начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

Продажба на двигател

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на двигател

Мнениеот bobsi_bmw » 19 Мар 2006, 17:30

Здравейте имам следният проблем... Преди 1 седмица си бракувах колата в КАТ и си взех бележка от там за това и сега имам кандидат купувач за двигателя обаче не знам какво ми е нужно за да го продам ...Женен съм и предполагам и жената трябва да присъства ... и въпросите са ми какви документи ще ми иска нотариуса за тази сделка... трябва ли да имам бележка за данък, застрахователна стойност, и т.н МЕРСИ предварително :lol:
bobsi_bmw
Младши потребител

Мнениеот iana_blagoeva » 20 Мар 2006, 12:56

Вземете бележката от КАТ, жена си, купувача и идете на нотариуса. Той ще Ви каже какво друго трябва: декларации по чл.264 (2) ДОПК и договор, които документи ще Ви изготвят в нотариалната кантора. Мога и аз да Ви ги изготвя, ако ми кажете данните.
iana_blagoeva
Младши потребител

Мнениеот bobsi_bmw » 21 Мар 2006, 01:11

А ще може ли една от тез декларации да ми изпрати някои на bobsi_bmw@abv.bg мерси :lol:
bobsi_bmw
Младши потребител

Re: Продажба на двигател

Мнениеот donna » 21 Мар 2006, 01:29

bobsi_bmw написа:Здравейте имам следният проблем... Преди 1 седмица си бракувах колата в КАТ и си взех бележка от там за това и сега имам кандидат купувач за двигателя обаче не знам какво ми е нужно за да го продам ...Женен съм и предполагам и жената трябва да присъства ... и въпросите са ми какви документи ще ми иска нотариуса за тази сделка... трябва ли да имам бележка за данък, застрахователна стойност, и т.н МЕРСИ предварително :lol:

За продажба на части от колата какъвто е двигателя не ви трябва договор с нотариална заверка на подписите не е нужно ,нито декларации вие не продавате автомобила ,а части ...за тяхнай-много един писмен договор и то формата е за доказване .

А за колегата дето ви праща при нотариус ,че и декларации ви кара да попълвате нека отиде в един магазин за автомобили или най-малко резервни части и да попита какво е нужно за да си купи двигател при това нов!
Още малко и за покупка на накладки ще си заверяваме подписа.
donna
Старши потребител

България

Мнениеот aechr » 21 Мар 2006, 09:14

Двигател на МПС в движение,собственост на лице, е едно,а двигател на МПС от магазин друго. Двигателят от магазина е от внос, с мита, ДДС и т.н.,т.е.има особен режим. В държавите от ЕС двигателя се води като част и затова не фигурира в удостоверението за регистра-ция на МПС, но в РБ той е на особен отчет. Това положение вече се променя,но все още не е нормативно уредено.
aechr
Младши потребител

Re: България

Мнениеот donna » 21 Мар 2006, 10:21

aechr написа:Двигател на МПС в движение,собственост на лице, е едно,а двигател на МПС от магазин друго. Двигателят от магазина е от внос, с мита, ДДС и т.н.,т.е.има особен режим. В държавите от ЕС двигателя се води като част и затова не фигурира в удостоверението за регистра-ция на МПС, но в РБ той е на особен отчет. Това положение вече се променя,но все още не е нормативно уредено.

Никой не спори ,че е на отчет ,но не е нужно да се прехвърля нотариално и да се представят декларации на нотариуса , той просто като двигател си е една резервна част , а в магазините има и втора употреба :wink: и не е от внос с мито :D

Все пак виж и закона за местните данъци и такси още малко както е тръгнало и ще го декларираш тоя двигател :D няма такова нещо.

Тук не говорим за ЕС .
donna
Старши потребител

Мнениеот bobsi_bmw » 23 Мар 2006, 01:55

Да ама в КАТ при регистрация на новия двигател искат договор и то с нот. заверка иначе не става регистрацията :roll:
bobsi_bmw
Младши потребител

Мнениеот donna » 23 Мар 2006, 02:11

bobsi_bmw написа:Да ама в КАТ при регистрация на новия двигател искат договор и то с нот. заверка иначе не става регистрацията :roll:

Те в КАТ може да искат много ,първо ги питайте къде нормативно е уредено :D,ФОРМАТА ЗА ДАЙСТВИТЕЛНОСТ писмен договор с нотариална заверка е за продажба на МПС ,прословутата декларация дето я спрягате също е за продажба на МПС ,щото в на някои места в КАТ при продажбата на МПС за всекий случай искат и копие от квитанцията дето си платил 2% по прехвърлянето ,нищо че е представена и на нотариуса :lol: ей така да са по-сигурни.

А за продажба на другите части от тоя бракма какво искат в КАТ -Може би трябва да са във формата на Нотариаялен акт

НАРЕДБА № I-45
чл.21 (4) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2002 г.) Използването на рама или двигател от регистрирано превозно средство се допуска след прекратяване на регистрацията му или след регистриране смяна на рамата (двигателя) с друга.
donna
Старши потребител

Мнениеот bobsi_bmw » 23 Мар 2006, 13:22

Мерси за изчерпателният отговор... Тази наредба от къде може да се намери :roll:
bobsi_bmw
Младши потребител

Мнениеот donna » 23 Мар 2006, 13:43

bobsi_bmw написа:Мерси за изчерпателният отговор... Тази наредба от къде може да се намери :roll:

примерно тука
http://www.paragraf22.com/pravo/naredbi/18355.html
donna
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ