Благодаря ви за отговорите, но грешката е моя. Уточнявам - на въззивна инстанция съм по две дела и чакам решения. И по двете ответника иска да платим веднага след решенията, без да обжалваме. По едното дело ищец е държ. учреждение, а по другото - две физически лица. С държ. учреждение можем да се споразумеем - те ще ни дадат сметка, а ние ще платим. Но кога и как да стане, за да не се стига до изп. дело? Ако представим споразумение веднага след решението, съда ще го обезсили ли и какво ще стане с държ. такси, които ответника е осъден направо да заплати по сметка на съда?
А по отношение на второто дело, при което ищците са две физически лица, също искаме да платим след решението, но не знаем банковата им сметка, а те не искат споразумение. Какво да правим, за да избегнем съд. изпълнение и по двете дела?
- Дата и час: 05 Фев 2025, 02:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
как да избегна таксите по съдебното изпълнение?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
26 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Не разбирам защо ви е това усложнение със споразумението Веднага след като влезе решението на съда в сила вземате номерата на банковите сметки на другата страна по указания по-горе начин /като попитате в деловодството на държавното учреждение и като попитате лично физическите лица - не виждам защо да не ви ги кажат/. След това плащате, като в основанието за внасяне на сумата пишете "решение по дело № на еди кой си съд/. Няма логика другите страни да започнат да водят изпълнително дело. Ако пък започнат да водят такова, представяте в сроковете платежните документи. Колкото до производството по издаване на изпълнителен лист - вие нямате отношение към него.
- vega
- Потребител
И аз мисля като vega. Ако сте платили, а се издаде изп. лист и се започне изп. дело, при представяне на документите за плащането то се прекратява, а разноските остават за взискателя. Щом приемате решението и не искате да обжалвате пред ВКС, просто няма да обжалвате, плащате и това е.
-
portokal - Старши потребител
Благодаря за съветите, но има малък проблем - и по двете съд. дела има образувани изп. дела въз основа на обезпечителни заповеди (наложени са запори). Целта ми е по тях да няма плащане, а преди да се издадат изп. листове, за да избегна таксите. Но ако платя преди това, как да се прекратят тези изп. дела и да се вдигнат запорите?
- staneva
- Младши потребител
staneva написа:Благодаря за съветите, но има малък проблем - и по двете съд. дела има образувани изп. дела въз основа на обезпечителни заповеди (наложени са запори). Целта ми е по тях да няма плащане, а преди да се издадат изп. листове, за да избегна таксите. Но ако платя преди това, как да се прекратят тези изп. дела и да се вдигнат запорите?
Предполагам, че като ответник в съдебен искова процес сте ползвали процесуален представител - адвокат. Най-добре е да се посъветвате с него, т.к. той е най-добре запознат със ситуацията.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
В този случай май ще ми е нужно споразумение, с което да се задължа да платя, а ищеца да се задължи да прекрати изп. дело. Но ако той не го прекрати, а си получи парите? Мога ли от съда въз основа на споразумението и бордерото за платена сума да поискам да обезсили обезпечителната заповед и така аз да прекратя изп. дело?
- staneva
- Младши потребител
26 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
|
|