начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

чл.322, ал.1 ГПК

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл.322, ал.1 ГПК

Мнениеот tram4eto » 02 Сеп 2006, 10:48

Аз като младши адокат имам един не-много ясен казус, свързан с протакващо се изпълнение и ще се радвам ако някой може да ми посочи литература или ме насочи кам такава която да ми помогне...
Случаят е следният:
Колега адвокат печели дело срещу свои клиенти за това че последните не са му платили хонорар и завежда изпълнителни дела през 2004г. При направени справки за банкови сметки на длъжниците се оказва, че последните имат пари по сметки но тяхната адвокатка завежда един отрицателен установитлен иск по 254 ГПК като иска и обезпечение на иска. Съдът отхвърля иска, но допуска обезепечение в размер на 500 лв за всеки един от длъжниците, която сума определа,че трябва да послужи за гаранция при продължителността на процеса, и лихва за забавено плащане. След обжалване на определението Окр.съд го оставя в сила, а с последваща молба на отвентника-кредитор и с определение на районния съд обезпечението на исковете е отменено.
Моят въпрос е как да получа и възможно ли 500 лв гаранция по исковете да бъдат използвани във възобновеното изпълнително производство. Намира ли приложение чл.322 ГПК, защото според мен за да се присъединят като лихвикъм изпълнителното производство това трябва да стане с произнасяне на районния съдия....иначе те си седят като внесена гаранция и ищецът не ги е изтеглил...Говорих със съдиятя-изпълнител (държавен изпълнител) и му приложих всички документи, като се започне от определенията и копията от вносните бележки за гаранциите...но той ми изглежда доста объркан...така объркан ,че чак ме накара да се съмнявам в редовонстта на неговите действия...каза че ще се консултира с негови колеги по случая...ама на мен не ми е спокойно така...
Четох Живко Сталев..препрочетох го...но не видях нищо по въпроса...така че ако мислите,че можете да ме насочите нанякъде..ще съм много благодарна!!!!
Благодаря Ви предварително!!!
tram4eto
Младши потребител

Мнениеот mar4o » 08 Сеп 2006, 17:27

Ако правилно разбирам позицията Ви,Вие следите за правата на адвоката. От тази гледна точка: ако Ви удовлетворява гаранцията като размер посочете нов изпълнителен способ- запор върху вземане на длъжника- чл.390 и сл. ГПК.
mar4o
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ