- Дата и час: 04 Фев 2025, 23:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
общински съветник
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
общински съветник
Общински съветник - Може ли да ми отговорите дали общинския съветник е длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение и има ли тълкование на съда по този въпрос. Благодаря!
- svtodorova
- Младши потребител
Браво, стига сте се обаждали неподготвени, то бива бива ама вече на нищо не прилича, все малоумници дават съвети. Какъв трудов договор???????????единствено председателя е на трудов договор, не че нямаше един и на служебно правоотношение...........ама това друг въпрос.
И айде стига превръщайте тоя форум в поле за изява на незнаещи
И айде стига превръщайте тоя форум в поле за изява на незнаещи
- dessita
- Нов потребител
Dessita, не се сърди на nikoy, той сега се подготвя за магистратските изпити, ще става младши съдия!
Може би младият колега визира обществения договор на Русо?
Може би младият колега визира обществения договор на Русо?
- vesselincho
- Младши потребител
Аз съжалявам, че се изказах така рязко за колегата На всеки се случва да сбърка, но няма лошо да се мисли малко.
- dessita
- Нов потребител
общински съветник
Моля, някой да ми отговори по същество, общинския съветник длъжностно лице ли е, което заема отговорно служебно положение. Моля Ви много е важно.
- svtodorova
- Младши потребител
Колега nikoy, я пак си прочети членовете на които аз трябваше да обърна внимание и се опитай да вникнеш в смисъла
Председателя на ОбС е на трудово правоотношение, а относно общинските съветници.........ами те хората си ходят на работа докато са общински съветници и не могат да бъдат освободени от тази си работа докато са такива.
Председателя на ОбС е на трудово правоотношение, а относно общинските съветници.........ами те хората си ходят на работа докато са общински съветници и не могат да бъдат освободени от тази си работа докато са такива.
- dessita
- Нов потребител
На мен ми е ясно, че общинските съветници си ходят на работа, също КТ ги пази в някой отношения при уволнения, те получават възнаграждения за участието си в заседания на съвета и в комии под формата на граждански договор, но дали те са длъжностни лица, които заемат отговорно служебно положение?
- svtodorova
- Младши потребител
Ами нали знаете, че човек като не знае отговора на въпроса се задълбава в глупости, че и аз така........за което се извинявам. Ами мисля, че отговора на вашия въпрос е НЕ, но не съм сигурна
- dessita
- Нов потребител
Ем
Съгласно чл.93, т.1 от НК "Длъжностно лице" е това, на което е възложено да изпълнява със заплата или безплатно, временно или постоянно:
а) служба в държавно учреждение с изключение на извършващите дейност само на материално изпълнение;
б) (изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., доп. – ДВ, бр. 43 от 2005 г., в сила от 01.09.2005 г.) ръководна работа или работа, свързана с пазене или управление на чуждо имущество в държавно предприятие, кооперация, обществена организация, друго юридическо лице или при едноличен търговец, както и на частен нотариус и помощник-нотариус, частен съдебен изпълнител и помощник-изпълнител.
Следователно, поне според мен, общинският съветник не следва да е "длъжностно лице", поне не и по смисъла на НК Ако тълкуването Ви е необходимо във връзка с друг закон или друга правна материя може съответният нормативен акт също да съдържа определение за това понятие, което да се ползва за целите на същия.
а) служба в държавно учреждение с изключение на извършващите дейност само на материално изпълнение;
б) (изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., доп. – ДВ, бр. 43 от 2005 г., в сила от 01.09.2005 г.) ръководна работа или работа, свързана с пазене или управление на чуждо имущество в държавно предприятие, кооперация, обществена организация, друго юридическо лице или при едноличен търговец, както и на частен нотариус и помощник-нотариус, частен съдебен изпълнител и помощник-изпълнител.
Следователно, поне според мен, общинският съветник не следва да е "длъжностно лице", поне не и по смисъла на НК Ако тълкуването Ви е необходимо във връзка с друг закон или друга правна материя може съответният нормативен акт също да съдържа определение за това понятие, което да се ползва за целите на същия.
- emiliya
- Младши потребител
След тази дълга полемика най-после сме с Десита на едно мнение. Общинскте съветници не са държавни служители и какво е това "отговорно служебно положение"? Закона не борави с такъв термин. Всяко служебно положение е отговорно.
- nikoy
- Потребител
Ами Никой, струва ми се, (1) че не сте на едно мнение с Десита: Вие неправилно твърдите, че Об. съветникът е на трудово правоотношение с Общината като такъв.
(2) Явно авторката на темата има предвид именно НК.
По същество, някак неестествено ми звучи Об. съветник да е длъжностно лице (в това си качество).
За съжаление, цитатът на Десита може да се тълкува в обратна посока:
"... със заплата ... ръководна работа
или работа, свързана с ... управление на чуждо имущество в ... обществена организация, друго юридическо лице ... ."
"Заплата" явно е в широк смисъл: възнаграждение, тъй като целта на израза е да обхване всички варианти, според мен.
Съюзът "или" има същата цел. Тоест ако работата е и от двата вида, то тя е и от всеки от тях, съответно влиза в хипотезата.
Общинският съветник не само управлява, но може и да участва в разпореждането на чуждо за него имущество - каквото е общинското.
Общината е обществена организация, а също и юридическо лице.
Единствено "възложено" може да е разковничето, т.к. Об. съветник е изборна длъжност. Също така, не той управлява, макар че не става дума за обикновено управление, а органът.
Противопринципно е, по аналогия с народните представители, да му се търси отговорност за мненията и гласуването, извършено по собствено убеждение.
От друга страна, буква "а" явно има предвид експертните длъжности в администрацията. Например държавен служител може да има някаква информация, но нарушавайки служебната тайна, да я разгласи и да навреди. Об. съветник също има право да получава информация от органи и институции. Но няма служебна тайна. Би могъл да злоупотреби с личните данни на някого. Във всички случаи аналогията в НП е недопустима.
Въобще въпросът може да се обобщи:
Длъжностно лице ли е член на колективен орган?
И още нещо:
Безотговорни ли са органите?
(2) Явно авторката на темата има предвид именно НК.
По същество, някак неестествено ми звучи Об. съветник да е длъжностно лице (в това си качество).
За съжаление, цитатът на Десита може да се тълкува в обратна посока:
"... със заплата ... ръководна работа
или работа, свързана с ... управление на чуждо имущество в ... обществена организация, друго юридическо лице ... ."
"Заплата" явно е в широк смисъл: възнаграждение, тъй като целта на израза е да обхване всички варианти, според мен.
Съюзът "или" има същата цел. Тоест ако работата е и от двата вида, то тя е и от всеки от тях, съответно влиза в хипотезата.
Общинският съветник не само управлява, но може и да участва в разпореждането на чуждо за него имущество - каквото е общинското.
Общината е обществена организация, а също и юридическо лице.
Единствено "възложено" може да е разковничето, т.к. Об. съветник е изборна длъжност. Също така, не той управлява, макар че не става дума за обикновено управление, а органът.
Противопринципно е, по аналогия с народните представители, да му се търси отговорност за мненията и гласуването, извършено по собствено убеждение.
От друга страна, буква "а" явно има предвид експертните длъжности в администрацията. Например държавен служител може да има някаква информация, но нарушавайки служебната тайна, да я разгласи и да навреди. Об. съветник също има право да получава информация от органи и институции. Но няма служебна тайна. Би могъл да злоупотреби с личните данни на някого. Във всички случаи аналогията в НП е недопустима.
Въобще въпросът може да се обобщи:
Длъжностно лице ли е член на колективен орган?
И още нещо:
Безотговорни ли са органите?
- kontrol
- Активен потребител
питане към никой
nikoy написа:Според мен не е, защото общинския съветник е изборна длъжност и би трябвало да е на трудов договор.
никой, като си на трудов договор, значи не може да си длъжностно лице, така ли?
според мен общинските съветници са длъжностни лица и носят отговорност за нецелесъобразните решения на ОС за които са гласували "ЗА"
относно "възлагането" - струва ми се че може да се направи аналогия с "трудовата дисциплина" и чл.36 ЗМСМА
- danyan
- Младши потребител
То задачката наистина е с продължение:
Общинският съветник Стойко Стойков/46год./ от община Аврен, Варненска област получи условна присъда – 3 години лишаване от свобода, отложена с 5 годишен изпитателен срок от Варненския окръжен съд за подкуп в размер на 440 щатски долара. Съдът му наложи глоба в размер на 3000 лева и го осъди в следващите 3 години да не заема изборна длъжност в органите на местната и централната власт.
Стойков беше признат за виновен в това, че на 19 март 2004 год. в с.Аврен, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – общински съветник в местния Общински съвет, приел имотна облага от 440 щатски долара на стойност 707,87 лв. Получената облага не му се следвала, а е заради действия, извършени от него по служба.
...
Стойков е осъден да заплати в полза на държават размера на подкупа – 707,87 , както и 515 лв съдебни разноски на ВСС. Съдът потвърди мярката му за неотклонение „парична гаранция” в размер на 1500 лв. Присъдата на ВОС може да обжалва или протестира в 15 дневен срос пред Апелативен съд Варна.
- kontrol
- Активен потребител
В чл.21 от ЗМСМА са изброени редица правомощия на общинския съвет свързани с дейности по управление на чуждо имущество. Общинският съвет се състои от съветници и те имат права и задължения по закона и участват във вземането на решения за управление на чуждо имущество. Така, че според мен както е и по решението на съда (без да съм запознат с мотивите за това) цитирано в един от постингите общинският съветник е длъжностно лице
- run
- Младши потребител
20 мнения
• Страница 1 от 1
|
|