начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

Отказ на директор на училище да издаде служебна бележка ???

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ на директор на училище да издаде служебна бележка ???

Мнениеот djemma » 24 Апр 2006, 13:33

Здравейте. Не можах да си подам документите , защото директорката на училището на големия ми син отказва да ми даде служебна бележка, защото според нея не посещавал редовно учебните занятия, защото има 6 неизвинени отсъствия и е наказан със "Забележка". Аз обаче си копирах това:
ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СЕМЕЙНИТЕ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА
Чл. 18. (1) Счита се, че условията по чл. 7, ал. 1, т. 2 ЗСПД са изпълнени, ако детето е записано в училище в една от формите на обучение по чл. 78 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета (обн., ДВ, бр. 68 от 1999 г.; изм. и доп., бр. 19 от 2000 г., бр. 53 от 2001 г. и бр. 7 от 2002 г.) и то посещава редовно училище, ако е в редовна форма на обучение, съгласно изискванията на Правилника за прилагане на Закона за народната просвета.

ЗАКОН ЗА СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА
Чл.7. (1) Месечните помощи за дете до навършване на 18 години се изплащат на семействата, чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на дохода по чл.4, при условие, че детето:
2. от 7 години до навършване на 18 години редовно посещава училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние;

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА
Чл. 78. (1) формите на обучение са: дневна; вечерна; задочна; индивидуална; самостоятелна; кореспондентска и дистанционна

Моля ,отговорете ми щом е в дневна форма на обучение,независимо наказан или не, не е длъжна да ми издаде бележка, че е в дневна форма за предходните 6 месеца. След устния отказ, в петък подадох писмена молба с входящ номер за същото и чакам отговор. Писмено ли трябва да ми откаже, какъв е срокът ,в който трябва да получа отговор на молбата си и ако получа отказ към кого да се обърна по-нататък и как да процедирам. Много ще съм благодарна за помощта. Не съм сасмо аз. Има много майки, на които е отказана такава бележка. Може ли да предприемем колективно нещо конкретно. Още веднъж благодаря.

Да допълня само,че когато исках да и покажа тези цитати (тъй като тя ми показва само закона,а не правилника за прилагане) най-демонстративно госпожата се ядоса и ме изгони от кабинета отваряйки вратата с думите:' " Няма да ви издам такава бележка, погледнете си първо сина. Разговорът приключи"
Пример за педагог, обичащ децата. :D, при това директор ! :evil:
djemma
Младши потребител

Re: Семейни помощи за деца

Мнениеот donna » 24 Апр 2006, 14:08

djemma написа:Здравейте. Не можах да си подам документите , защото директорката на училището на големия ми син отказва да ми даде служебна бележка, защото според нея не посещавал редовно учебните занятия, защото има 6 неизвинени отсъствия и е наказан със "Забележка". Аз обаче си копирах това:
ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СЕМЕЙНИТЕ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА
Чл. 18. (1) Счита се, че условията по чл. 7, ал. 1, т. 2 ЗСПД са изпълнени, ако детето е записано в училище в една от формите на обучение по чл. 78 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета (обн., ДВ, бр. 68 от 1999 г.; изм. и доп., бр. 19 от 2000 г., бр. 53 от 2001 г. и бр. 7 от 2002 г.) и то посещава редовно училище, ако е в редовна форма на обучение, съгласно изискванията на Правилника за прилагане на Закона за народната просвета.

ЗАКОН ЗА СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА
Чл.7. (1) Месечните помощи за дете до навършване на 18 години се изплащат на семействата, чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на дохода по чл.4, при условие, че детето:
2. от 7 години до навършване на 18 години редовно посещава училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние;

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА
Чл. 78. (1) формите на обучение са: дневна; вечерна; задочна; индивидуална; самостоятелна; кореспондентска и дистанционна

Моля ,отговорете ми щом е в дневна форма на обучение,независимо наказан или не, не е длъжна да ми издаде бележка, че е в дневна форма за предходните 6 месеца. След устния отказ, в петък подадох писмена молба с входящ номер за същото и чакам отговор. Писмено ли трябва да ми откаже, какъв е срокът ,в който трябва да получа отговор на молбата си и ако получа отказ към кого да се обърна по-нататък и как да процедирам. Много ще съм благодарна за помощта. Не съм сасмо аз. Има много майки, на които е отказана такава бележка. Може ли да предприемем колективно нещо конкретно. Още веднъж благодаря.

Да допълня само,че когато исках да и покажа тези цитати (тъй като тя ми показва само закона,а не правилника за прилагане) най-демонстративно госпожата се ядоса и ме изгони от кабинета отваряйки вратата с думите:' " Няма да ви издам такава бележка, погледнете си първо сина. Разговорът приключи"
Пример за педагог, обичащ децата. :D, при това директор ! :evil:

Малко наизуст ви говоря ,но съответното училище би следвало да има правилник и там да са указани наказанията ,които следват за направени определен брои отсъствия , но в никакъв случай това не може да бъде лишаване на родителя от семейните помощи за деца , тъй като 6 отсъствия не значи ,че не ходи на училище въобще
Вашата директорка би следвало да се произнесе в 7 дневен срок освен ако в училищния правилник не пише друго .

МИСЛЯ ЧЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ С ЖАЛБА КЪМ СЪОТВЕТНИЯ ИНСПЕКТОРАТ .ЕТО ТУК http://www.minedu.government.bg/opencms ... e/rio.html
donna
Старши потребител

Мнениеот djemma » 24 Апр 2006, 14:41

Много ви благодаря за отговора.
Да, има правилник за наказания, но той не виждам как е обвързан точно с правилника за прилагане на закона, където е казано точно кой се смята за редовно посещаващ учебните занятия. Струва ми се,ч е тя си го тълкува както си иска, но все пак ми трябваше помощ и от юрист да го разтълкува. Синът ми е наказан с най-ниската степен-забележка. А 6 отсъствия не са дори един ден, при положение,че имат по 8 часа. Нямалогика да се спрат детските, абсурдно е.
djemma
Младши потребител

Мнениеот donna » 24 Апр 2006, 15:50

djemma написа:Много ви благодаря за отговора.
Да, има правилник за наказания, но той не виждам как е обвързан точно с правилника за прилагане на закона, където е казано точно кой се смята за редовно посещаващ учебните занятия. Струва ми се,ч е тя си го тълкува както си иска, но все пак ми трябваше помощ и от юрист да го разтълкува. Синът ми е наказан с най-ниската степен-забележка. А 6 отсъствия не са дори един ден, при положение,че имат по 8 часа. Нямалогика да се спрат детските, абсурдно е.

Правилника на училището по никакъв начин не би следвало да е обвързан със ЗСПД /там се уреждат наказанията за неизвинени отсъствия ,както и др. училищни въпроси /, но явно директорката някакси го е обвързала щом отказва да ви издаде документ, а и в тоя правилник може да има някакви срокове в които да се произнася по разните му молби и заявления ....пък и недай си боже да има и клауза която да е обвързала броя на неизвинените отсъствия с получаването на сем. помощи за деца/считам ,че последната ще е незаконосъобразна/ .
donna
Старши потребител

Мнениеот djemma » 24 Апр 2006, 19:17

Познавам правилника и не са обвързани отсъствията с получаванета на служебна бележка. Нищо няма в правилника и за срокове.А дори и да имашеучила съм основи на правото и доколкото си спомням не може един правилник или наредба да противоречи на закона. Но как стоят нещата с правилника за прилагане на този закон, защото имено на него се позовавам , където си пише за днеевната форна на обучение. А в самия закон пише редовно посещава учебните занятия. Тя не отказва бележка, но пише, че ученикът е наказан и не е посещавал редовно учебните занятия. Съответно от Дирекцията за соц. подпомагане не дават детски, не е изпълнене условието за редовен ученик. Аз поисках в бележката да пише дневна форма на обучение. Тя ми я отказва от злоба, каза аз знам за какво ви е и няма да ви я дам. Те ще ви върнат. А аз бях в дирекцията, казаха , че може да пише днеевна форма, само да е упоменато, че за предходните 6 месеца. Тя каза, че има точно определен текст, на въпроса ми кой го изисква от нея този текст, та се ядоса и ме изгони от кабинета.
Та се чудя къде мога да прочета за служебните бележки как се издават, има ли точни текстове и може ли да откаже да ми издаде. Инспектората едва ли ще ми помогне. За нея тя си е права, според законите и разпоредбите за образованието може и да се води нередовен уч3еник. Но за социалните редовен се тълкува като учещ в дневна форма. Та е това противоречие как да оборя и да я убедя, че това се иска, а не дали е наказан.
В социалното се изсмяха хората казаха, че изобщо не ги вълнува дали е наказан или не е наказан. :roll:
djemma
Младши потребител

Мнениеот donna » 24 Апр 2006, 19:49

djemma написа:Познавам правилника и не са обвързани отсъствията с получаванета на служебна бележка. Нищо няма в правилника и за срокове.А дори и да имашеучила съм основи на правото и доколкото си спомням не може един правилник или наредба да противоречи на закона. Но как стоят нещата с правилника за прилагане на този закон, защото имено на него се позовавам , където си пише за днеевната форна на обучение. А в самия закон пише редовно посещава учебните занятия. Тя не отказва бележка, но пише, че ученикът е наказан и не е посещавал редовно учебните занятия. Съответно от Дирекцията за соц. подпомагане не дават детски, не е изпълнене условието за редовен ученик. Аз поисках в бележката да пише дневна форма на обучение. Тя ми я отказва от злоба, каза аз знам за какво ви е и няма да ви я дам. Те ще ви върнат. А аз бях в дирекцията, казаха , че може да пише днеевна форма, само да е упоменато, че за предходните 6 месеца. Тя каза, че има точно определен текст, на въпроса ми кой го изисква от нея този текст, та се ядоса и ме изгони от кабинета.
Та се чудя къде мога да прочета за служебните бележки как се издават, има ли точни текстове и може ли да откаже да ми издаде. Инспектората едва ли ще ми помогне. За нея тя си е права, според законите и разпоредбите за образованието може и да се води нередовен уч3еник. Но за социалните редовен се тълкува като учещ в дневна форма. Та е това противоречие как да оборя и да я убедя, че това се иска, а не дали е наказан.
В социалното се изсмяха хората казаха, че изобщо не ги вълнува дали е наказан или не е наказан. :roll:

Правилника за прилагане на ЗСП и самия ЗСП не са обвързани с критериите за наказания на ученика ,детето учи радевна форма ,няколка отсъствия не го правят ученик който не посещава редовно занятията ,защото детето ви така или инъче ще завърши.
Прави са от социалната служба да се изсмеят вашата директорка си е надвишила правата .
Никъде в закона не пише при колко отсъствия един ученик е редовен и при колко не -би следвало да ви издаде бележка ,че детето учи.
Къде пише за тия бележки ....те са документа с който се удостоверява ,вид услуга -това удостоверение се изисква с молба декларацията -Удостоверение от учебното заведение, че детето/децата е/са записано/и като ученик/ци в …клас и редовно посещава/т занятията.
Не намирам и указания /може и в момента да не откривам такива/ ,какво значи редовен ученик без нито едно отсъстви или може и една зве такива ,ППЗСП не приравнява наказанието за няколко отсъствия към нередовен ученик :D

Ако ви откаже бележка ще трябва да се жалите
предполагам че училището е общинско -пред началника на регионалния инспекторат ,ако е държавно /мн. малко се такива / пред министъра .

В края на краищата да ви издаде една бележка и да пише там броя на отсъствията .....с 6 отсъствия човек не е нередовен ученик......тая май наистина се е взела много на сериозно .
Ето ви един линк към клуб социални дейности питайте и там

http://clubs.dir.bg/postlist.php?Board=socialwork
donna
Старши потребител

Мнениеот djemma » 24 Апр 2006, 20:02

Много, много благодаря ! Училището е държавно, професионална гимназия. А директорката се мисли за вся и все.Но ще си търся правата. Може да не съм oрист, но съм достатъчно грамотна за да разбера, че не е права.
:bouquet: :bouquet: :bouquet:
djemma
Младши потребител

Мнениеот donna » 24 Апр 2006, 20:29

djemma написа:Много, много благодаря ! Училището е държавно, професионална гимназия. А директорката се мисли за вся и все.Но ще си търся правата. Може да не съм oрист, но съм достатъчно грамотна за да разбера, че не е права.
:bouquet: :bouquet: :bouquet:

значи с 5 отсъствия ученика посещава редовно училището ,а със 6 е нередовен :lol: това не го знаех :lol:

при 5 отсъствия ще си получите помощите ,а при 6 няма ...........това е велика творческа мисъл на криворазбрано тълкуване на закона, НО ЗСПД и правилника му създадоха толкова парадокси ,че аз лично нямам думи .
donna
Старши потребител

Мнениеот djemma » 25 Апр 2006, 02:08

:lol: Точно такаот 5 до 10 се наказва със забележка. А дали на 6 или на 9 е по преценка пак на въпросната директорка. И аз това питам едно отсъствие ли определя дали Х заслужава, а У не да получава парите. :lol:
djemma
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 25 Апр 2006, 22:46

ЗАП си действа, макар че е отменен. Макар че при новото АПК ще ви е по-лесно.

Според мен обаче вашата задача е да си отговорите на въпроса "Какво точно искам"
- Нали са се изсмяли от Социалните, следователно не биха Ви направили проблем за служебна бележка с такова съдъражние.
- Наложено ли не ученика Ви да не се извършват административни услуги.
- Не можете ли да формулирате искането за сл. бележка "която да удостовери в редовна или задочна форма на обучение се обучава студентът Иван Петков".

Служебната бележка е документ, тоест констативен акт, издаването, отказа и т.н. се урежда от ЗАОФЮЛ.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот donna » 25 Апр 2006, 22:56

"Тя не отказва бележка, но пише, че ученикът е наказан и не е посещавал редовно учебните занятия. Съответно от Дирекцията за соц. подпомагане не дават детски, не е изпълнене условието за редовен ученик"

След като в една служебна бележка пише ,че не посещава редовно занятията социалните служби отказват детски на родителя .
6 отсъствия за срок не правят ученика нередовен.........те някой ученици имат и по 66 отсъствия и кво нищо........ :lol:
А служебна бележка може да поискаш с всякакво съдържание ,че е ученик ,че ходи на кръжоци , че чете гладко и бързо ,че е добър
по физическо зависи от нуждата.
А специално дори бланки за бележки от училищата по ЗСДП продават по книжарниците .

Критерии кой ученик е редовен и кой не .........ЗСПД не е определил ,не бива да се допуска с един училищен правилник да се правят всякакви интерпретации.
donna
Старши потребител

Мнениеот todorova » 26 Апр 2006, 12:55

Уважаема Госпожо,какво представляват директорите на училище всички знаем,но не бива да ги оставяме така.Напишете жалба,като опишете конкретно случая и я изпратете на Министерството на образованието и регионалния инспекторат.Задължително във всяко копие посочете,че такава жалба е изпратена до двете,т.е. жалба до ....с копие до.....Обяснете как се е държала Директорката,но бъдете много обективна и поискайте да направят проверка по случай.Бъдете сигурни,че ще реагират много бързо,щом са ангажирани две институции.Изпратете жалбите с обратна разписка.
todorova
Младши потребител

Мнениеот djemma » 26 Апр 2006, 16:39

Много , много благодяря на всички ви. Има развръзка и то благоприятна послучая. Още в петък директорката е седнала със счетоводителката и са преровили всички закони (така ми каза секретарката) съответно е казала- издай и бележката. Днес отивам и секретарката ми каза,че госпожата е казала да се издаде бележка. И какво мислите- госпожата изведнъж се разболява, в болнични е, бележката е подписана със запетая от зам.директора. Тарикатка. :D
Секретарката ми казва- да,ама те ще те върнат от социалните.
Отивам веднага до социалното , без проблем ми взеха документите. Служителката каза, че е имала половин часов разговор с директорката и ме поздрави, че съм си извоювала, това, което ми се полага. Защото представете си в училището има страшно много наказани и толкова майки са върнали. Аз съм първата, която и се опълчи. Добре, че се сетих за писмена молба за бележката,защото устно тя си отказва- та ходи докажи,че е така. А след пислената молба бая се е стреснала, та чак поболяла.
:D :D :D
А забравих да допълня,че имам достъп до папката с нормативните документи и намерих писмото отминистъра, който отговаря на нейно запитване, точно,че няма определение за "редовен" ученик и, че за такъв се смята учещ в редовна форма- демек дневна. Писмото е от 2004 г, записах си входящия номер и изходящия от министерството. Значи госпожата мноооого добре е знаела как стоят нещата. Е сега да я видя ако всички родители тръгнат да я съдят за пропуснати 2 год детски.Не болничен , ами незнам в какво ще излезе горката.
Още веднъж много, много благодаря на всички. Поуката е - не се страхувайте да си търсите правата ! (Между другото аз работя там също и тя се е заканила да ме гони до дупка докато ме уволи, та сега приемам съвети и по този въпрос) :D :D :D :D :D
djemma
Младши потребител

Мнениеот donna » 26 Апр 2006, 16:49

djemma написа:Много , много благодяря на всички ви. Има развръзка и то благоприятна послучая. Още в петък директорката е седнала със счетоводителката и са преровили всички закони (така ми каза секретарката) съответно е казала- издай и бележката. Днес отивам и секретарката ми каза,че госпожата е казала да се издаде бележка. И какво мислите- госпожата изведнъж се разболява, в болнични е, бележката е подписана със запетая от зам.директора. Тарикатка. :D
Секретарката ми казва- да,ама те ще те върнат от социалните.
Отивам веднага до социалното , без проблем ми взеха документите. Служителката каза, че е имала половин часов разговор с директорката и ме поздрави, че съм си извоювала, това, което ми се полага. Защото представете си в училището има страшно много наказани и толкова майки са върнали. Аз съм първата, която и се опълчи. Добре, че се сетих за писмена молба за бележката,защото устно тя си отказва- та ходи докажи,че е така. А след пислената молба бая се е стреснала, та чак поболяла.
:D :D :D
А забравих да допълня,че имам достъп до папката с нормативните документи и намерих писмото отминистъра, който отговаря на нейно запитване, точно,че няма определение за "редовен" ученик и, че за такъв се смята учещ в редовна форма- демек дневна. Писмото е от 2004 г, записах си входящия номер и изходящия от министерството. Значи госпожата мноооого добре е знаела как стоят нещата. Е сега да я видя ако всички родители тръгнат да я съдят за пропуснати 2 год детски.Не болничен , ами незнам в какво ще излезе горката.
Още веднъж много, много благодаря на всички. Поуката е - не се страхувайте да си търсите правата ! (Между другото аз работя там също и тя се е заканила да ме гони до дупка докато ме уволи, та сега приемам съвети и по този въпрос) :D :D :D :D :D

:lol: :lol: :lol: това ,че се е заканила нищо не значи ,заповед за уволнение нямаш и т.н. ......... :lol: :lol: :lol: ако се стигне до там обаждай се да помагаме :lol: :lol: :lol:
Приятен ден :!:
donna
Старши потребител

Мнениеот djemma » 26 Апр 2006, 16:57

Мисля, че съм достатъчно изрядна в работата си, даже и за неща, които не влизат в задълженията ми, ама при нея -всичко е възможно. Колежката ми е с предупреждение за уволнение, без да е наказвана със забележка или мъмрене. :shock: Така, че шефката ми е луда за връзване, но е спечелила конкурса за директор, а аз ще сепрескундя 100 пъти, ако някой ми докаже, че е била най-добрата участвала в него. :roll:
Мерси още веднъж !
djemma
Младши потребител

Мнениеот djemma » 27 Апр 2006, 09:30

Има още по-голямо развитие на нещата. :D От социалното са разпространили новината, че в нашето училище вече дават бележки и сутринта имаше майки да си търсят правата. Ура, не съм сама. :D На зам.директора ще му се отвори мноооого работа да подписва бележките.
djemma
Младши потребител

БРАВО!!!

Мнениеот pepka_m » 27 Апр 2006, 15:34

БРАВО, djemma !!! :D :D :D

само така, на тия дето отговарят на приказката "царя дава- пъдаря не дава" така им се пише. И аз по цял ден се боря с институции - НАП, банки и др., ама вече им хванах цаката - като им излезеш с няколко цитата, дето не са ги чували и замлъкват, а пък после като се окаже, че не си от глупавите, дето ги разхождат по стаите - стой и гледай колко милички са. То покрай тая принуда да се оправяме сами със системата, че и да учим нейните служители как да си вършат работата, сме станали повече от адвоката - пък после тук в един форум ми се репчи някакъв дипломиран адвокат, че не съм била "колежка" :D

Успех и карай все така!
pepka_m
Младши потребител

Мнениеот djemma » 27 Апр 2006, 15:50

Много благодаря, ще взема да искарам трето висше- май ми хареса правото. :D
djemma
Младши потребител

Мнениеот donna » 27 Апр 2006, 15:55

djemma написа:Много благодаря, ще взема да искарам трето висше- май ми хареса правото. :D

Тая бележка май е била мощен стимул :lol: :lol: :lol: :lol: може трето право ,бе ти ще изкараш акъла на директорката недей така :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
donna
Старши потребител

Мнениеот pepka_m » 27 Апр 2006, 15:59

НАКОЙ ДА Е УСЕТИЛ ТОКУ ЩО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ?
pepka_m
Младши потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ