начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

Убиха ваша колежка и нашата скъпа адвокат Жасмина Нанева

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Убиха ваша колежка и нашата скъпа адвокат Жасмина Нанева

Мнениеот el_loco » 13 Сеп 2006, 07:06

До всички юристи в България
от опечаленото семейство Наневи

Пиша ви лично на вас, защото вие сте тези, който могат да помогнат за възтаржествуване на истината и справедливостта. Пиша това писмо през сълзи. Сълзи, които никога няма да утешат мъката в душите ни. Убиха ваша колежка и нашата скъпа адвокат Жасмина Нанева.

Безотговорността на лекари причини смъртта на сестра ми на 32 г. Във варненската АГ болница

На 06.09.2006 г. Жасмина Нанева (млад адвокат) установява , че има някакъв проблем с плода. Преди това е посещавала много възможни лекари и са правени изследвания и многократни наблюдения с видеозон. На следващият ден (четвъртък 07.09.2006) посещава д-р Атанасов в свободният му прием, където заплаща за преглед с видеозон. Установяват че има проблем и съвсем долувимо се чува сърцето на детето, което явно умира. С пълна безотгоорност д-рът казва че ще я приемат чак във ВТОРНИК СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА– има много свидетели които могат да потвардят написаното по горе. В петък те установяват, че плодът е мъртъв и тя бива настанена в болницата. Според всички лекари в такива случаи се действа бързо. Но там никой няма намерение да бърза. След пускане на връзки в целият град се влиза в болницата с помоща на д-р Чернооков (очна клиника , близък на семейството). Той говори с всички лекари там. Лекарите казват че има лекарство което се слага в матката с цел да се предизвика раждане. Но това лекарстео не се внася от години. Другият вариант е чрез система. Хапчето бива намерено с най големите възможни връзки в града .Слагат хапчето но за съжаление няма резулатат. Система обаче не се слага и се обеснява че през нощта не се предизвиква раждане , с което подписват смъртната присъда. На следващият ден се слага система и отново няма резултат. Не успяват да пукнат водите. През ноща е дежурен д-р Протопопов. Той заявява, за което има много свидетели че през ноща няма да и слагат система, подписвайки отново смъртната присъда. (през нощта не се предизвиква раждане по техните думи) На следващият ден- неделя е дежурна лекарка която най после успява да спука водите, използвайки второто хапче от специалните хачета, което е могло да бъде използвано много по рано. Това става след молба от майката, виждайки лошото състояние на дъщеря си. Водите изтичат и раждането започва чак в понеделник сутрин около 9.00 часа. Докторът излиза и казва извадихме го и нищо повече. Изведнъж се вдига голяма паника и идва линейка носеща някаква апаратура. Защо не е била подготвена предварително апаратурата? Защо са я оставили без надзор? Малко по късно апаратурата е върната обратно. Извикват роднините горе и с пълно безразличие пушейки цигара съобщават скръбната вест. Идва и полиция, която с още по голямо безразличи оглежда случая.. Днес чета статия във вестник Труд – притурка за Варна и вестник Позвънете Варна, където не се споменава дори и половината от истината . Явно дирижирана от господата....
Не хора, а изроди......
Да търся ли възмездие ? Има ли смисъл след като я загубих?
А някога ще видим ли един осъден в тази държава? Ще има ли някога правосъдие? Всички деца ли трябва първо да умрат?
Ще имаме ли поне веднъж ефективна присъда за смъртта на толкова невинни хора?
Моля за вашето съдействие.
Пиша това писмо през сълзи.....
Никога не сам плакал толкова много през живота си...

Брат и........
el_loco
Нов потребител

Мнениеот deniana » 13 Сеп 2006, 08:54

Искрено съжалявам за това, което Ви се е случило!
За да има справедливост, а за Вас поне някаква утеха, начините са доста, но няма да бъде нито лесно, нито бързо.
Първо трябва да подадете жалба до Българския лекарски съюз. След като сте от Варта, те имат там районни дирекции. Има етични комисии, регионални комисии, които налагат дисциплинарни наказания на лекарите. Това за съжаление не е много реалистично, тъй като и тук както на всякъде важи принципът гарван гарвану око не вади, но това е без значение, важно е Вие да подадете жалба, т.е. да сте сигнализирал, че има извършено нарушение. Паралелно с това отивате в Окръжната прокуратура във Варна, искате среща с някой прокурор, редови прокурор, сядате при него, подавате сигнал, описвате всичко, посочвате свидетели, подписвате се. Ако имате възможност трябва да поискате среща и с председателя на окръжната прокуратура там. Дали ще стане е друг въпрос. Намирате също така начин да привлечете вниманието на журналисти, ако трябва наемете някъде зала за пресконференция, но това е скъпо, затова най-добрият начин е да се обадите в някой седмичник във Варна. За предпочитане е по-голям вестник, по-малките са по-зависими. Може да се обадите и в БНТ-Варна, репортерката е доста добра. Може и в радио, но запомнете големи медии - малките са зависими.
Важно е да раздухате случая максимално. Само така може да има резултат.
Когато прокуратурата образува дело, трябва постоянно да се обаждате и да питате как върви делото. Вече прогнози не мога да Ви дам. Ако не получат присъда, тези хора заслужават поне да стане обществено достояние, че не са професионалисти, а немарливи лекари, които просто вегетират на работното си място.
deniana
Нов потребител

Мнениеот maria01 » 13 Сеп 2006, 09:44

Моите най-искренни съболезнования за Вашата загуба!
Отдавна съм на мнение, че трябва да се водят дела за лекарска небрежност и то не само за причинена смърт.
Мисля, че при всички случаи по случая трябва да е образувано дознание.
Според мен, в този случай морален дълг на колегите от Варненската колегия е да се съберат и да изберат един - двама от тях, които са специалисти в тази област и те да поемат случая и то напълно безплатно или за сметка на колегията и инициативата да е тяхна.
Но, ако никой от колегите във Варна не Ви предложи съдействие, обърнете се към председателя на колегията да Ви препоръча колега евентуално.
Дано справедливостта възтържествува и най-после лекарите да разберат, че не могат безотговорно да си играят с живота на хората!
maria01
Потребител

Re: Убиха ваша колежка и нашата скъпа адвокат Жасмина Нанева

Мнениеот nikea » 13 Сеп 2006, 12:59

Да търся ли възмездие ? Има ли смисъл след като я загубих?

мойте най-искрени съболезнования.
не съм достатъчно запозната с наказателното право и за съжеление не мога да Ви дам съвет как да процедирате, но бих Ви насърчила да се борите и да търсите възмездие. не позволявайте това да се случи и с друго семейство, защото е твърде вероятно.
успех и имайте търпение, всичко на този свят се връща.
nikea
Младши потребител

Мнениеот cveta_rangelova » 13 Сеп 2006, 22:42

Моите най-искрени съболезнования...Не зная какво мога да Ви кажа... Само знам, че трябва да сте силни и да се борите за да овъзмездите загубата на един от най-близките си хора! Системата /съдебната/ е корумпирана, тромава и не винаги справедлива, но дайте гласност и се борете!
Успех и от сърце искам да възтържествува правдата и виновният да понесе отговорността си! Късмет!
cveta_rangelova
Нов потребител

Мнениеот xektor » 17 Сеп 2006, 00:44

ИСКРЕНИ СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ ЗА ТЕЖКАТА ЗАГУБА!!!
Трябва да сте много силни и да се борите докрай с ударите, които предстои да понесете - вероятното прекратяване на предварителното производство, поради липса на данни за извършено престъпление...
Майка ми почина през миналата година след като в резултат на лекарска немарливост бе доведена до безпомощно състояние, и след като лекари от МБАЛ Св. Анна - Варна й приложиха насилствено лечение, което тя в пълно съзнание и срещу подпис категорично отказа. Затова напълно разбирам Болката Ви!
Ние приключихме с опитите за търсене на справедливост в България и пуснахме официална жалба до Съда за правата на човека в Страсбург по случая.
Съветите ми към Вас са:
Пуснете жалба до Министъра на здравеопазването и до Директора на Регионалния център по здравеопазване - Варна, д-р Балкански, като искате да бъдат наложени наказанията предвидени в чл. 222, ал. 2 от Закона за здравето за лекарите извършили лекарска немарливост.
Запазете отговорите, които ще получите след около месец (може да звучат и безобразно, но ги пазете).
СЪБИРАЙТЕ АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ ДОКУМЕНТИ, свързани с проследяването на бременността, лечението, закупените от вас скъпи медикаменти, подпомагащи израждането на мъртвия плод, епикризата. Опитайте се да се снабдите със заверено копие на Историята на Заболяването (ИЗ) като пуснете незабано молба до директора на лечебното заведение в което е настъпила смъртта. Ако Ви бъде отказано ("поради етиката на лекарската професия, касаеща и тайната" и т.н. измислици...) незабавно пуснете жалба до Комисията за защита на личните данни. Има вече и съдебна практика в това отношение. Комисията е дала задължителни предписания и наложила санкции на МБАЛ, в качеството й на администратор на лични данни, за подобен отказ за предоставяне на копие от ИЗ на наследниците на починал пациент. Съответната МБАЛ е обжалвала предписанията на Комисията пред ВАС и е загубила делото.
Обжалвайте прекратяването на предварителното производство до последната възможна съдебна инстанция. Съблюдавайте за спазването на сроковете за обжалване на по-горна инстанция.
След изчерпване на всички възможности за търсене на наказателна отговорност и намирае на справедливост в България, имайки вече всички документи около лечението и смъртта - сезирайте с жалба Съда за правата на човека в Страсбург: Съветът ми е - не предприемайте действия за търсене на отговорност по гражданскоправен ред, за да може да сезирате съда в Страсбург веднага с окончателното прекратяване на наказателното производство!
В графата на формуляра на жалбата до Съда за правата на човека:
"ИЗЛОЖЕНИЕ НА НАРУШЕНИЕТО (НАРУШЕНИЯТА) НА КОНВЕНЦИЯТА СПОРЕД ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ И НА АРГУМЕНТИТЕ В ТЯХНА ПОДКРЕПА" впишете:
" чл. 2 от Конвенцията: “Правото на живот на всеки се защитава от закона” – аргументите ни са, че Българската държава в лицето на своите органи и длъжностни лица: Регионалният център по здравеопазване – гр. Варна и Министерството на здравеопазването не е предприела всички необходими позитивни мерки за да гарантира здравето и живота на пациентите като Жасмина Нанева в рамките на своята юрисдикция. Нарушен е позитивният аспект на задължението. В момент на реална и непосредствена опасност за живота на пациенти като Жасмина Нанева властите не са взели всички необходими мерки, по обезпечаване на болничното заведение с животоспасяващи в случая медикаменти, които да осигурят своевременно отстраняване на вече мъртвия плод. Трябвало е да се загуби време, докато те бъдат търсени, намерени, закупени и доставени на болничното заведение от роднините. Не са взети мерки и по оперативно отстраняване на мъртвия плод, което би спасило живота на Жасмина Нанева."

Не оставяйте и други майки да умрат заради лекарско безхаберие, не допускайте деца да останат без майки заради лекарска немарливост!!!

Ще са Ви нужни много сили, но се БОРЕТЕ ДОКРАЙ!!!
Когато борещите се сме повече - ще сме и по-силни, та дай Боже и нещо да се промени - да не страдат и други хора !
xektor
Младши потребител

Мнениеот memkasa » 18 Сеп 2006, 01:17

Моите най- искрени съболезнования за цялото семейство на младата жена. По стечение на обстоятелствата, същия този ден аз бях в АГ болница- Варна, изписвахме родилка. Ако не се лъжа беше към 11ч, ние се качвахме в асансьора и тогава видях майката на Жасмина/ после разбрах, че тя е майката/. Хора, аз съм жив свидетел как се държаха с нея във фоаето....Жената се молеше да и дадат някаква информация, те се чудеха как да я избутат навън. С очите си видях как една от санитарките или сестрите- не знам, правеше знаци на една от колежките си да мълчи. Чух как майката на Жасмина питаше притеснено:"Мъртъв плод ли, кажете, мъртъв плод". Отговориха и припряно- " Да, да ,мъртъв плод и я избутаха навън" И знаете ли какъв беше коментара, като успяха да я изкарат навън-" УУУ, аман от тази, бе, 2 дни не можем да я изгоним от тук". Това се случи, докато аз чаках асансьора, но ми стана много тъжно, като чух мъртъв плод. Помислих си- "Горките хора, дано поне майката е добре". После, когато вече чакахме да изпишат нашата родилка долу във фоаето видях двама млади мъже/ вероятно брата и съпруга на Жасмина/, същата жена/ майката на Жасмина/ и един по възрастен мъж, които излязоха от асансьора и носеха найлонови чували с дрехи или пеленки/ така ми се видя/, бяхя много тъжни, личеше си, че са плакали. Понеже бях чула преди това, че става въпрос за мъртъв плод, и ми стана жал и си казах" Господи, горките хора, ние тук се радваме, изписваме родилка , а хорицата, горките явно изнасят дрешките за бебето, които са донесли предварително."
На другия ден прочетох и чух по телевизията , че е починала и родилката и ми стана много мъчно, защото някак си се чувствах съпричастна- аз тези хора ги видях с очите си, видях мъката в очите им. Още повече ми домъчня, когато видях снимката на Жасмина...
През 2000г аз имах подобен проблем и сега разбирам, че съм извадила невероятен късмет!!! При мен се получи едно подуване на корема, около пъпа, тоновете ми отслабнаха, но веднага ме прибраха в болница и не се отделяха от мен. Всичко беше готово за секцио, ако се наложи. Детето ми се роди нормално, не се наложи секцио, но с пъпна връв, вързана на истински възел. Ако някой е запознат- може би знае, че в този случай, много рядко изходът и за бебето и за майката са благоприятни. Но аз просто имах късмет.
Преживявам случилото се с младата жена, защото първата ми мисъл, когато чух, че е била няколко дни с мъртъв плод беше- " Защо не са го извадили веднага? " Всеки средно интелигентен българин би се досетил, че натравянето е станало от това.
Много може да се пише по тази тема, просто думите не стигат и не могат да компенсират ужасната трагедия
memkasa
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ