не винаги има необходимата доза логика :roll:
d_mavrodieva
Потребител

Мнениеот portokal » 17 Сеп 2006, 21:57

В нашето РПУ са нахитряли и преди две-три години ме глобиха 10 лева - необжалваем размер, наче веднага щях да обжалвам. :P А в самия акт и в НП си пишеше в прав текст "открадната".
След това пък като плащах (в данъчното подразделение), касиерката там отказа да ми завери копие от квитанцията, щото "така е по закон". Не че ми беше притрябвало особено, де. Но нали оригинала го давам на тия от РПУ-то, за да ми издадат лична карта чак след като платя, защото "ние така практикуваме". 8)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот d_mavrodieva » 17 Сеп 2006, 22:24

Е то в България е ясно-навсякаде имат собствен маниер на работа...Не ги зная в нашето районно как процедират, но ще науча. Ако е глоба с квитанция ще я платя какво да правя, но ако е глоба над 20 лева ще обжалвама...не за парите, а за спорта....удоволствие си е и никой не може да ми го отнеме :wink:
d_mavrodieva
Потребител

Мнениеот d_d » 18 Сеп 2006, 00:48

Вижте ЗАНН -
Чл. 39. (3) Ако нарушителят оспори нарушението или откаже да плати глобата, за нарушението се съставя акт съгласно разпоредбите на този раздел.

По този начин ще се сдобиете с акт и наказателно постановление. Обжалвате и наемате колега да ви защитава. Печелите делото и наемате колегата да ви защитава в производството по ЗОДВПГ- да си съберете разноските по първото дело. Накрая - изпълнителен лист и нов хонорар за защита в изпълнителното производство. Накрая сядате да се почерпите и пиете по едно за милиционерскта тъпотия, която няма да ни остави гладни .

Изображение
d_d
Потребител

Мнениеот d_mavrodieva » 18 Сеп 2006, 01:05

d_d написа:Вижте ЗАНН -
Чл. 39. (3) Ако нарушителят оспори нарушението или откаже да плати глобата, за нарушението се съставя акт съгласно разпоредбите на този раздел.

По този начин ще се сдобиете с акт и наказателно постановление.

Значи имате предвид, че ще съм в нарушение, ако евентуално оспоря глобата за това, че са ме обрали...Че тогава как да си защитя правата-не стига че ме обират ами и глоба на държавата ще плащам...Аз съм в нарушение заради това, че някой друг е в нарушение спрямо мен....Ама че логика!

d_d написа:Обжалвате и наемате колега да ви защитава. Печелите делото и наемате колегата да ви защитава в производството по ЗОДВПГ- да си съберете разноските по първото дело. Накрая - изпълнителен лист и нов хонорар за защита в изпълнителното производство.

А да ви кажа не смятам да си наемам, който и да е колега за едно елементарно обжалване на НП. Така, че за хонорари не съм се запритеснявала.
d_mavrodieva
Потребител

Мнениеот d_d » 18 Сеп 2006, 01:17

Колега Мавродиева, не знам как стигнахте до извода , че ще бъдете в нарушение, ако оспорите глобата !
Термина НАРУШИТЕЛ е част от текста на чл. 39 ЗАНН, и не представлява личната ми оценка за Вас!

За оставалата част от написаното май трябва да вземете да поработите, че да го разберете.
Успех на изпитите!!!Изображение
----------------------------------------------------------------------------------------
Съдържанието на отговора не представлява правно становище или правен съвет. Авторът няма да носи отговорност за предприемането на специфични действия, основаващи се на съдържанието му. За предприемането на конкретни действия следва да се потърси конкретен правен съвет.
d_d
Потребител

До gudio

Мнениеот d_mavrodieva » 25 Сеп 2006, 19:37

gudio извинявам се за безпокойството но дали ще ви е възможно да ми изпратите някаква примерна жалба по повод на коментирания проблем по ЗБДС.благодаря ви предварително
e-mail: d_mavrodieva@lex.bg
d_mavrodieva
Потребител

Мнениеот gudio » 26 Сеп 2006, 22:01

В момента нямам на този компютър, но ето примерна структура:

Чрез Началника / Директора на .... (наказващия орган)
До........ районен съд
Наказателна колегия
ЖАЛБА
от......
против:
Наказателно постановление № .... / ...... 2006 г., издадено от .......

Уважаеми Г-н Съдия,
Обжалвам в срок връченото ми на ....... 2006 г. нак. постановление, с което ми е наложена глоба в размер ..... лв. за „...................(възпроизвеждаш текста на нарушението както се твърди в НП)....”
Моля да отмените изцяло обжалваното НП като незаконосъобразно и постановено при съществени процесуални нарушения, като при произнасянето си вземете предвид следното:

1. Наложеното ми адм. наказание не е съставомерно по цитирания от наказващия орган текст от ЗБДС... В АУАН (акта за уст. на адм. нарушение) и в обжалваното НП като описание на нарушението се сочи: ........, но такъв състав на адм. нар. не е предвиден от закона...

2. Или – в акта като описание на нарушението се сочи „......................”, и че е нарушен чл. .........., а в НП се твърди друго: „..................................” и се сочи, че е нарушен чл. ...........

3. В нарушение на чл.59 от ЗАНН (виж дали там беше) наказващият орган не е обсъдил възраженията ми и не е изяснил фактическата обстановка.

4. Липсват задължителни реквизити на АУАН и НП – описание на вмененото ми нарушение и обстоятелствата, при които е било извършено, поради което така и не разбрах в какво съм обвинен/а и бе накърнено правото ми на защита...

По принцип - търси разминавания в цитираните в акта и в НП членове, в (липсата на) описанието на нарушението (или описание с бланкетни изрази), също в разминаване между текста, който се твърди, че е нарушен и текста, по който е определено наказанието. Поинтересувай се в законите за компетентността на наказващия орган - по ЗМВР и ЗБДС виж кой трябва да издава такива НП, сега поради промяната на ЗМВР много заповеди трябва да се преиздадат, а сигурно не са... Това не го сочи в жалбата, но като дойде делото в съда, прочети преписката и виж дали има приложена заповед, овластяваща наказващия орган. Ако няма - кажи го в хода по същество "считам също, че наказващият орган не е надлежно овластен да издаде обжалваното НП" (съдията служебно би трябвало да обсъди този въпрос в решението).
Успех.
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот d_mavrodieva » 27 Сеп 2006, 00:45

благодаря много за помоща :wink:
d_mavrodieva
Потребител

Назад към Взаимопомощ