начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

Авторско право

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Авторско право

Мнениеот Цвети » 17 Фев 2006, 19:48

Здравейте,

интересува ме следният въпрос в областта на авторското право- ако се цитира определен текст (напр. статия или част от такава) и се посочи източника, както и автора на текста, авторското право се запазва и следователно цитиращият текста има право да го напише и използва? В този случай, необходимо ли е все пак съгласието на автора за това?

И още три допитвания. Считат ли се за научни публикации, онези, които се публикуват в Интернет-пространството? Защитени ли са по закона за авторското право?

Поради многото слоупотреби от страна на студенти и на фирми, искам да попитам и следното:
Ако определени фирми, под предлог, че продават интелектуален труд, изготвят реферат или дипломна работа на студент, наказуемо ли е ползването на този "труд" (текст) от страна на студента? И доколко подобна продажба е законна, от страна на фирмата?
Разбирам, че няма как да бъде спряна подобна практика, но и не знам, доколко е допустимо да се поддържа от закона!..

Благодаря предварително за отговорите,
Цвети

Уточнение

Мнениеот Цвети » 17 Фев 2006, 19:49

извинявам се, че по погрешка съм разменила "името на темата" и "името на потребителя".
Цвети

Назад към Взаимопомощ