начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

Желая сам да продължа делото си, моля помагайте!

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Желая сам да продължа делото си, моля помагайте!

Мнениеот sashagi » 04 Май 2006, 16:54

Привет на всички.Искам , да отправя към Вас компетентните в правото няколко въпроса.
Преди половин година заведох гражданкко дело , за не изплатен положен извънреден труд , срещу ДП”Фонд затворно дело”към Министерството на Правосъдието.След половин година спечелих иска в размер на 1200лв. и от СГС издадоха решение и изпълнителен лист.Ответната страна обжалва пред по-горна инстонция.Искам , да се откажа от услугите на настоящият ми адвокат и сам да поема делото от тук нататък.Та въпросите ми са следните:
1.Как трябва да процедирам с получения изпълнителен лист , да отида с него при загубилата делото страна и да ги поканя доброволно , да изплатят присъдената ми от СГС сума или трябва веднага след получаване на изпълнителния лист да заведа изпълнително дело?
2.Как се завежда изпълнително дело , къде и какъв размер такси се плаща , какви документи се попълват и къде се внасят?(Мога ли , да плозвам услугите на частен съдя изпълнител и как?)
3.Как , да се откажа от услугите на наетия в момента от мен адвокат и как , да бъда сигурен , че получените от него документи по делото ще ми бъдат върнати(предаден)?
Предварително Ви благодяря за отговорите и се извинявам , че гореизложеното не е юридически издържано.
sashagi
Нов потребител

Re: Желая сам да продължа делото си, моля помагайте!

Мнениеот lawyer_ivanov » 04 Май 2006, 17:08

sashagi написа:Привет на всички.Искам , да отправя към Вас компетентните в правото няколко въпроса.
Преди половин година заведох гражданкко дело , за не изплатен положен извънреден труд , срещу ДП”Фонд затворно дело”към Министерството на Правосъдието.След половин година спечелих иска в размер на 1200лв. и от СГС издадоха решение и изпълнителен лист.Ответната страна обжалва пред по-горна инстонция.Искам , да се откажа от услугите на настоящият ми адвокат и сам да поема делото от тук нататък.Та въпросите ми са следните:
1.Как трябва да процедирам с получения изпълнителен лист , да отида с него при загубилата делото страна и да ги поканя доброволно , да изплатят присъдената ми от СГС сума или трябва веднага след получаване на изпълнителния лист да заведа изпълнително дело?
2.Как се завежда изпълнително дело , къде и какъв размер такси се плаща , какви документи се попълват и къде се внасят?(Мога ли , да плозвам услугите на частен съдя изпълнител и как?)
3.Как , да се откажа от услугите на наетия в момента от мен адвокат и как , да бъда сигурен , че получените от него документи по делото ще ми бъдат върнати(предаден)?
Предварително Ви благодяря за отговорите и се извинявам , че гореизложеното не е юридически издържано.

Е, на тоя парцал ако се намери кой да отговори - съвсем ще е заплюта професията!!!
lawyer_ivanov
Младши потребител

Мнениеот error » 04 Май 2006, 17:13

Звучи като въпроса "Кажете ми как сам да си сглобя автобус" :D
Аватар
error
Потребител

Мнениеот donna » 04 Май 2006, 17:17

E споко де ,тва е едно от ония деца -студенти дето трябва да си пишат домашното по психология и търсят къде да провокират из форумите пишештите ,щото тъй е най -лесно. :lol:
donna
Старши потребител

Мнениеот kontrol » 04 Май 2006, 18:56

sashagi написа: спечелих иска в размер на 1200лв. и от СГС издадоха решение и изпълнителен лист.Ответната страна обжалва пред по-горна инстонция.
Чак пък толкова да ми се спи???
kontrol
Активен потребител

Мнениеот donna » 04 Май 2006, 19:01

kontrol написа:
sashagi написа: спечелих иска в размер на 1200лв. и от СГС издадоха решение и изпълнителен лист.Ответната страна обжалва пред по-горна инстонция.
Чак пък толкова да ми се спи???

Правилно мо е написал тариката в тоя случай има предварително изпълнение-238 от ГПК . Е объркал е СРС със СГС ,ама му е простено.
Но тук виждам ръчичката на някой колега да е помагал :wink:
Той и в други форуми е пуснал темата споко ще има 2 по психология.
donna
Старши потребител

Мнениеот sashagi » 04 Май 2006, 20:26

Защо ли съм очаквал човешки отговор или съвет от шайка меркантилни боклуци, гордо "практикуващи" професията адвокат?!? Вече поне разбрах защо всички, навсякаде толкова ви мразят. Когато някой от вас се появи във авто форум ( аз администрирам такъв ) и попита как да поправи сам повреда, никой не започва да го ругае и подиграва. Промити са ви мозъчетата от много комплекси. Единственото лечение май е масов геноцид.
sashagi
Нов потребител

Мнениеот kontrol » 04 Май 2006, 20:36

Ама много злобни станахте напоследък.

Не обяснихте какви са причините, да се откажете от адвоката си.

Второ, не всички юристи са адвокати. И не всички във тези форуми са юристи.

* ИЛ не е предназначен за доброволно изпълнение. Не значи, че не може да искате такова, но в никакъв случай не давайте листа.
* Изпълнително дело се завежда с Молба до държавен съдебноизпълнителната служба или до частен СИ, с доказателства, с посочване на способите на изпълнение. За начинът - вижте съответните глави на ГПК, чл. 323 и сл., има го на сайта. За тарифите, има теми в този форум, в интернет...
* Адвокатът за пред коя/и инстанции е нает?
kontrol
Активен потребител

Мнениеот donna » 04 Май 2006, 20:40

Като ти чета ника sashagi-ти направо ги шашна спор няма ,ама няма да си нито първия нито последния от породата "правим опити с човешкото търпевие из форумите :lol: "
donna
Старши потребител

Мнениеот gribog » 04 Май 2006, 22:07

не съм юрист, но като сте решили сам да водите делото си хванете се на работа и почетете малко (за да не задавате т..... въпроси), а тогава питайте и така, че да не обиждате гилдията. а когато ви се откаже не ставайте типично по балкански - злобен и отмъстителен, а приемете по-спокойно нещата и търсете начина. прощавай за лекцията :)
gribog
Младши потребител

Мнениеот tixe » 04 Май 2006, 23:28

sashagi- Ако се извиниш за обидите които написа, утре ще ти обясня подробно каква е процедурата. Това, че се отказваш от услугите на адвокат предполагам, че си има причина (финансова или др.), но пътя не е този по които ти си поел. А щом искаш помощ поне не обиждаи, можеше ти да плащаш сега разноските по делото. :? :P
tixe
Младши потребител

Мнениеот peti » 05 Май 2006, 09:02

Случайно попаднах тук и нистина не мога да си обясня нежеланието за помощ.Правилно е писано във въпроса,че решението е на СГС.Ако нистина сте толкова добри юристи можеше да разберете,че става въпрос за въззивно решение на СГС изхождайки от размера на иска и от там и приложението на чл.237ал.1,б.А от ГПК.В такива случаи най-добре е да се образува изпълнително дело и то при ЧСИ /таксата за образуване е 20в./и се иска запор върху сметката на фирмата/таксата е 15лв./Изобщо нямате нужда от адвокат - пишете молба с подобно съдържание и прилагате изпълнителния лист ведно с таксите.
Успех!
peti
Нов потребител

Мнениеот donna » 05 Май 2006, 09:24

[quote="peti"]Случайно попаднах тук и нистина не мога да си обясня нежеланието за помощ.Правилно е писано във въпроса,че решението е на СГС.Ако нистина сте толкова добри юристи можеше да разберете,че става въпрос за въззивно решение на СГС изхождайки от размера на иска и от там и приложението на чл.237ал.1,б.А от ГПК.В такива случаи най-добре е да се образува изпълнително дело и то при ЧСИ /таксата за образуване е 20в./и се иска запор върху сметката на фирмата/таксата е 15лв./Изобщо нямате нужда от адвокат - пишете молба с подобно съдържание и прилагате изпълнителния лист ведно с таксите.
Успех![/quote

Размера на ИСКА Е 1200 ЛЕВА,а не 12000лв ,дали става въпрос за СГС , издаден му е изпълнителен лист ,ами прочетиси 238 от ГПК ,решението не е възивно . Ответника е обжалвал пред кого е обжалвал ,ами пред СГС .
и АКО СИ ТОЛКОВА ДОБЪР ЩЕ РАЗБЕРЕШ ЧЕ НА КАСАЦИОННО ОБЖАЛВАНЕ ПОДЛЕЖАТ РЕШЕНИЯТА ПО 344 АЛ.1-З ОТ КТ , -т. 3 на цитирания член касае обезщетението по чл.225 от КТ.

И КАТО СИ ТОЛКОВА В ЧАС ДА БЕШЕ МУ ОБЯСНИЛ ,ЧЕ АКО ЗАГУБИ НА ВТОРА ИНСТАНЦИЯ СЪДЪТ ЩЕ ИЗДАДЕ ОБРАТЕН ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ЛИСТ
ЗА ДА СИ СЪБЕРЕ ДЪЛЖИМОТО ОТВЕТНИКА .

"Правосъдието.След половин година спечелих иска в размер на 1200лв. и от СГС издадоха решение и изпълнителен лист.Ответната страна обжалва пред по-горна инстонция.Искам , да се откажа от услугите на настоящият ми адвокат и сам да поема делото от тук нататък.Та въпросите ми са следните: "- От написаното следва ,че делото все още е висящо.
Инък адвоката му е бил упълномощен само по исковото производство ,но не е по изпълнително дело .
donna
Старши потребител

Мнениеот tankovbg » 05 Май 2006, 11:11

Даа наистина някои си позволяват високомерни реплики, които не кореспондират с преназначението на форума, а той забележете е "ВЗАИМОПОМОЩ". Ако някой от Вас уважаеми юристи не желае да дава съвети тук, то просто не е задължително да чете и дава мнения, иначе форума се превръща на махленска препирня. Дали някой участник във форума ще ползва правна помощ от адвокат си е личен негов проблем. Но да се подигравате с участниците е просто недопустимо, или се смятате велики корифеи в правото. Ако е така стойте си в кантората и обслужвайте наплива от търсещи правна помощ. Тук всеки гражданин може да зададе въпрос и евентуално да получи компетентен отговор, съвет и пр. - форумът е обществено достояние а не на "гилдията" както се изразявате. Няма нужда непрекъснато да се дава съвет - "ползвай услуги на адвокат" това всеки го знае, но защо да не предположим, че няма финансова възможност, или че адвоката му иска непосилен хонорар и пр. Да не би всички да спазвате тарифите за адвокатските услуги ?
Ами ще Ви дам такъв пример, по иск за собственост по давност върху имот с данъчна оценка 700 лв. адвокат иска на първа инстанция 1500 лв. без да дава гаранция за решение в полза на ищеца (по принцип такава гаранция не може и да бъде дадена). Така че СПОКО, или давайте съвет или не хабете дисковото пространство на сървъра.
Търсещият помощ sashagi в точки 1 и 2 задава въпрос който не представлява кой знае каква фактическа правна сложност, защото по отношение на изпълнението е достатъчно да се отнесе към съдебен изпълнител (включително и частен такъв) и ще получи необходимата информация какво следва да предприеме - защо пък тука трябва непременно адвокат - с какво адвоката ще му гарантира вземането в изпълнителното производство ? бол случаи в практиката взел кольо дал кольо - демек колкото получил от длъжника ги дал на адвоката или пък нищо не взел и даже загубил още толкова. Друг е въпросът с висящност на исковото производство и последиците от това - не изключвам необходимостта да поиска консултация от юрист спец по трудово законодателство.
Във връзка с точка 3 предполагам има писменно пълномощие само за исковото производство и то може да бъде бъде оттеглено по всяко време
Закон за адвокатурата:
Чл. 26. (1) Клиентът може по всяко време да оттегли пълномощията си от адвоката.
(2) При неоснователно оттегляне на пълномощията адвокатът има право на възнаграждение в пълен размер, а при основателно оттегляне се дължи възнаграждение само за положения труд.
Чл. 36. (1) Адвокатът има право на възнаграждение за своя труд.
(2) Размерът на възнаграждението се определя в договор между адвоката и клиента. Този размер трябва да бъде справедлив и обоснован и не може да бъде по-нисък от предвидения в наредба на Висшия адвокатски съвет размер за съответния вид работа.
(3) При липса на договор, по искане на адвоката или клиента адвокатският съвет определя възнаграждение съгласно наредбата на Висшия адвокатски съвет.
(4) Възнаграждението може да се уговори в абсолютна сума и/или процент върху определен интерес с оглед изхода на делото, с изключение на възнаграждението за защита по наказателни дела и по граждански дела с нематериален интерес.

Дали адвоката ще върне документите по делото - ами ако спазва етичните норми включая написани в този закон следва да го стори, ако ли не просто си извадете копия от делото, ако ли пък в него имате частни документи и не ги върне, нищо не ви коства да се обърнете към Висшия адвокатски съвет с аргументи
Чл. 47. (1) Адвокатът е длъжен да пази книжата по делата, по които е бил повереник или защитник, в продължение на 5 години от приключването им.
(2) Адвокатът е длъжен да върне на клиента оригиналните документи, които е получил във връзка с изпълнението на възложената му работа.
Ще ви ги върне и даже ще ви се извини.

Като представител на обществото по софтуер и интернет технологии аз си позволих малко по-остър тон за което се извинявам, но виртуалното пространство предоставено от собствениците му за свободно изразяване на мнения е атрибут на всяка правова държава, следователно то не може да бъде ограничавано нито осмивано нито присвоявано от "гилдията". Противното говори за културата на пишещия, а обидните реплики буквално я отричат да съществува в индивида.
Нека като хора, претендиращи за висок образователен ценз се съобразяваме с цивилизованите методи на общуване, и без това е натрупана достатъчно злоба между нас. Тя не е градивна и няма с нищо да подобри битието ни, напротив отдалечава ни много от "цивилизацията" към която сме се запътили.
tankovbg
Потребител

Мнениеот donna » 05 Май 2006, 11:24

Трябва да си много нагъл за да кажеш на някого ,било то и по заобиколен начин следното в прав текст:
"Глупаци нямам нужда от вас ,ще се оправям сам ,само кажете какво да направя и напиша,че да се оправя."
Точно това е направил питащия.
Така ,че да си прави другаде експериментите по форумите.

След като форума е за взаимопомощ ,пишещите ще помогнат на когото си решат и те го правят , но никой няма право да ги обижда по този начин.

Пък после ми разправяй за култура колкото си искаш.
donna
Старши потребител

Да бе, ...

Мнениеот juristche » 05 Май 2006, 11:34

За какви пет лева става на въпрос??

:lol:
juristche
Младши потребител

Мнениеот tankovbg » 05 Май 2006, 11:54

Нищо подобно не е казал питащият, нито е обидил някого уважаема Госпожо, даже е казал "Предварително Ви благодаря за отговорите и се извинявам , че гореизложеното не е юридически издържано."
Той просто търси взаимопомощ и не е задължително такава да получи точно от Вас. Ами не я давайте след като се чувствате обидена. Не виждам и какви експерименти си прави и защо да ги прави в други форуми, пак казвам този форум не е собственост на Вашата "гилдия". След като изповядвате Ваше правило, че непременно трябва да ползва правна помощ от адвокат, то той ако го направи не би писал тук. Видно от написаното защо да не приемем, че е недоволен от оказаната му правна помощ до сега.
На Вашият цитат "Пък после ми разправяй за култура колкото си искаш".
Опасявам се, че не сте ме разбрала правилно по въпроса за цивилизованото интернет общуване, елемент от него е и начина на обръщение към опонента. Аз кореспондирам с Вас в учтивата форма "ВИЕ" защото уважавам достойнството и благородната Ви професия, за разлика от обръщението Ви към мен.
tankovbg
Потребител

Мнениеот donna » 05 Май 2006, 12:02

"Видно от написаното защо да не приемем, че е недоволен от оказаната му правна помощ до сега."

Видно от написаното ,делото е спечелено на първа инстанция ,колегата явно е поискал да се приложи чл.238 от ГПК ,относно предварителното изпълнение ,и до тук си е свършил работа блестящо.

Не виждам и грам недобросъвестност до тук.

А че питащия си прави експерименти из нет пространството ,това е по-вече от явно ,не е първия нито ще е последния .
Темата е поставена и на други места по др. форуми ,за сведение .

Не е зле питащия да иде на други места да си пише домашното по психология тъй като до тук изкара 2 ,колкото и подгласници в негова полза да са се намерили .
donna
Старши потребител

Мнениеот tankovbg » 05 Май 2006, 12:22

От написаното от Вас да разбирам ли че той е студент по право ? Съмнявам се да е така съдейки по терминологията му например "съдия изпълнител" а не "съдебен изпълнител" или да не познава ГПК в частта му за изпълнителното производство, но ако наистина е така, то тежко и горко на съдебната система ако завърши някак си.
tankovbg
Потребител

Мнениеот donna » 05 Май 2006, 12:31

tankovbg написа:От написаното от Вас да разбирам ли че той е студент по право ? Съмнявам се да е така съдейки по терминологията му например "съдия изпълнител" а не "съдебен изпълнител" или да не познава ГПК в частта му за изпълнителното производство, но ако наистина е така, то тежко и горко на съдебната система ако завърши някак си.

:lol: Не увъртайте нещата ,не е студент по право , а това ,че е употребил "съдия изпълнител" въобще не е толкова страшно :lol:
Напълно е възможно някой да му е помогнал да си формулира питането.
donna
Старши потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ