начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

измами с инвестиционни бонове

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

измами с инвестиционни бонове

Мнениеот vega » 14 Мар 2006, 15:11

здравейте, можете ли да ми кажете нещо по въпроса за измамите с инвестиционни бонове от масовата приватизация. Мой приятел е в Агенцията и се е оказало, че боновете му са продадени без той да знае. Въпросът ми може ли да се заведе дело в съда и на какво правно основание?
vega
Потребител

Мнениеот maria01 » 14 Мар 2006, 15:54

Да, има заведени и спечелени вече на 1 инстанция в Русе няколко дела срещу Агенцията по приватизация по ЗОДВПГ.
maria01
Потребител

Мнениеот vega » 14 Мар 2006, 16:20

благодаря!
vega
Потребител

Мнениеот vega » 14 Мар 2006, 20:04

колеги, а какво незаконосъобразно действие е извършила агенцията по приватизацията в случая? Ако някой е действал с фалшиво пълномощно?
vega
Потребител

Мнениеот airmen » 14 Мар 2006, 21:04

Знам за подобен случай в Добрич. Фактите са следните: Пред ПК се явява лице, легитимиращо се като пълномощник на правоимащите лица - наследници на общия наследодател - обезщетени с ПКБ. Служителят на ПК предава на лицето удостоверението за ПКБ. На другия ден ПКБ са прехвърлени на трето лице. Седмица по - късно в ПК се явяват правоимащите и с ужас установяват, че ПКБ са получени от техен мним роднина. Образувана е преписка за измама срещу неизвестен извършител, която впоследствие е спряна. Следствените органи установяват подправка на подписите на упълномощителите, както и подписа и щемпела на нотариуса. Ощетените лица предявяват иск по ЗОДВПГ срещу МЗГ. Основанието: незаконни действия на администрацията - нарушения на Наредба на МЗГ относно издаването и прехвърлянето на ПКБ. На първа инстанция ищците печелят делото. Апелацията отменя решението и отхвърля иска. Доколкото ми е известно, делото е на касация. Според запознати с казуса, Апелативният съд е приел липсата на щета за ищците, тъй като разполагали с възможност да предявят претенция за правата си върху боновете срещу приобретателя.
airmen
Потребител

Назад към Взаимопомощ