- Дата и час: 05 Фев 2025, 02:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
съвет по ГПК
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
съвет по ГПК
Колеги, съда ми отказва преписи от доказателства, представени от противната страна/около 700 страници/, по най-различни "несериозни" причини, които тук няма да ви губя времето да посочвам. За куриоз на самия себе си не откривам задължението на съда за това процесуално действие в ГПК. Бихте ли съдействали, моля, много ми е наложително.
- ivan2
- Потребител
Re: съвет по ГПК
ivan2 написа:Колеги, съда ми отказва преписи от доказателства, представени от противната страна/около 700 страници/, по най-различни "несериозни" причини, които тук няма да ви губя времето да посочвам. За куриоз на самия себе си не откривам задължението на съда за това процесуално действие в ГПК. Бихте ли съдействали, моля, много ми е наложително.
А защо не поискаш от съда да задължи ответника да представи препис от доказателствата и за теб с оглед на големият брои страници и невъможността да се запознаеш с тях обстойно на място в съда.
Опитай понякога и това помага.
- donna
- Старши потребител
Донна, благодаря за съвета, но не вярвам че ще успея по този начин. ГПК дава възможност да искам съда да задължи другата страна или трето лице да представи самото доказателтсво по делото, но не и да представи препис. В случая явно липсва уредба в ГПК, а такава е налице в Правилника за съдебната администрация, чл.60.
- ivan2
- Потребител
Най-лесното е - почерпи съответната деловодителка и дерзай. Ако не са ги предупредили естествено да не дават нищо.
Оплачи се пред председателя на съда и посочи, че ще сезираш ВСС - това безотговорно поведение уронва престижа на съдебната власт например - доколкото е останал престиж.
И задължително го поискай по-начин отказът да се отбележи в материалите по делото - това ти е предостатъчно основание за обжалване.
Оплачи се пред председателя на съда и посочи, че ще сезираш ВСС - това безотговорно поведение уронва престижа на съдебната власт например - доколкото е останал престиж.
И задължително го поискай по-начин отказът да се отбележи в материалите по делото - това ти е предостатъчно основание за обжалване.
- enigma
- Потребител
Енигма, та то председатели на съдилища не разрешават с цифров апарат да се заснемат доказателства, а да се плаща за НЕЗАВЕРЕН припис!
- gega
- Потребител
Хубаво е да се заяждаме за глупости, на аз както го чета искането, то съставът му прави номера на човека. Иначе би следвало да задължи ex officio другата страна да предостави препис от доказателствата -това например е изискване за допустимостта на исковата молба , (макар и да не го пише по дебелите книги) - арг. чл. 102 ГПК - оттук и всички преписи са задължение, не проява на добра воля.
Иначе изглеждаш добро момче, на защо първосигнално се хващаш на всеки израз без да помислиш - не можах да разбера?
Това е отговор на Гега, който и без това ми знае мнението за първосигналността
Или изхождаш от обостоятелството, че питащия е напълно некомпетентен?
Иначе изглеждаш добро момче, на защо първосигнално се хващаш на всеки израз без да помислиш - не можах да разбера?
Това е отговор на Гега, който и без това ми знае мнението за първосигналността
Или изхождаш от обостоятелството, че питащия е напълно некомпетентен?
- enigma
- Потребител
От друга страна може би Гега е прав, кой знае за кой селски съд става въпрос и каква неграмотност се шири след юристите там, а аз просто се старая да давам отговорите от собствената си черга и прекалено добросъвестно, като презюмирам, че поне знаят за какво се говори в правото. Нейсе.
- enigma
- Потребител
Ми-Лена, то в Градския съд твърдят, че нямало процесуално задължение да се представят преписи от доказателствата, какво да говорим за провинцията. Най-жалкото е, че младите съдии в СРС възприемат тази порочна практика. Аз дори не говоря за аналогия на закона, а за елементарна процесуална култура.
- gega
- Потребител
ИДЕЯ: Не знам дали ще стане, но защо не пробваш с писмена молба, позовавайки се на чл. 60 от ПРАВИЛНИКА за съдебната администрация в районните, окръжните, военните и апелативните съдилища / ДВ, бр. 95 от 26.10.2004 г., в сила от 27.11.2004 г., изм., бр. 83 от 18.10.2005 г., изм. и доп., бр. 16 от 21.02.2006 г./.
Съдията трябва да се произнесе по молбата ти като разреши или - не, като в последния случай, според мен, трябва да има мотив за отказа. Ако ти откаже само с "НЕ", според мен, обжалвай пред Предсадателя, с копие до Инспектората или му дай отвод като се мотивираш с отказа.
Съдията трябва да се произнесе по молбата ти като разреши или - не, като в последния случай, според мен, трябва да има мотив за отказа. Ако ти откаже само с "НЕ", според мен, обжалвай пред Предсадателя, с копие до Инспектората или му дай отвод като се мотивираш с отказа.
-
scribtor - Потребител
Гега, ами ти изхождаш от пункта, че питащият не знае, че копията му се дължат и очаква такива от самия съд, а аз му отговарям в същия дух. Е, моля те. Ад.з просто предполагам, че човекът се е видял в чудо от номерата на съда, който отказва да задължи другата страна.
- enigma
- Потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|