начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

Кражба на домашен любимец

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Кражба на домашен любимец

Мнениеот Ема » 04 Фев 2006, 17:19

Вчера подадохме в полицията молба по следния казус:
На 3.02.2006 г., петък, в 14:30 часа пред нашия блок е бил спрян бял микробус марка: IVEKO, номер: 54 47, дълга база.
Намиращият се в микробуса възрастен мъж е взел котето ни, което в това време е било пред входа.
Котето е женска сиамка.
Има издаден личен паспорт и това, че е наша собственост може да бъде доказано от ветеринарния и лекар.

Котките от тази порода са с характер, не се привързват към нови хора, доста капризни са към храната и дори отказват да се хранят на ново място и не спират да мяукат когато го няма собственика им.
Поради тази причина се боя, че господинът може и да го изхвърли.

За нас това е кражба на лична собственост.

След направената проверка от полицията откриха кой е собственика на колата. Но не го откриха на адреса и не ни казаха името му.

Аз какво мога да предприема срещу крадеца?
Имам заболяване на щитовидната жлеза - от вчера усещам стягане в гушата и сърцебиене.
Ема

Мнениеот Ема » 04 Фев 2006, 17:22

Намиращият се в микробуса възрастен мъж е взел котето ни, което в това време е било пред входа. - този факт е потвъден от свидетел.
Ема

Мнениеот Вълчев » 05 Фев 2006, 11:10

Според мен - поискайте от полицията с нова молба, сведенията,които са пропуснали да ви съобщят. Просто за протокола - не са длъжни да го правят за сега.
Поискайте и , да бъде разпитан господина.
Ако се окаже, че е станала грешка, в смисъл: "Мислил е, че котето е бездомно.", най-вероятно ще го върна.. Ако не - няма как, с молбите и жалбите - в Районен съд...

Няма да Ви изгонят, само да Ви се смеят..
Вълчев

към г-н Вълчев

Мнениеот Ема » 05 Фев 2006, 16:42

Вълчев написа:Според мен - поискайте от полицията с нова молба, сведенията,които са пропуснали да ви съобщят. Просто за протокола - не са длъжни да го правят за сега.
Поискайте и , да бъде разпитан господина.
Ако се окаже, че е станала грешка, в смисъл: "Мислил е, че котето е бездомно.", най-вероятно ще го върна.. Ако не - няма как, с молбите и жалбите - в Районен съд...

Няма да Ви изгонят, само да Ви се смеят..

Уважаеми г-н Вълчев,
Колко често виждате по улиците красиви и чисти безстопанствени сиамски котки.
Моята котка беше отглеждана в домашни условия, обгърната ежеминутно от нужните грижи, внимание и обич, научена към самостоятелно хранене и с хигиенни навици, с ваксинационна и здравна книжка, с необходимото обезпаразитяване и ваксинация според възрастта и.
Явно е, че това е една добре гледана домашна котка, която си има грижовни стопани.

Съгласно ДОПЪЛНИТЕЛЕН ПРОТОКОЛ към Конвенцията за защита на правата на човека:
Член 1
Защита на собствеността (Изм. - ДВ, бр. 137 от 1998 г.)
Всяко физическо или юридическо лице има право мирно да се ползва от своята собственост. Никой не може да бъде лишен от своята собственост.

А знаете ли, че съгласно Европейска конвенция за защита на животните - компаньони, животното-компаньон, допринася за повишаване качеството на живота???
Тези факти ги взех от сайта на Народното събрание.

Пак повтарям: За мен, кражбата на котето е кражба на лична собственост. За нещо, в което сме вложили пари.
Пак ли е смешно? Това, че е откраднат домашен любимец омаловажава ли кражбата дотолкова, че да я наречем грешка???
За мен няма разлика дали е откраднато златно колие или коте - все е кражба на лична собственост.
Ема

RE:

Мнениеот rika » 05 Фев 2006, 17:11

Ема аз не мога да ти дам правна консултация, защото нямам необходимата квалификация за това. Причината, поради която ти отговарям на поста е за да изразя искреното си съчувствие- аз имам прекрасно породисто куче, което ми откраднаха на връх Коледа. Слава Богу по Коледа наистина стават чудеса и по неизвестни за никой причини са го изхвърлили от колата в съседен квартал и добри хора го намериха и ни го върнаха... Единственото което мога да те посъветвам е : не чакай, а действай, ходи ако трябва по 6 пъти на ден до районното и ги тормози да го търсят, без да ти пука кой какво мисли! Това е твое право, стига сме живели като мишки по дупките си!! Не искам да звуча песимистично, но колкото повече чакаш, толкова по малка е вероятността да си върнеш любимеца!!
Пожелавам ти искрено успех и се надявам всичко да приключи успешно!
rika

Мнениеот Ема » 05 Фев 2006, 17:20

Благодаря ти, Рика, зная, че всички които обичат животните ще ме разберат.
Ема

отново до г-н Вълчев

Мнениеот Ема » 05 Фев 2006, 17:25

А ето и още информация от нашия свидетел - момче, което в това време е било пред входа.
Благодарение на него знаем номера на буса на крадеца. Запомнил го е.
Мъжът излязъл от буса и го попитал на кого е това коте /значи, не се е объркал, допуснал е, че то има собственик/. Момчето отговорило, че сигурно е на някой от входа, но мъжът го е прибрал в буса.
В това време сме дошли и ние със съпруга ми - закъснели сме само със секунди. Ние сме били долу пред входа, буквално до колата, в която са отмъкнали котето.
Мисля, че момчето е запомнило номера на буса, точно защото е видяло с очите си, че става нещо нередно - кражба.

Съгласно: Европейска конвенция за защита на животните - компаньони:
Глава І - Общи положения
Чл. 1 - Определения
1. под "животно-компаньон" се разбира всяко животно, отглеждано или с намерения да бъде отглеждано от човека в домашни условия за лично развлечение и компания.

5. под "бездомно животно" се има предвид животно-компаньон, което или няма дом, или е извън границите на дома на своя собственик или лице, което го стопанисва и не е под контрола и прякото им наглеждане.

Глава ІІ – Принципи за отглеждане на животни-компаньони
Чл. 4 Отглеждане
1. Всяко лице, което отглежда животно–компаньон и което се е съгласило да се грижи за него, да бъде отговорно за неговото здраве и благосъстояние.
2. Всяко лице, което отглежда животно и се грижи за него да осигури условия, грижи и внимание, които да взимат предвид етологичните нужди на животното в съответствие с неговия вид и порода. Особено:
а) да му предоставя подходяща вода и храна в достатъчно количество
б) да му осигурява достатъчни възможности за движение

Котките може да се пускат да се разхождат свободно, а те след това се връщат сами при своя стопанин, освен в случаите, когато бъдат откраднати и отведени с нечия кола.

Не знам как онзи ще каже: Мислех, че животното е бездомно. Просто никой няма да му повярва.
Ема

Мнениеот mar_nik » 26 Фев 2006, 18:13

Уважаема Ема,на 21.02.2006 изчезна моята сиамка.Много,преди да прочета Вашето съобщение,в резултат на търсенето,съпоставянето на информация и други данни,стигнах до извода,че котката ми е открадната.Кражбите на СИАМКИ не са случайни.Полицията няма да ни помогне!!!!Предлагам да обединим усилията си и информацията с която разполагаме.
Котките не се крадът за препродаване,още по-малко за гледане!!!!!!
mar_nik
Нов потребител

Мнениеот paradoxx » 26 Фев 2006, 21:19

Интересен казус наистина.
Имате чиста и красива сиамска котка , която обаче държите на улицата, докато ви няма и то през размножителния й период ...да не говорим ,че към 3 февруари е било доста студено??

А към mar_nik --> Споделете малко повече за тази конспирация за кражби на сиамски котки, които по принцип могат да бъдат закупени за по-малко от 50 лева? За какво всъщност ги крадат ?
paradoxx
Младши потребител

Да, интересен казус, но не знаете подробностите

Мнениеот ema_g » 27 Фев 2006, 08:54

paradoxx написа:Интересен казус наистина.
Имате чиста и красива сиамска котка , която обаче държите на улицата, докато ви няма и то през размножителния й период ...да не говорим ,че към 3 февруари е било доста студено??

Нямам спомени да съм споделяла, че съм си държала сиамката на улицата, напротив.
А когато я откраднаха беше на 4 месеца.

Докато излизахме от апартамента, тя се измъкна между краката ни.
Докато излезем пред входа, за да си я вземем, тя вече е била прибрана в спрения отпред микробус. Това разбрахме малко по-късно от нашия свидетел. Дори видяхме как микробуса потегли.
Когато се обърнах тук в раздел взаимопомощ, нямах предвид да коментирате поведението ми, а ако сте компетентен, да ми дадете съвет как да постъпя от тук нататък.

Всъщност, вече нямам нужда от съвет.
Полицията издири крадеца. Живее в едно село на 20 км от Ямбол - Бояджик. Днес ще говоря с кмета на селото. Онзи си е признал за кражбата. Имаше призовка да се яви в полицията още на 13 февруари, но естествено, си намери бележчица, че е разтегнал сухожилие и не се яви.
Вместо това, на 17 февруари каза, че котката е "избягала".
Случаят е в прокуратурата.

Имам офицален документ с подпис на вещо лице и печат, че една котка, намерена на улицата не се счита за бездомна. Това става след като се предаде в изградения приют, в 14 дневен срок се търсят собствениците и ако не се открият, тогава се предлага за осиновяване.
Т.е. в нашия случай става дума за присвояване, кражба на лична собственост.
Нещо повече, ако една котка е възможно да се върне при стопаните си, ако се намира в радиус от 5 км от местоживеенето.
ema_g
Нов потребител

Мнениеот ema_g » 27 Фев 2006, 09:13

Всъщност, съмнявам се онази, със завързаните очи, Темида, да се трогне и да обърне внимание, съмнявам се и да отсъди правилно.
Вратички всякакви...
Адвокат го е посъветвал да му "избяга" котката, вместо да поправи грешката си.
Все още се надявам да си я върнем.

Дано да не я е убил. Дано да я е скрил някъде или ако я е изхвърлил, да е отишла при добри стопани.
Беше много мило, нежно и чаровно същество.

Можете да я видите на:
http://www.yambolsite.vom/cat

Надявам се онзи да го гризе съвестта и да изпита болката, която причини на нас, когато ни я открадна.
ema_g
Нов потребител

Мнениеот ema_g » 27 Фев 2006, 09:14

Sorry,

адресът е: http://www.yambolsite.com/cat
ema_g
Нов потребител

Мнениеот mar_nik » 27 Фев 2006, 12:12

А към mar_nik --> Споделете малко повече за тази конспирация за кражби на сиамски котки, които по принцип могат да бъдат закупени за по-малко от 50 лева? За какво всъщност ги крадат ?

Една котка дори за 5 лв. не може да бъде продадена,има ли сме малки котета,които едвам раздадохме без пари-и то породисти сиамки с родословие.
Много доходен се оказва "бизнеса" с кожи.
Сиамката е котка,която може да живее само в дом.На улицата не може да оживее. Всяка гледана котка има хубава козина!
Две сиамки-една ушанка............................
За жалост това е неприятната истина!
mar_nik
Нов потребител

Мнениеот mar_nik » 28 Фев 2006, 00:44

http://www.importstop.org/
mar_nik
Нов потребител

НЕЧОВЕШКО

Мнениеот rumiana_lm » 06 Мар 2006, 17:48

Това което видях на http://www.importstop.org/ е нечовешка жестокост, немислима за всеки нормален цивилизован индивид!! Потресена съм!!

Ема, искрено се надявам, че котето ти не е попаднало в беда, за съжаление положението е отчайващо, знам. Кураж!!!

ако мога да помогна с нещо пиши ми на rumiana_lm@lex.bg
rumiana_lm
Нов потребител

Само за протокола

Мнениеот ema_g » 24 Мар 2006, 21:11

Ако ви интересува как приключи моя случай:

От прокуратурата заявиха, че полицията пак не си е свършила работата и е трябвало още като съм се обадила да ми дадат информация за търсения субект - че се казва Мариян Кирилов Милушев и че живее в Бояджик, а не да се занимаваме два месеца и да се правим, че вършим работа. И аз е трябвало просто да отида, да му обясня, че е станала грешка и да си взема котката.

Нищо ново под слънцето.

Та по този повод, един цитат от "Няма такава книга" на Людмил Станев:

...всички сме родени в България. Тя е много хубава страна, но умело крие своята красота. Добре че слушам от време на време химна по радиото, за да разбера в какъв земен рай живея...
ema_g
Нов потребител

Случаят има продължение

Мнениеот ema_g » 28 Мар 2006, 22:28

Случаят има продължение.
Днес ми казаха, че котката ми е все още в Бояджик и живее в един склад.
Прокурорът ми каза да отида до Бояджик и да си я взема - това и направих.

Отидох и си я взех. :)
ema_g
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ