начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

свидетелство за управление на автомобил

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

свидетелство за управление на автомобил

Мнениеот elenaalex » 07 Авг 2006, 18:01

накратко какво се случи:

Мой познат от Англия пристигна в Бг преди 2 седмици. Днес отидихме до Варна като той караше. Спря ни полиция ( охранителна) и ни поиска документите на колата и шофьорската книжка на моя познат. След което полицаят заяви, че за да кара кола в Бг е необходимо свидетелството за правоуправление да бъде преведено на български, което ме учуди и не само мен защото подобни изисквания не са били предоставени на моя познат от българското посолство ( той е поискал информация какво е необходимо да направи през този престой) нито са описани в и-нет страницата.

Моля да ми изясните следните въпроси:

1.Има ли право охранителна полиция да спира автомобили и да проверява документите на колата? до колкото знам само пътна полиция има това право а жандармерията има право да спира автомобили, но да проверява само документите на пътуващите лица.

2. Трябва ли свидетелството за правоуправление на чужд гражданин да бъде преведено на български и нотариално заверено.

Моля да цитирате и къде е записано в закона.

Благодаря предварително.
elenaalex
Младши потребител

Мнениеот ilian359 » 08 Авг 2006, 08:44

Всеки служител на реда има право да проверява и санкционира.
За книжката на български е пълен шантаж и опит за изнудване.
ilian359
Нов потребител

Мнениеот elenaalex » 08 Авг 2006, 17:56

ilian359 написа:Всеки служител на реда има право да проверява и санкционира.
За книжката на български е пълен шантаж и опит за изнудване.

Само, че в сайта на българското посолство може да прочетете, че само полицаи от пътна полиция със съответното облеко могар да спират и проверяват автомобил. За съжаление не мога да изпиша линка поради начина на построяване на сайта.

Много моля да цитирате закона. Бих искала да знам точно къде е записано.
elenaalex
Младши потребител

Мнениеот plamen_kirov » 09 Авг 2006, 09:30

Във Виенската Конвенция от 1968 год, в която и България е страна, ще намерите изискванията към "международните" свидетелства за правоуправление, както и други такива, отнасящи се до регулирането на движението в страните, подписали Конвенцията:
http://www.unece.org/trans/conventn/crt1968e.pdf

Съответните органи - в БГ това е ПП-КАТ, издават документи за правоуправление, съгласно утвърдения в Конвенцията образец.
plamen_kirov
Младши потребител

Мнениеот elenaalex » 09 Авг 2006, 10:06

[quote="plamen_kirov"]Във Виенската Конвенция от 1968 год, в която и България е страна, ще намерите изискванията към "международните" свидетелства за правоуправление, както и други такива, отнасящи се до регулирането на движението в страните, подписали Конвенцията:
http://www.unece.org/trans/conventn/crt1968e.pdf

Съответните органи - в БГ това е ПП-КАТ, издават документи за правоуправление, съгласно утвърдения в Конвенцията образец.[/quot

благодаря
elenaalex
Младши потребител

Мнениеот kursant_amvr » 09 Авг 2006, 14:58

elenaalex написа:
Само, че в сайта на българското посолство може да прочетете, че само полицаи от пътна полиция със съответното облеко могар да спират и проверяват автомобил.
...

Много интересно кои умник е написал това на сайта на българсокто посолство. :evil: Всеки служител на МВР с полицейски правомощия може при предвидените в закона предпоставки и по предвидения в закона ред да спре азвтомобил и да провери редовността на документите.

Справка в закона:

ЗМВР:

Чл. 55. (1) Полицейските органи могат да издават разпореждания до държавни органи, организации, юридически лица и граждани, когато това е необходимо за изпълнение на възложените им функции. Разпорежданията се издават писмено или устно.
(2) При невъзможност да се издадат писмено или устно разпорежданията могат да се издават чрез действия, чийто смисъл е разбираем за лицата, за които се отнасят.

(3) При изпълнение на функциите по контрол на безопасността на движението разпорежданията могат да се издават чрез действия или знаци, посочени в закон.

(4) Разпорежданията на полицейския орган са задължителни за изпълнение, освен ако налагат извършването на очевидно за лицето престъпление или нарушение

...

Що се отнася до валидността на английското СУМПС: То ще е валидно, ако е издадено в съответсвтие ( по образец) със споменатата от колегите конвенция. В повечето случаи националните СУМПС (вероятно и английските) не са по образец на конвенцията и преди съответния гражданин да управлява МПС в чужбина трябва да поиска от собствената си страна да муиздаде СУМПС по международния образец. Например: Вие имате българска книжка. Тя оба4е не е по образеца на конвенцията. За да управлявате МПС в Италия примерно триябва да поискате от нашето МВР да ви издаде еждународен обраец въз основа на притежаваният от Вас национален. Ако не сте си изкарали такъв образец и карате с българския си документ, полицаите в Италия ще Ви направият съшият проблем, както нашите колеги тук в БГ на приателят Ви, който кара с английско СУМПС.

Надявам се че съм бил ясен. Мисля също така, че служителите в нашите посолства е крайно време да нау4ат законите и да дават по-пълна и по-вярна информация зад граница.

Поздрави и успех с тази неразбория.
kursant_amvr
Потребител

Мнениеот kursant_amvr » 09 Авг 2006, 14:59

elenaalex написа:
Само, че в сайта на българското посолство може да прочетете, че само полицаи от пътна полиция със съответното облеко могар да спират и проверяват автомобил.
...

Много интересно кои умник е написал това на сайта на българсокто посолство. :evil: Всеки служител на МВР с полицейски правомощия може при предвидените в закона предпоставки и по предвидения в закона ред да спре азвтомобил и да провери редовността на документите.

Справка в закона:

ЗМВР:

Чл. 55. (1) Полицейските органи могат да издават разпореждания до държавни органи, организации, юридически лица и граждани, когато това е необходимо за изпълнение на възложените им функции. Разпорежданията се издават писмено или устно.
(2) При невъзможност да се издадат писмено или устно разпорежданията могат да се издават чрез действия, чийто смисъл е разбираем за лицата, за които се отнасят.

(3) При изпълнение на функциите по контрол на безопасността на движението разпорежданията могат да се издават чрез действия или знаци, посочени в закон.

(4) Разпорежданията на полицейския орган са задължителни за изпълнение, освен ако налагат извършването на очевидно за лицето престъпление или нарушение

...

Що се отнася до валидността на английското СУМПС: То ще е валидно, ако е издадено в съответсвтие ( по образец) със споменатата от колегите конвенция. В повечето случаи националните СУМПС (вероятно и английските) не са по образец на конвенцията и преди съответния гражданин да управлява МПС в чужбина трябва да поиска от собствената си страна да муиздаде СУМПС по международния образец. Например: Вие имате българска книжка. Тя оба4е не е по образеца на конвенцията. За да управлявате МПС в Италия примерно триябва да поискате от нашето МВР да ви издаде еждународен обраец въз основа на притежаваният от Вас национален. Ако не сте си изкарали такъв образец и карате с българския си документ, полицаите в Италия ще Ви направият съшият проблем, както нашите колеги тук в БГ на приателят Ви, който кара с английско СУМПС.

Надявам се че съм бил ясен. Мисля също така, че служителите в нашите посолства е крайно време да нау4ат законите и да дават по-пълна и по-вярна информация зад граница.

kursant_amvr
Потребител

Мнениеот kursant_amvr » 09 Авг 2006, 14:59

elenaalex написа:
...

Справка в закона:

ЗМВР:

...

kursant_amvr
Потребител

Назад към Взаимопомощ