начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

Документи на МПС проблем

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Документи на МПС проблем

Мнениеот pavolino » 25 Фев 2006, 16:11

Здравейте,имам едно малко въпросче свързано с документите на мотоциклет.Преди време (1 год. и половина) закупих въпросния мотоциклет и направихме договор за покупко продажба със стария собственик.След това уви не намерих начин как да закарам въпросното мпс до кат за регистрация.Въпроса ми е в момента на кое име се води мотора на мое или на стария собственик?Още може ли да се отиде до кат и да се регистрира въпросното мпс?
Поздрави....
pavolino
Нов потребител

Мнениеот nikilex » 25 Фев 2006, 19:04

Явно не сте заверили договора нотариално. Намерете "стария собственик" платете от негово име и за ваша сметка дължимите данъци/такси, направете си нов договор, заверете го и в 15 дневен срок го регистрирайте в КАТ.
С Уважение: ............................
nikilex
Потребител

До nikilex

Мнениеот nikkos » 25 Фев 2006, 20:23

Ох пак този ............. "nikilex".Господинчо,престани да даваш грешни съвети на хората.Неща които не разбираш си ги коментирай в махалата.Поне завърши трети курс и тогава се включи,като изрично отбелязваш,че си кандидат юрист.Цяла седмица ти следя постовете и пишеш единствено безмислици.Най-смешен беше в темата за свидетелството за съдимост.
А конкретно на въпроса на господина-на кого се "води" мотоциклета,отговора е,че в талона пише.Ще му бъде съставен акт в данъчното за това,че го декларирал в срок,наказателното постановление ще е за сума от 50-100 лева.Пред КАТ ще стане същото нещо,акт и последваща пререгистрация.А за нотариално заверения договор,пак ставаш смешен.При мотоциклетите си има изключения от изискването за нотариална заверка на договора,но няма аз да ти отварям очите,като не си чел дебелите книги.
nikkos
Нов потребител

Мнениеот pavolino » 25 Фев 2006, 20:52

nikkos благодаря за отговора.Да разбирам че мога да го регистрирам все още в кат така ли?Но ще бъда санкциониран с акт?
pavolino
Нов потребител

Мнениеот nikkos » 26 Фев 2006, 09:44

Разбира се,че можеш,но не мога да ти кажа колко ще е наказателното постановление.За нарушение като твоето знам,че са издавали наказателни постановления и по 20 лв.Само обърни внимание на следното : "ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА Чл. 144. (1) Собствеността на моторните превозни средства се прехвърля с писмен договор.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) При прехвърляне на собствеността на регистрирани автомобили, на регистрирани ремаркета с товароносимост над 10 тона, на регистрирани колесни трактори и на регистрирани мотоциклети с работен обем на двигателя над 350 куб. см подписите на страните трябва да бъдат нотариално заверени."
т.е. ,ако мотоциклета ти е под 350 куб.см. нямаш нужда от нотариална заверка на договора.Но,ако е над тази кубатура,заверката е необходима.Не забравяй да го декларираш и в данъчна служба.
nikkos
Нов потребител

Re: До nikkos

Мнениеот protekta » 26 Фев 2006, 10:14

nikkos написа:Ох пак този ............. "nikilex".Господинчо,престани да даваш грешни съвети на хората.Неща които не разбираш си ги коментирай в махалата.Поне завърши трети курс и тогава се включи,като изрично отбелязваш,че си кандидат юрист.Цяла седмица ти следя постовете и пишеш единствено безмислици.Най-смешен беше в темата за свидетелството за съдимост.

Не зная откога участвате във форума, но е добре да знаете, че е недопустимо да ругаете и обиждате колеги, а още по-малко пък в случая, когато вероятно не сте разбрали отговора им.

За този, който е задал въпроса, е важно не толкова да му цитирате закона и да му обяснявате какви глоби ще трябва да плати, а какво трябва да се направи, за да се излезе от конкретната ситуация с минимум вреди. А отговорът на "nikilex" /когото въобще не познавам лично, нито пък зная дали е студент или практикуващ юрист/ е ориентиран точно в тази посока и в никакъв случай не е грешен. Ако помислите малко, ще разберете защо.
protekta
Потребител

Мнениеот pavolino » 26 Фев 2006, 11:53

Благодаря ви за отговорите.Мотора е под 350 куб.см.Мисля да го регистрирам в кат и след това да го спря от движение защото наистина не е в движение в момента :)За мен е по удобно да си платя глобата в кат отколкото да издирвам стария собственик ;)Благодаря още веднъж :)
ПОЗДРАВИ....
pavolino
Нов потребител

Мнениеот nikilex » 26 Фев 2006, 17:29

Хей nikkos, ти ли си този същия nikoss, който пита по горе в друга тема
:?: Кога влиза новият Закон за МВР в сила?къде може да се прочете за това?
/имам предвид стилът на изказа и допуснатите едни и същи граматически грешки/
ВЪПРОСЪТ МИ Е РЕТОРИЧЕН - не си длъжен да отговаряш 8)
С Уважение: ............................
nikilex
Потребител

Мнениеот pavolino » 26 Фев 2006, 21:52

Здр пак :) Ако искам да бракувам мотоциклета нужно ли е да го регистрирам в кат?Не става ли с наличните ми документи договор за покупко продажба,талон(на стария собственик) да го бракувам?
pavolino
Нов потребител

Мнениеот pavolino » 27 Фев 2006, 13:19

Щом под 350 куб.см. договора за покупко продажба не е нужно да бъде заверяван в нотариус аз мога ли да продам мотора и да направя един договор за покупко продажба да се подпишем и да се приключи?След това въз основа на този договор да ме махнат от данъчното а той(лицето което го е купил)да го регистрира в кат?
pavolino
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ