начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

чл. 53 от Закон за защита на потребителите

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл. 53 от Закон за защита на потребителите

Мнениеот fenix » 25 Авг 2006, 13:28

Всеки, решили да продава чрез електронен магазин и изискващ да му се плати при доставка или предварително по банков път, попада под ударите на ЗЗП. Ето факти от сайта на КЗП
"При всеки от тези шест случая е установено и че електронните магазини са изисквали от потребителя да заплати стоката в момента на получаване или по банков път при поръчката преди доставката. Това е в нарушение на разпоредбата на ЗЗП, в който чл. 5 3 гласи, че доставчикът няма право да изисква или да приема авансово преди изтичане на 7-дневния срок от получаването на стоката, в който потребителят има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключения договор. За тези нарушения също са дадени предписания за отстраняването им."
Можете сами да се уверите http://www.ktzp.bg/modules.php?name=New ... le&sid=267 . Аз лично не знам още за интернет магазин, спазващ тази разпоредба, включително и buy.lex.bg /поправете ме, ако греша/. Очевидно тя е практически неприложима, тогава как един търговец сключващ "договор от разстояние" може да не бъде санкциониран от Комисията за защита на потребителя? /сакцията е по чл. 204 ЗЗП/. Може би е необходимо лоби и промяна на закона :?: :roll:
fenix
Нов потребител

Мнениеот papinu » 30 Авг 2006, 15:51

Уверявам ви, че в БГ няма електронен магазин, който да спазва и да издържи на този спорен чл.53. Няма и да има!!! Въпрос на време е да се промени закона. Факт е, че на Комисията са спуснали списъци с електронни магазини за проверки (да се разбира - санкции и 'Държавен рекет'). След приемането на закона се направи шумна кампания с промивка на мозъци как този закон давал 'европейски права' и защитавал потребителите по 'европейски'. А къде е 'европейския' бизнес? Такъв не трябва да има, той (бизнеса) трябва да се контролира (и дои) от горе. Но всичко ще се върне като бумеранг, в следствие от шумната кампания по приемането на закона - надявам се да стане също толкова шумно , за да разбере българската общественост и Европа как този закон чрез чл. 53 спира тотално електронната търговия в България!
Може би малцина знаят как е приет този закон. Спуснат от Министерски съвет, приет без дискусии в Народното събрание. Също така не са взети никакви бележки и възражения и от самата Комисия по защита на потребителите. Приет е във варианта, в които некадърно е съставен.
Още един факт за размисъл. В актовете, които Комисията съставя по въпросния спорен член се споменават само разплащанията чрез банков път и по време на доставка. Защо под удар не попадат картовите разплащания - с дебитни и кредитни карти? Дали ако според чл.53 са незаконни, щяха да се засегнат интереси на сериозни институции, организации и компании? И тогава скандала да стане неконтролируем! Това ме кара да мисля, че тази кампания е целенасочена и организирана. Дано да греша, и това да е недоразумение плод само на някоя некадърност или 'изгубени в превода'.
papinu
Нов потребител

Мнениеот bulgar » 30 Авг 2006, 18:36

Стига сте се тюхкали :D
Законът за защита на потребителите преписва няколко директиви на ЕС в тази област, които не са от вчера и в Европа работят добре.
Все пак, за да няма недоразумения, прочетете си закона добре. Става въпрос за договори, които се сключват по ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА ДОСТАВЧИКА, а не за другите видове договори :D
bulgar
Потребител

Мнениеот papinu » 30 Авг 2006, 22:29

Да, наистина закона 'преписва' директиви на ЕС. Затова и беше този шум около него - как България върви към Европа в правилната посока. Наистина в Европа работят добре, но как се работи тук, всички знаем. Не съм юрист, нито закона 'си е мой', но ви уверявам, че съм го чел добре!

В чл.48, ал. 1 от раздел II - Договор за продажба от разстояние се споменава:
'Договор за продажба от разстояние е всеки договор, въз основа на предложение от страна на доставчика до потребителя като част от система за продажба на стоки или предоставяне на услуги....', като това подкрепя твърдението на лицето по-горе. Но като се прочете закона още по-добре, стигаме до същият член, ал. 3:
'При отправяне на предложение от страна на доставчика и на поръчка от страна на потребителя за продажба от разстояние си използват средства за комуникация от разстояние, като: ......; 12. интернет; .....'
Мисля, че това е достатъчно, за да се разбере, че електронната търговия е сключване на договор от разстояние.
papinu
Нов потребител

Мнениеот bulgar » 30 Авг 2006, 23:18

papinu написа: Не съм юрист........

Че не сте юрист се разбра отдавна 8)
Затова отидете при адвокат да ви обясни какво е предложение от страна на доставчика, поръчка на потребителя и т.н. Може би все пак ще се окаже, че дяволът не е толкова черен :wink:
bulgar
Потребител

Мнениеот 17i19 » 31 Авг 2006, 10:09

bulgar, стига с тези елементарни заяждания. Струва ми се, че ти не си разбрал за какво става дума. Моля те поне не се дракайте, това е "взаимопомощ", и нека бъдем по коректни и сдържани.
Никой тук не оспорва закона като цяло, а недообмислянето на този чл.53
Ние също сме потърпевши - направиха ни акт защото взимаме пари при наложен платеж и банков път, а по чл.53 - нямаме право да получаваме и да изискваме плащане до СЕДЕМ ДНИ от доставката. А как да издам касова бел. питам аз.Лично в комисията два пъти се срещах и обяснението бе: Така го тълкува законодателя. Съдете закона."
Имаме добри адвокати и те ни обясниха доста неща и са се заели по въпроса, така, че това не е ми изглежда на "тюхкане". Не разбирам защо
papinu си губи времето, но аз не се сдържах на .... ти поведение.
Хубав ден на всички
17i19
Нов потребител

Re: dobriq ton

Мнениеот bulgar » 31 Авг 2006, 13:08

17i19 написа:bulgar, стига с тези елементарни заяждания. Струва ми се, че ти не си разбрал за какво става дума. Моля те поне не се дракайте, това е "взаимопомощ", и нека бъдем по коректни и сдържани.
Никой тук не оспорва закона като цяло, а недообмислянето на този чл.53
Ние също сме потърпевши - направиха ни акт защото взимаме пари при наложен платеж и банков път, а по чл.53 - нямаме право да получаваме и да изискваме плащане до СЕДЕМ ДНИ от доставката. А как да издам касова бел. питам аз.Лично в комисията два пъти се срещах и обяснението бе: Така го тълкува законодателя. Съдете закона."
Имаме добри адвокати и те ни обясниха доста неща и са се заели по въпроса, така, че това не е ми изглежда на "тюхкане". Не разбирам защо
papinu си губи времето, но аз не се сдържах на .... ти поведение.
Хубав ден на всички

Направи дорбо, та да изядеш г..но !!!!!!!!

:D
bulgar
Потребител

Мнениеот papinu » 31 Авг 2006, 14:21

На някой тук му липсват първите 7 години. Жалко, че няма начин да му се обясни по кои форуми да ходи да си пише 'римите'. Не е тук мястото!
papinu
Нов потребител

докачливост

Мнениеот 17i19 » 31 Авг 2006, 15:17

bulgar,с най-добри чувства, НО не виждам доброто.По-добре не заблуждавай хората с компетентност, защото ТОВА е "мечешка" услуга по този казус. Нищо лично няма тук.
17i19
Нов потребител

Мнениеот bulgar » 31 Авг 2006, 15:20

Слушай какво, папиното!
Никак не е израз на добро възпитание да потърсиш помощ и след това да плюеш този, който ти е помогнал. Макар че акълът не ти стигна да го разбереш, аз се опитах да ти подскажа, че не е достатъчно да си прочетеш закона, за да го разбереш. За тази работа си има юристи (адвокати), при които да отидеш и те с удоволствие, срещу заплащане, ще ти кажат "какво е искал да каже авторът".
Все пак аз се опитах да ти подскажа, че това, коетоси мислиш, може и да не е вярно.
Вече съжалявам за това!
bulgar
Потребител

Re: чл. 53 от Закон за защита на потребителите

Мнениеот bulgar » 31 Авг 2006, 15:40

fenix написа:Всеки, решили да продава чрез електронен магазин и изискващ да му се плати при доставка или предварително по банков път, попада под ударите на ЗЗП.

Ето това не е вярно. Дали всички електронни магазини сключват договори за продажба от разстояние по смисъла на чл.48 ЗЗП?
bulgar
Потребител

Мнениеот papinu » 31 Авг 2006, 16:07

А защо не е? Ето това се пита цялата ви аудитория 'bulgar'! Моля, отговорете и обяснете защо не е, след като така го тълкува Законоствореца и Комисията.
papinu
Нов потребител

Мнениеот fenix » 02 Сеп 2006, 00:52

Радвам се, че тази тема намери отзвук и благодаря искрено за вашите мнения /за всички ваши мнения/, но не мога да разбера защо толкова са се разгорещили страстите на лично основа :roll: За мен закона доста ясно казва какво е Договор от разстояние и ако "bulgar" знае юрист, който да каже как електронната търговия да се развива без да попада под ударите на ЗЗП и по точно чл. 53, то нека го препоръча, а може би ще препоръча и себе си :?: За сега обаче тук само се играе на нещо като гатанки
Ето това не е вярно. Дали всички електронни магазини сключват договори за продажба от разстояние по смисъла на чл.48 ЗЗП?
Не знам, затова питам, ако се иска консултация за това и плащане, то както споменах, нямам нищо против, стига да ми се препоръча човек, който действително е открил топлата вода и то за електронна търговия в чист вид. Хмм, вярно, че форума е за взаимопомощ, ама като "bulgar" завоалирано казва, че може би има решение, но не пише нищо конкретно, то ще е добре да се открие решението по един или друг начин. Какво да се прави, в материален свят живеем :D. Ти какво мислиш по въпроса "bulgar" :?: В интерес на истината, в случая е важно не просто да се тълкуват по един или друг начин текстове от закона, а така да се съобрази юридическата част на един бизнес и в частност електронен, че тя да отговаря на тълкуванията от страна на иституциите, регулиращи тази дейност. Все пак те са хората, който реално "прилагат" закона и ако сте погледнали линка, който бях сложил, правят това доста сериозно и спокойно, като не видях никъде да се споменава, че въпросните сайтове изрично са използвали точно този тип договор, те просто, като че ли "по подразбиране", използват Договор за продажба от разстояние. И си мисля, че има риск търсенето на вратичка и начин да се избегнат сакциите по чл. 204, да е в ущърб или за сметка на един реален електронен бизнес :?: :!: Както писах и при стартирането на темата - ако греша, поправете ме, но моля ви, направете го аргументирано :)
fenix
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ