начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

общински съветник

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

общински съветник

Мнениеот svtodorova » 06 Мар 2006, 17:13

Общински съветник - Може ли да ми отговорите дали общинския съветник е длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение и има ли тълкование на съда по този въпрос. Благодаря!
svtodorova
Младши потребител

Мнениеот nikoy » 06 Мар 2006, 17:25

Според мен не е, защото общинския съветник е изборна длъжност и би трябвало да е на трудов договор.
nikoy
Потребител

Мнениеот dessita » 06 Мар 2006, 20:24

Браво, стига сте се обаждали неподготвени, то бива бива ама вече на нищо не прилича, все малоумници дават съвети. Какъв трудов договор???????????единствено председателя е на трудов договор, не че нямаше един и на служебно правоотношение...........ама това друг въпрос.
И айде стига превръщайте тоя форум в поле за изява на незнаещи
dessita
Нов потребител

Мнениеот vesselincho » 06 Мар 2006, 23:12

Dessita, не се сърди на nikoy, той сега се подготвя за магистратските изпити, ще става младши съдия!
Може би младият колега визира обществения договор на Русо? :shock: :shock: :shock: :wink:
vesselincho
Младши потребител

Мнениеот dessita » 07 Мар 2006, 07:59

Аз съжалявам, че се изказах така рязко за колегата :oops: На всеки се случва да сбърка, но няма лошо да се мисли малко.
dessita
Нов потребител

Мнениеот nikoy » 07 Мар 2006, 10:27

Десита за какъв председател говориш на мухоловачната станция ли?
nikoy
Потребител

Мнениеот nikoy » 07 Мар 2006, 10:30

А на Веселинчо мога да пратя само много "по-здрави".
nikoy
Потребител

Мнениеот nikoy » 07 Мар 2006, 10:42

......и едно допълнение към Десита, да погледне чл. 26, ал.2 от ЗМСМА и чл. 35 от същия закон.
nikoy
Потребител

общински съветник

Мнениеот svtodorova » 07 Мар 2006, 12:28

Моля, някой да ми отговори по същество, общинския съветник длъжностно лице ли е, което заема отговорно служебно положение. Моля Ви много е важно.
svtodorova
Младши потребител

Мнениеот dessita » 07 Мар 2006, 12:36

Колега nikoy, я пак си прочети членовете на които аз трябваше да обърна внимание и се опитай да вникнеш в смисъла :D
Председателя на ОбС е на трудово правоотношение, а относно общинските съветници.........ами те хората си ходят на работа докато са общински съветници и не могат да бъдат освободени от тази си работа докато са такива. :D
dessita
Нов потребител

Мнениеот svtodorova » 07 Мар 2006, 12:43

На мен ми е ясно, че общинските съветници си ходят на работа, също КТ ги пази в някой отношения при уволнения, те получават възнаграждения за участието си в заседания на съвета и в комии под формата на граждански договор, но дали те са длъжностни лица, които заемат отговорно служебно положение?
svtodorova
Младши потребител

Мнениеот dessita » 07 Мар 2006, 12:48

Ами нали знаете, че човек като не знае отговора на въпроса се задълбава в глупости, че и аз така........за което се извинявам. Ами мисля, че отговора на вашия въпрос е НЕ, но не съм сигурна :(
dessita
Нов потребител

Ем

Мнениеот emiliya » 07 Мар 2006, 12:53

Съгласно чл.93, т.1 от НК "Длъжностно лице" е това, на което е възложено да изпълнява със заплата или безплатно, временно или постоянно:

а) служба в държавно учреждение с изключение на извършващите дейност само на материално изпълнение;

б) (изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., доп. – ДВ, бр. 43 от 2005 г., в сила от 01.09.2005 г.) ръководна работа или работа, свързана с пазене или управление на чуждо имущество в държавно предприятие, кооперация, обществена организация, друго юридическо лице или при едноличен търговец, както и на частен нотариус и помощник-нотариус, частен съдебен изпълнител и помощник-изпълнител.

Следователно, поне според мен, общинският съветник не следва да е "длъжностно лице", поне не и по смисъла на НК Ако тълкуването Ви е необходимо във връзка с друг закон или друга правна материя може съответният нормативен акт също да съдържа определение за това понятие, което да се ползва за целите на същия.
emiliya
Младши потребител

Мнениеот nikoy » 07 Мар 2006, 14:20

След тази дълга полемика най-после сме с Десита на едно мнение. Общинскте съветници не са държавни служители и какво е това "отговорно служебно положение"? Закона не борави с такъв термин. Всяко служебно положение е отговорно.
nikoy
Потребител

Мнениеот svtodorova » 07 Мар 2006, 14:30

Прочети Наказателния кодекс и ще видиш, че има такъв термин - отговорно служебно положение.
svtodorova
Младши потребител

Мнениеот nikoy » 07 Мар 2006, 14:32

Ааааа, то зависи много в какъв смисъл Ви трябва понятието както отбеляза по-горе колегата.
nikoy
Потребител

Мнениеот kontrol » 07 Мар 2006, 22:12

Ами Никой, струва ми се, (1) че не сте на едно мнение с Десита: Вие неправилно твърдите, че Об. съветникът е на трудово правоотношение с Общината като такъв.
(2) Явно авторката на темата има предвид именно НК.

По същество, някак неестествено ми звучи Об. съветник да е длъжностно лице (в това си качество).

За съжаление, цитатът на Десита може да се тълкува в обратна посока:
"... със заплата ... ръководна работа
или работа, свързана с ... управление на чуждо имущество в ... обществена организация, друго юридическо лице ... ."

"Заплата" явно е в широк смисъл: възнаграждение, тъй като целта на израза е да обхване всички варианти, според мен.
Съюзът "или" има същата цел. Тоест ако работата е и от двата вида, то тя е и от всеки от тях, съответно влиза в хипотезата.
Общинският съветник не само управлява, но може и да участва в разпореждането на чуждо за него имущество - каквото е общинското.
Общината е обществена организация, а също и юридическо лице.

Единствено "възложено" може да е разковничето, т.к. Об. съветник е изборна длъжност. Също така, не той управлява, макар че не става дума за обикновено управление, а органът.

Противопринципно е, по аналогия с народните представители, да му се търси отговорност за мненията и гласуването, извършено по собствено убеждение.

От друга страна, буква "а" явно има предвид експертните длъжности в администрацията. Например държавен служител може да има някаква информация, но нарушавайки служебната тайна, да я разгласи и да навреди. Об. съветник също има право да получава информация от органи и институции. Но няма служебна тайна. Би могъл да злоупотреби с личните данни на някого. Във всички случаи аналогията в НП е недопустима.

Въобще въпросът може да се обобщи:
Длъжностно лице ли е член на колективен орган?
И още нещо:
Безотговорни ли са органите?
kontrol
Активен потребител

питане към никой

Мнениеот danyan » 15 Мар 2006, 22:18

nikoy написа:Според мен не е, защото общинския съветник е изборна длъжност и би трябвало да е на трудов договор.

никой, като си на трудов договор, значи не може да си длъжностно лице, така ли?
според мен общинските съветници са длъжностни лица и носят отговорност за нецелесъобразните решения на ОС за които са гласували "ЗА"
относно "възлагането" - струва ми се че може да се направи аналогия с "трудовата дисциплина" и чл.36 ЗМСМА :roll:
danyan
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 18 Мар 2006, 14:12

То задачката наистина е с продължение:
Общинският съветник Стойко Стойков/46год./ от община Аврен, Варненска област получи условна присъда – 3 години лишаване от свобода, отложена с 5 годишен изпитателен срок от Варненския окръжен съд за подкуп в размер на 440 щатски долара. Съдът му наложи глоба в размер на 3000 лева и го осъди в следващите 3 години да не заема изборна длъжност в органите на местната и централната власт.

Стойков беше признат за виновен в това, че на 19 март 2004 год. в с.Аврен, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – общински съветник в местния Общински съвет, приел имотна облага от 440 щатски долара на стойност 707,87 лв. Получената облага не му се следвала, а е заради действия, извършени от него по служба.
...
Стойков е осъден да заплати в полза на държават размера на подкупа – 707,87 , както и 515 лв съдебни разноски на ВСС. Съдът потвърди мярката му за неотклонение „парична гаранция” в размер на 1500 лв. Присъдата на ВОС може да обжалва или протестира в 15 дневен срос пред Апелативен съд Варна.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот run » 19 Мар 2006, 13:32

В чл.21 от ЗМСМА са изброени редица правомощия на общинския съвет свързани с дейности по управление на чуждо имущество. Общинският съвет се състои от съветници и те имат права и задължения по закона и участват във вземането на решения за управление на чуждо имущество. Така, че според мен както е и по решението на съда (без да съм запознат с мотивите за това) цитирано в един от постингите общинският съветник е длъжностно лице
run
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ