Здравейте,имам едно малко въпросче свързано с документите на мотоциклет.Преди време (1 год. и половина) закупих въпросния мотоциклет и направихме договор за покупко продажба със стария собственик.След това уви не намерих начин как да закарам въпросното мпс до кат за регистрация.Въпроса ми е в момента на кое име се води мотора на мое или на стария собственик?Още може ли да се отиде до кат и да се регистрира въпросното мпс?
Поздрави....
- Дата и час: 04 Фев 2025, 21:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Документи на МПС проблем
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Явно не сте заверили договора нотариално. Намерете "стария собственик" платете от негово име и за ваша сметка дължимите данъци/такси, направете си нов договор, заверете го и в 15 дневен срок го регистрирайте в КАТ.
С Уважение: ............................
- nikilex
- Потребител
До nikilex
Ох пак този ............. "nikilex".Господинчо,престани да даваш грешни съвети на хората.Неща които не разбираш си ги коментирай в махалата.Поне завърши трети курс и тогава се включи,като изрично отбелязваш,че си кандидат юрист.Цяла седмица ти следя постовете и пишеш единствено безмислици.Най-смешен беше в темата за свидетелството за съдимост.
А конкретно на въпроса на господина-на кого се "води" мотоциклета,отговора е,че в талона пише.Ще му бъде съставен акт в данъчното за това,че го декларирал в срок,наказателното постановление ще е за сума от 50-100 лева.Пред КАТ ще стане същото нещо,акт и последваща пререгистрация.А за нотариално заверения договор,пак ставаш смешен.При мотоциклетите си има изключения от изискването за нотариална заверка на договора,но няма аз да ти отварям очите,като не си чел дебелите книги.
А конкретно на въпроса на господина-на кого се "води" мотоциклета,отговора е,че в талона пише.Ще му бъде съставен акт в данъчното за това,че го декларирал в срок,наказателното постановление ще е за сума от 50-100 лева.Пред КАТ ще стане същото нещо,акт и последваща пререгистрация.А за нотариално заверения договор,пак ставаш смешен.При мотоциклетите си има изключения от изискването за нотариална заверка на договора,но няма аз да ти отварям очите,като не си чел дебелите книги.
- nikkos
- Нов потребител
nikkos благодаря за отговора.Да разбирам че мога да го регистрирам все още в кат така ли?Но ще бъда санкциониран с акт?
- pavolino
- Нов потребител
Разбира се,че можеш,но не мога да ти кажа колко ще е наказателното постановление.За нарушение като твоето знам,че са издавали наказателни постановления и по 20 лв.Само обърни внимание на следното : "ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА Чл. 144. (1) Собствеността на моторните превозни средства се прехвърля с писмен договор.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) При прехвърляне на собствеността на регистрирани автомобили, на регистрирани ремаркета с товароносимост над 10 тона, на регистрирани колесни трактори и на регистрирани мотоциклети с работен обем на двигателя над 350 куб. см подписите на страните трябва да бъдат нотариално заверени."
т.е. ,ако мотоциклета ти е под 350 куб.см. нямаш нужда от нотариална заверка на договора.Но,ако е над тази кубатура,заверката е необходима.Не забравяй да го декларираш и в данъчна служба.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) При прехвърляне на собствеността на регистрирани автомобили, на регистрирани ремаркета с товароносимост над 10 тона, на регистрирани колесни трактори и на регистрирани мотоциклети с работен обем на двигателя над 350 куб. см подписите на страните трябва да бъдат нотариално заверени."
т.е. ,ако мотоциклета ти е под 350 куб.см. нямаш нужда от нотариална заверка на договора.Но,ако е над тази кубатура,заверката е необходима.Не забравяй да го декларираш и в данъчна служба.
- nikkos
- Нов потребител
Re: До nikkos
nikkos написа:Ох пак този ............. "nikilex".Господинчо,престани да даваш грешни съвети на хората.Неща които не разбираш си ги коментирай в махалата.Поне завърши трети курс и тогава се включи,като изрично отбелязваш,че си кандидат юрист.Цяла седмица ти следя постовете и пишеш единствено безмислици.Най-смешен беше в темата за свидетелството за съдимост.
Не зная откога участвате във форума, но е добре да знаете, че е недопустимо да ругаете и обиждате колеги, а още по-малко пък в случая, когато вероятно не сте разбрали отговора им.
За този, който е задал въпроса, е важно не толкова да му цитирате закона и да му обяснявате какви глоби ще трябва да плати, а какво трябва да се направи, за да се излезе от конкретната ситуация с минимум вреди. А отговорът на "nikilex" /когото въобще не познавам лично, нито пък зная дали е студент или практикуващ юрист/ е ориентиран точно в тази посока и в никакъв случай не е грешен. Ако помислите малко, ще разберете защо.
- protekta
- Потребител
Благодаря ви за отговорите.Мотора е под 350 куб.см.Мисля да го регистрирам в кат и след това да го спря от движение защото наистина не е в движение в момента За мен е по удобно да си платя глобата в кат отколкото да издирвам стария собственик Благодаря още веднъж
ПОЗДРАВИ....
ПОЗДРАВИ....
- pavolino
- Нов потребител
Хей nikkos, ти ли си този същия nikoss, който пита по горе в друга тема
ВЪПРОСЪТ МИ Е РЕТОРИЧЕН - не си длъжен да отговаряш
/имам предвид стилът на изказа и допуснатите едни и същи граматически грешки/Кога влиза новият Закон за МВР в сила?къде може да се прочете за това?
ВЪПРОСЪТ МИ Е РЕТОРИЧЕН - не си длъжен да отговаряш
С Уважение: ............................
- nikilex
- Потребител
Здр пак Ако искам да бракувам мотоциклета нужно ли е да го регистрирам в кат?Не става ли с наличните ми документи договор за покупко продажба,талон(на стария собственик) да го бракувам?
- pavolino
- Нов потребител
Щом под 350 куб.см. договора за покупко продажба не е нужно да бъде заверяван в нотариус аз мога ли да продам мотора и да направя един договор за покупко продажба да се подпишем и да се приключи?След това въз основа на този договор да ме махнат от данъчното а той(лицето което го е купил)да го регистрира в кат?
- pavolino
- Нов потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|