начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

Помощ преследват ме банкери

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помощ преследват ме банкери

Мнениеот terezach » 24 Фев 2006, 16:00

Здравейте, казвам се Тереза, студентка съм във УАСГ 4 курс и имам юридически проблем, но не мога да си позволя адвокат и затова се обръщам за помощ към юристите участващи в този форум. До преди около 2 години УАСГ имаше договор с банка Хеброс за изплащане на стипендии и внасяне на университетските такси по банков път. От Хеброс ни издадоха банкови карти чрез които да си теглим стипендиите. Преди около година и 6 месеца Банка Хеброс по грешка превежда по моята сметка 690 лв и аз още тогава съм ги изтеглила. В резултат от сливането на Хеброс и техният клон в Плевен номерата на банковите сметки на някои клиенти в Плевен и София се дублират. Моят банков номер се дублира с номера на сметката на някаква госпожа от Плевен и парите всъщност са били за нея но са дошли по мойта сметка. На платежното нареждане с което е извършен превода е изписан моят банков номер. Сега банката ме преследва да и върна тези пари, а аз съм в затруднено половение и не мога да ги върна. Но въпросът ми е дали банката изобщо има законови основания да иска от мен да върна парите тъй като по закон дефиницията за банкова грешка е грешка в номера на получатея каквато в моя случай няма. Благодаря за помощта предварително!
terezach
Нов потребител

Мнениеот nikoy » 24 Фев 2006, 16:28

Как Ви преследват съдебно ли? Това е грешка на банката и последиците са за нейна сметка. В правото има принцип който плаща зле плаща два пъти.
nikoy
Потребител

Мнениеот terezach » 24 Фев 2006, 17:37

ami zasega samo me zapla6wat po telefona. Ne spirat da mi zwyniat po telefona i nastoiawat da wyrna parite w protiwen slu4ai me zapla6wat sys syd, az im obiasniawam 4e sym zatrudnena finansowo i da iskam ne moga da gi wyrna sega i wseki pyt gi molia da otlojat wry6taneto na tezi pari dokato zawyr6a i si nameria dobra rabota. Mnogo sym pritesnena za6toto do sega nikoga ne sym imala problemi sys zakona
terezach
Нов потребител

Мнениеот nikoy » 24 Фев 2006, 17:49

Ами заплашват Ви, защото нямат основание да заведат иск, но на Вас да не Ви пука много много.
nikoy
Потребител

Мнениеот terezach » 24 Фев 2006, 18:37

Blagodaria Wi mnogo :)
terezach
Нов потребител

Мнениеот terezach » 26 Фев 2006, 02:38

Zdraveite otnovo.
Pak Wi bezpokoia wyw wryzka sys sluchaia s Hebros bank zashtoto zaplahite weche ne idvat ot bankata a ot Zdravno Osiguritelnata Kasa w Plewen. Dnes sutrinta /sybota/, v 9.30 chasa, v kyshti se e obadila glavnata schetovoditelka na Zdravno Osiguritelna Kasa v Pleven i e razgovariala sys sestra mi kato i kazala da mi predade che ako do 5 dni ne vnesa sumata ot 690 lv v Hebros Bank po smetka na zybolekarkata, koiato e oshtetenoto lice, shte mi byde prediaven isk prez Nacionalnata Zdravno Osiguritelna kasa. Wsyshnost tiahna slujitelka e popylnila platejnoto narejdane sys sumata predvidena za tazi zybolekarka ot Pleven, no v rezultat na dubliaraneto na bankovite smetki sumata e doshla pri men.
Molia Wi ako e wyzmojno da mi otgoworite v tozi sluchai tazi schetovoditelka ili Raionna Zdravno Osiguritelna Kasa Pleven imat li pravno osnovanie da me sydiat? Syshto taka zashto slujitelkata e otkazala da mi izprati niakakvo oficialno preduprejdenie za iska ot imeto na RZOK v Plewen, za da vidaia vyz osnowa na koi zakon mi prediaviawa takowa iskane, s motiwa che obajdaneto i se iaviawa kato ustna forma na takowa preduprejdenie /no ne e spomenala wyz osnowa na koi zakon/.
Blagodaria Wi predvaritelno
terezach
Нов потребител

tereza

Мнениеот valmaks » 26 Фев 2006, 13:11

Абе Тереза,
защо се правиш на луда и не върнеш парите на хората,те и без това не са твои,а сега само си представи ако ти беше превела пари на някого и това се случваше на теб- ти как щеше да се чувстваш?Искам да ти кажа,че и на мен веднъж ми се случи подобно нещо,при внасяне на 300лв.в личната ми сметка,банковият служител се обърква и внася 3000,но като ми звъннаха аз им съдействах и въобще не съм правил проблем,което те съветвам и ти да направиш - върни парите на хората!!! И стига с тия цигански работи...
valmaks
Младши потребител

Мнениеот dikobraz » 26 Фев 2006, 13:40

това с НЗОК вече е несериозно. как ще стане някой по телефона да иска да внесеш пари на друг. а пък и в събота да се обадят, та те през седмицата не работят. не виждам връзката лично на теб с НЗОК.
разбери от банката какво точно искат но потвърдено с документи не с тел. разговори.
dikobraz
Потребител

Мнениеот choweka » 26 Фев 2006, 13:49

Абе я ги зарежи тия дето те заплашват,да са си правили сметката когато са ги превеждали , а сега със тези заплахи най много да покажат че нищо не могат да ти направят , да върне парите некадърната чиновничка .и дори да те осъдят което не ми се вярва да стане не могат да те накарат да ги върнеш накуп ,така че да си гледат работата по съвестно им кажи когато ти се обадят следващия път. 8)
choweka
Нов потребител

Мнениеот vesselincho » 26 Фев 2006, 14:35

По принцип вие сте се обогатили неоснователно в смисъл, че са преминали активи от една правна сфера в друга без правно основание, или на отпаднало или неосъществено такова.
В случая попадате в хипотезата на чл 55, ал. 1 ЗЗД, от което следва, че обеднилия се (зъболекарката) има активна легитимация да предяви иск за връщане на сумата с която сте се обогатили ведно със законната лихва!
Това,че по погрешка служителка на здравноосигурителната каса извършва превода е основание заитересованата да предяви иск с/у здравната каса, следствие на което се опитват да ви шантажират да платите!
Докато няма предявен иск бъдете спокойна!Като предявят пак пишете!
vesselincho
Младши потребител

Мнениеот terezach » 26 Фев 2006, 16:41

Blagodaria mnogo na vsichki koioto vzehte otnoshenie po moia vypros.
Valmaks, az nikoga ne sym im kazvala che niama da im vyrna parite . Tam e rabotata che te si gi iskat 1 godina sled kato sym gi izteglila, kogato az ne moga da gi vyrna. Obiasnih im che kato zavyrsha i si nameria rabota, koiato mi pozvoliava da otdelia neobhodimata suma shte gi vyrna. Te mi ptredlojiha studentski zaem, az se syglasih, no kogato otidoh v bankata za zaema te mi kazaha che ne otgovariam na usloviata i ne moje da se otpusne zaem na chovek koito ne raboti na trudow dogovor. Kazaha che shte otpusnat zaem na maika mi. A az izobshto ne iskam da zamesvam maika mi. Ne iskam tia izobshto da razbira za tova. osven tova tia ima drug zaem i oshte izplashta nego. Az pyrvo iskah da sym sigurna che te imat pravo da iskat parite ot men, a ne ot slujitelkata koiato e sgreshila. I syshto taka sled kato te imat pravo da si poiskat parite dali bih mogla po niakakyv nachin da zabavia procedurite pone s 1-2 godini i togava da vyrna 690-te leva.
terezach
Нов потребител

:-)

Мнениеот winters » 27 Фев 2006, 09:47

terezach,
Няна място за притеснения. Това обичайна и стандартна процедура при събиране на вземане от страна на банките. Въпреки всичко, ще се опитам поне да те "осветля" за това.
Когато длъжникът не си изпълнява задълженията, прехвърлят случая на т. нар. кредитни инспектори по събиране на вземания. Тези образи представляват 10 човека с привързан за ръката телефон, чиято мисия е да се пробват при съсипването на нервите на длъжника и той доброволно да си плати или поне да започне плащане на части. Ако това не се получи, делото отива в отдел "Лоши кредити". Тук вече има няколко варианта: 1. Сумата е прекалено малка и никой не се занимава (естествено те проучват - фирми, имоти, заплата и т.н.); 2. Завеждат иск срещу теб - малко вероятно, предвид обстоятелството, че на твое име нямаш нищо - как да си получат парите, дори да те осъдят; 3. Продават задължението на фирма-събирач, но след изтичане на давностния срок.
Това е в общи линии или с други думи - възможно е въобще да не върнеш взетото и това да остане без никакви последствия върху теб, съществува риск, но пък сумата не е голяма и във всеки един момент можеш да постигнеш извънсъдебно споразумение и да плащаш на части (примерно: по 50 лева на месец). Въпреки всичко, ще бъде добре да започнеш още от сега - дори 20 лева на месец да плащаш, все пак показваш, че си добросъвестен длъжник, изпаднал във временно затруднение да върне взетото на един път.
Успех.... или както казват в Невтохима - "Лека работа и успех в живота!".
...and justice for all!!!
Защо не мога да си сложа аватар?????
winters
Младши потребител

Мнениеот dikobraz » 27 Фев 2006, 19:48

winters, а на какво основание след изтичане на давностния срок ще ме /ни / притесняват събирачи на невзети задължения. Емил Зола в книгата си "Пари" имаше един такъв възрастен герой който в ожулена кожена чанта купуваше акции от фалирали с оглед занапред ако се замогнат да търси парите но това е в литературата.
dikobraz
Потребител

Re: Pomo6t presledwat me bankeri

Мнениеот kikrumova » 06 Мар 2006, 12:27

naksoro ima6e podoben slu4ai, za koito razbrah ot TV. Jenata dori q osadiha, poneje tq e znaela, 4e ne o4akva takiva pari i gi e izteglila, t.e. deistavala e s umisal. Samo deto q sadiha za prisvoqvane na suma v osobeno golemi razmeri, a tvoq slu4ai se razgrani4ava samo po sumata. jelaq ti uspeh i dano po smetkata ti se debitirat pari, no bez takiva gre6ki!
kikrumova
Нов потребител

Мнениеот terezach » 07 Мар 2006, 16:22

Zdraveite otnovo.
Mislia che nai setne razreshih problema. Otidoh v bankata i im kazah che shte vyrna parite no ne na vednyj zashtoto ne razpolagam s tiah. Tozi pyt slujitelkite biaha mnogo liubezni i se syglasiha da izplashtam sumata na razsrocheno plashtane, kato mi dadoha dostatychno goliam srok.
Blagodaria Vi mnogo za syvetite, mneniata i kompetentnite otgovori na moite vyprosi. Jelaia Wi vsichko nai hubavo!
terezach
Нов потребител

Мнениеот winters » 14 Мар 2006, 09:31

dikobraz, написа:

winters, а на какво основание след изтичане на давностния срок ще ме /ни / притесняват събирачи на невзети задължения. Емил Зола в книгата си "Пари" имаше един такъв възрастен герой който в ожулена кожена чанта купуваше акции от фалирали с оглед занапред ако се замогнат да търси парите но това е в литературата.

Основание??? Че защо да има такова??? Пробват се хората, ако някой се излъже - чудесно! Практиката показва, че този метод работи и то много успешно. Основание трябва да имаш за иск, но не и за "убеждаване" по телефона ;-)
...and justice for all!!!
Защо не мога да си сложа аватар?????
winters
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ