начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

Обжалване на повиквателна заповед

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обжалване на повиквателна заповед

Мнениеот mladshy » 14 Сеп 2006, 20:02

Така, случаят е следния:
Студент съм редовно дневно обучение. Представил съм уверение от висшето училище, че съм студент на последната комисия август 2006.
Според чл. 106 от ЗОВСРБ щом съм студент се отлагам от военна служба.
Да обаче на 04.09.2006 е издадена повиквателна заповед на мое име и на 26.09.2006 трябва да вляза в казарма, с което военните:
1. Нарушават закона, като отнемат законовото ми право, щом съм студент да се отложа от казарма, и
2. Пречат на образованието ми, като не ми дават възможност да звърша.

Моля кажете какъв е редът за обжалване. Някой занимавал ли се е с подобен случай? Питах доста адвокати за съвет, но всички вдигат рамене - с военни не се занимавали.
Какво да правя :shock: :?
mladshy
Младши потребител

Мнениеот gosho72 » 14 Сеп 2006, 20:21

Какво толкова има за занимаване ? По ЗОВСРБ имате право да се отлагате от военна служба за редовно обучение във висше учебно заведение до навършване на 27 годишна възраст.Предполагам,че сте далеч от тази възраст.
Незабавно си издайте ново уверение от учебното заведение и се отнесете към Началника на съответното Ви военно управление.Явно се касае за техническа грешка или недоглеждане от страна на служителите,водещи наборните картотеки.
Само да Ви напомним,че от 01.01.2008 година наборната военна служба се отменя.Остава кадровата.Пък вие си преценете колко време да следвате в зависимост от сегашния Ви курс на обучение и от годините Ви. :lol:
gosho72
Потребител

Мнениеот mladshy » 14 Сеп 2006, 20:42

Забравих да напиша, че януари 2007 навършвам 27 г.
Не става въпрос за недоглеждане. Военните ми приеха уверението, с ясното съзнание, че съм студент. Според тях ме викат за военна служба понеже наближавам 27 г. а според чл. 106 от ЗОВСРБ пише, че мога да се отлагам, но не по-късно от 27 годишна възраст, което според тях означава, че трябва да вляза ПРЕДИ да навърша 27 г.

Та така. Трябва да обжалвам. Началника на въпросното военно окръжие (става въпрос за това в гр. Пазарджик) категорично ми отказа да уважи представеното от мен уверение. Каза, че достатъчно съм учил. Трябвало вече да влизам да послужа. Ето защо според мен няма смисъл да пращам жалба до него. Мога ли да обжалвам в Пловдив?

Моля за съвети. Наистина положението е трагично. Уж законово имам право, а просто няма към кого да се обърна!
И знам, че до 14 дневен срок се обжалва, но от датата на издаване на заповедта или от датата на връчването й?
mladshy
Младши потребител

Мнениеот gosho72 » 14 Сеп 2006, 22:18

Обжалването за което знаете е по чл.177 от ЗОВСРБ пред някаква "контролна наборна комисия".Но дали е в Пловдив или в самото Министерство на отбраната и аз не зная.

Това,което изкопирах от сайта на МО са координатите за връзка с отдел "Връзки с обществеността".Можете там да направите запитване по Вашия наистина сериозен проблем и оттам да Ви дадат някакви насоки.

Успех!

Дирекция "Връзки с обществеността":
тел.: 02 988 58 85,
факс: 02 987 32 28,
e-mail: presscntr@mod.bg
gosho72
Потребител

Мнениеот mladshy » 14 Сеп 2006, 22:39

Благодаря за координатите, но вече направих запитване там (преди 10 дни) и още нямам отговор.
А обжалването пред тази контролна наборна комисия става чрез органа издал заповедта, т.е. въпросния началник на военното окръжие в гр. Пазарджик.
И кръгът се затваря
Някакви други идеи? Просто незнам вече какво да правя :shock: :? :evil:
mladshy
Младши потребител

Мнениеот gosho72 » 14 Сеп 2006, 22:52

Времето Ви тече.И се опасявам,че нямате време за жалби-до 26.09.2006 год.едва ли жалбата ще успее да се подаде,придвижи,разгледа и резолира.Тичайте да търсите помощ от страни.Аз не зная под каква форма сте направили запитването до МО,но опитайте да се свържете с ресорната им служба там.На Ваше място бих отишъл на място да проверя как стоят нещата.Поискайте лична среща с компетентното лице в МО.Най-искрено искам да Ви помогна,но и аз не познавам структурите им и да знам кой за какво отговаря.И дали това е от компетентност на МО или на ГЩ пак не зная.
Вдигайте се за София докато не са Ви вдигнали за родната казарма!И там вече от самата служба "Връзки с обществеността" трябва да се информирате към кого да се обърнете.
Между другото,ако сега успеете да се отложите през януари 2007 год.навършвате 27 години.И тогава какво ще предприемете?Колко Ви остава до завършване ?
gosho72
Потребител

Мнениеот mishi_83 » 14 Сеп 2006, 22:55

mladshy написа:Благодаря за координатите, но вече направих запитване там (преди 10 дни) и още нямам отговор.
А обжалването пред тази контролна наборна комисия става чрез органа издал заповедта, т.е. въпросния началник на военното окръжие в гр. Пазарджик.
И кръгът се затваря
Някакви други идеи? Просто незнам вече какво да правя :shock: :? :evil:

Съжалявам, че трябва да го кажа и искрено се надявам да не обидя някого, но ВОЕННИТЕ СА НАЙ-Т...ПИТЕ СЪЩЕСТВА, с които човек може да си има работа :evil: :evil: :evil: Самата система е смахната и се молете да не влезете в казармата, защото тогава ще разберете "що е простащина и тъпотия"....

Не искам да Ви обезкуражавам, но според мен каузата Ви е предварително обречена на неуспех!!!

Все пак се борете! Успех!

П.П. Нямам познания в тази област, но на Ваше място щях да ги засипя с жалби и молби....пишете дори и на министъра на отбраната! Може да има резултат...
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот mladshy » 15 Сеп 2006, 10:01

Жалбата, която трябва да подам е до Контролната наборна комисия към МО. Подаването на жалбата става чрез органа, който е издал заповедта.

Искам да попитам, 14 дневния срок за подаване на жалбата от кога започва да тече от датата на издаване на въпросната заповед или от датата на връчването й, защото на мен ми я връзиха на 13.09.2006 г., а виждам че е издадена на 31.08.2006 г.

А по въпроса какво смятам да правя след 2007 - Пределната възраст за повикване е 27 години. Така, че това е последния шанс на военните да ме вземат в казарма, за което е и цялата история.

И още нещо - въпросната заповед е административен акт и щом подам жалба, въпросният акт не спира ли своето действие?
mladshy
Младши потребител

Мнениеот mishi_83 » 15 Сеп 2006, 10:03

mladshy написа:Жалбата, която трябва да подам е до Контролната наборна комисия към МО. Подаването на жалбата става чрез органа, който е издал заповедта.

Искам да попитам, 14 дневния срок за подаване на жалбата от кога започва да тече от датата на издаване на въпросната заповед или от датата на връчването й, защото на мен ми я връзиха на 13.09.2006 г., а виждам че е издадена на 31.08.2006 г.

А по въпроса какво смятам да правя след 2007 - Пределната възраст за повикване е 27 години. Така, че това е последния шанс на военните да ме вземат в казарма, за което е и цялата история.

Естествено, че от момента на връчването й!
Успех!
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот mladshy » 15 Сеп 2006, 10:06

mishi_83, благодаря ти много за помощта 8)

А повиквателната заповед сама по себе си е административен акт и като такъв не спира ли своето действие след подаванто на жалбата?
mladshy
Младши потребител

Мнениеот gosho72 » 15 Сеп 2006, 12:14

Ако погледнем чл.90 от Административно-процесуалния кодекс е така.Обжалването на административния акт спира изпълнение,с изключение по ал.2 когато по закон или друг нормативен акт се допуска предварително изпълнение.
А дали това предварително изпълнение е допуснато за такива случаи не зная.Пуснете си жалбата,още повече ,че през тази година все още нямате навършени 27 години.
gosho72
Потребител

Мнениеот fucus » 15 Сеп 2006, 12:23

Има два варианта:
1. Влизаш в казармата и на 31.12 т.г. излизаш (3 месеца служба, не е много)
2. Укриваш се до рожденния си ден, след това се виждате с военните, те ти налагат една глоба около 1000 лева и ти издават военна книжка за редник от запаса.

Най-добре беше да не си получил/разписал тази повиквателна и просто да се покриеш до рожденния ден. Тогава идваме на вариант 2, но без глобата.
fucus
Младши потребител

Мнениеот fucus » 15 Сеп 2006, 12:23

...
fucus
Младши потребител

Мнениеот mladshy » 15 Сеп 2006, 14:16

Защо на 31.12 да изляза. Според мен ако ме вкарат ще си остана там 9 месеца, а не 3.

Ако бяха 3, нямаше да му мисля толкова.
mladshy
Младши потребител

Мнениеот mladshy » 15 Сеп 2006, 14:19

gosho72 написа:Ако погледнем чл.90 от Административно-процесуалния кодекс е така.Обжалването на административния акт спира изпълнение,с изключение по ал.2 когато по закон или друг нормативен акт се допуска предварително изпълнение.
А дали това предварително изпълнение е допуснато за такива случаи не зная.Пуснете си жалбата,още повече ,че през тази година все още нямате навършени 27 години.

Днес опитах да си пусна жалбата и:
1. Началника на военното окръжие отказа да ми я приеме;
2. След голям скандал я прие, но отказа да ми издаде входящ номер под предлог, че има много работа и каза да отида в понеделник.

Вече наглостта им мина всякакви граници :evil:
mladshy
Младши потребител

Мнениеот mladshy » 16 Сеп 2006, 09:55

Може ли да ми кажете, мога ли да изпратя жалбата с препоръчано писмо с обратна разписка?

Така поне ще мога ли да докажа, че съм подал жалба в законоустановения срок?

:?
mladshy
Младши потребител

Мнениеот kursant_amvr » 16 Сеп 2006, 12:14

mishi_83 написа:
Съжалявам, че трябва да го кажа и искрено се надявам да не обидя някого, но ВОЕННИТЕ СА НАЙ-Т...ПИТЕ СЪЩЕСТВА, с които човек може да си има работа :evil: :evil: :evil: Самата система е смахната и се молете да не влезете в казармата, защото тогава ще разберете "що е простащина и тъпотия"....

Mladshi написа: Вече наглостта им мина всякакви граници :evil:

Всеизвестно е, че отслужването на наборната служба едва ли допринася особено за интелектуалното развитие на човека. Всеизвестно е и, че службата не е от най-приятните неща в живота. Така че Миши, разбирам те защо съчувстваш на автора на темата.

Аз обаче имам един въпрос към него:

Младши, къде се покривахте през тези 9 (!) години, докато вашите набори са си отбивали службата, някои още на 18, някои след като са завършили висшето си образование ??? През цялото време учихте !? Да не би да сте вече доктор на науките бе колега ???
kursant_amvr
Потребител

Мнениеот mladshy » 16 Сеп 2006, 19:41

Ако се бях покривал сега нямаше да съм си подписал повиквателната.

И да, учех. И все още уча. На теб това пречи ли ти?
mladshy
Младши потребител

Мнениеот Biby » 17 Сеп 2006, 10:32

mladshy, не постъпвате коректно като не излагате целият си казус пред колегите. Ако искате да получите помощ е редно да споменете и това, че в момента сте прекъснал обучението си... :wink:
Biby
Потребител

Мнениеот kursant_amvr » 17 Сеп 2006, 19:39

mladshy написа:И да, учех. И все още уча. На теб това пречи ли ти?

Абе Mладши, на мен това че учите n-брой години, и още не сте завършил, ама ИЗОБЩО не ми пречи. Да сте жив и здрав и до пенсия да се учите ! :D

Само дето не виждам на какво точно основание ще обжалвате заповедта си ? Закона е толкова ясен:

Чл. 106. (1) От наборна военна служба се отлагат:
1. учащите се в средните училища - до завършване на образованието, но не по-късно от навършване на 21 години;
2. младежите, които са приети за редовно обучение във висши училища, създадени по законоустановения в страната ред, и приравнените към тях чужди висши училища - до завършване на образованието, но не по-късно от навършване на 27 години;

Тоест законодателят Ви е дал около два пъти повече време да си завършите образованието, отколкото нормално му трябва на човек. Това, че вие през този период от време, все още не сте се образовал си в Ваш проблем. И за ваша информация, ако поне си бяхте направили труда да прочетете ЗОВС, щяхте да знаете че пределната възраст за приемане на наборна служба е 30, а не 27 години.

До 27г. е срока в който минава номера "Аз уча, не ми пречете на образованието!"

Ами лека служба ! И успешно завършване на образованието. Сигурен съм, че в която и сфера да учите, след толкова години обучение, ще бъдетет отлично подготвен !
kursant_amvr
Потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ