начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

ИЗХОД ЗА ИЗМАМЕНИТЕ УЧИТЕЛИ - ВАРНЕНСКИ АДВОКАТ СЪДИ МОН

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подписка

Мнениеот parisvesti » 16 Фев 2006, 03:40

Поздравявам адвокат Вълчев за гражданската позиция. Можете да дадете гласа си в подкрепа на българския учител на този сайт:

www.podpiski.org
parisvesti

Мнениеот ученик » 16 Фев 2006, 10:35

Имаше един потребител който каза "пари срещу резултати" и един друг господин или госпожа отвърна че срещу 10 лв на час на кой ще му се работи.И двамата са прави донякъде.Първит проблем е,че учителите които роптаят за повече пари са точно тези за които спомена вторият потребител,те са хората без амбиции с големи изисквания и нулево покритие,а качествените учители които са способни и знаещи и можещи хора работят в частни школи за подготовка или преподават часни уроци.А изводът накрая какъв е??Еми много прост,потърпевши в цялата ситуация смме ние децата.Точно заради такива учители кото не хаят оставаме без качествено образование т.е. без бъдеще.
ученик

Мнениеот ученик » 16 Фев 2006, 10:36

Имаше един потребител който каза "пари срещу резултати" и един друг господин или госпожа отвърна че срещу 10 лв на час на кой ще му се работи.И двамата са прави донякъде.Първит проблем е,че учителите които роптаят за повече пари са точно тези за които спомена вторият потребител,те са хората без амбиции с големи изисквания и нулево покритие,а качествените учители които са способни и знаещи и можещи хора работят в частни школи за подготовка или преподават часни уроци.А изводът накрая какъв е??Еми много прост,потърпевши в цялата ситуация смме ние децата.Точно заради такива учители кото не хаят оставаме без качествено образование т.е. без бъдеще.
ученик

Мнениеот Таня » 16 Фев 2006, 11:52

Ще ви дам само един пример,за да опиша състоянието и отношението на учителите към това което работят- дъщеря ми, която е на 13 години със сълзи на очи ме помоли,ако имаме възможност/финансова/ да я запишем в частно учелеще ,защото в държавното на учителите "не им пука за учениците".Може би имахме късмет с частното училеще, но наистина има голяма разлика в отношението на учителите, и не винаги става въпрос за пари.Защото считам че е престъпление в училище нарочно да преподаваш лошо, за да имаш учиншцш в къщи, а на всички отгоре да не плащаш данъци и само да се оплакваш.
Таня

Хехх Таня-Таня

Мнениеот :) » 17 Фев 2006, 16:36

Таня написа:Ще ви дам само един пример,за да опиша състоянието и отношението на учителите към това което работят- дъщеря ми, която е на 13 години със сълзи на очи ме помоли,ако имаме възможност/финансова/ да я запишем в частно учелеще ,защото в държавното на учителите "не им пука за учениците".Може би имахме късмет с частното училеще, но наистина има голяма разлика в отношението на учителите, и не винаги става въпрос за пари.Защото считам че е престъпление в училище нарочно да преподаваш лошо, за да имаш учиншцш в къщи, а на всички отгоре да не плащаш данъци и само да се оплакваш.

Предполагам, че след като си записала дъщеря си в частно училище дохода ти го е позволявал. Това по мои глуби сметки прави твой месечен доход колкото 1-2 годишни доходи.

Късогледството е една отличителна характеристика на българското първеню.

Не лекувайте симпомите а причините. Това ще ви кажа. Но както на всички е ясно, причините са на високо и опасно за пипане място.
:)

Re: Хехх Таня-Таня

Мнениеот Гост » 17 Фев 2006, 16:43

:) написа:
Таня написа:Ще ви дам само един пример,за да опиша състоянието и отношението на учителите към това което работят- дъщеря ми, която е на 13 години със сълзи на очи ме помоли,ако имаме възможност/финансова/ да я запишем в частно учелеще ,защото в държавното на учителите "не им пука за учениците".Може би имахме късмет с частното училеще, но наистина има голяма разлика в отношението на учителите, и не винаги става въпрос за пари.Защото считам че е престъпление в училище нарочно да преподаваш лошо, за да имаш учиншцш в къщи, а на всички отгоре да не плащаш данъци и само да се оплакваш.

Предполагам, че след като си записала дъщеря си в частно училище дохода ти го е позволявал. Това по мои глуби сметки прави твой месечен доход колкото 1-2 годишни доходи.

Късогледството е една отличителна характеристика на българското първеню.

Не лекувайте симпомите а причините. Това ще ви кажа. Но както на всички е ясно, причините са на високо и опасно за пипане място.

Исках да кажа, че твоя едномесечен доход съответства на дохода на учителя за 1-2 години (3000 лв годишно)

Уверявам те, че познавам доста свестни преподаватели, които са избягали от училища. И още ще избягат. Накрая ще останат само тарикатите, които нищо немогат да правят. Но, който каквото си е поръчал ... Нали така!
Гост

Действия по делото срещу МОН:

Мнениеот tvalchev » 03 Мар 2006, 09:54

Считано от 30.01.2006г. делото е изпратено на МОН за комплектоване със становище и изискваните приложения.
Очевидно е, че мин. Даниел Вълчев не успява, да създаде необходимата вътрешна организация, доколкото това още не се е случило.

Поканили сме писмено официалните лица, които имат конституционни или служебни задълния, да следят за законността на актовете на министрите, да представят своите становища по жалба No 1044/2006г. по описа на ВАС.

Изпратени са и покани до синдикалните лидери, да изразят официалното си становище, доколкото, те все още нямат единно такова.

Предвижда се медиина дискусия по въпроса, засяган с жалбата. Дискусията ще се състои през първата половина на м. Март в София.

Работи се по контакти с няколко народни представители във връзка с висящите проблеми.

Осъществяват се контакти с Европейски служби и НПО, имащи правомощия относно или отношение към проблемите на образованието, правовата държава, гражданското общество и разширяването на Европейския съюз.

Осъществяват се контакти с български медии, НПО и граждани, имащи отношение по темата.

Подготвя се акция, състояща се в събиране на "грамада" от камъни, пред сградата на Министерство на образованието и науката на 24-ти Май, 2006г.

Честит Национален Празник!

В.
tvalchev
Младши потребител

Мнениеот potrebitel » 04 Мар 2006, 15:56

.........
Последна промяна potrebitel на 25 Юни 2007, 20:43, променена общо 1 път
potrebitel
Потребител

Мнениеот tvalchev » 04 Мар 2006, 22:19

Да допуснем, че системата е порочна и практиката, която тя предпоставя - също?!

Въпросът е - КОЙ СЪЗДАВА Правилата? - При всички положения - не учителите.

Как мислите че ми отговарят по-голямата част от действащите учители, когато обсъждаме делото? - Страхуват се. За местата си.
И, колкото повече т.н. "реформи" се проточват във времето, толкова повече, това състояние се задълбочава, достигайки болезнени проявления, изразяващи се в една неприятна дума: нравствена деградация.

Неко го помислим и така:

- с всеки изтекъл месец, всеки един качествен, работещ учител в България губи по минимум 200 - 300 лева и съответно - кредитира държавата със същата сума. Има ли логика, да очакваме такъв човек, да е щастлив? Ако той трябва да си ги набави "отстрани", за да оцелее, кого да виним?

- с всяка измината "реформистка" година - едно поколение свиква, да не уважава нищо, което не се яде.
tvalchev
Младши потребител

Мнениеот potrebitel » 05 Мар 2006, 10:13

..
Последна промяна potrebitel на 25 Юни 2007, 20:44, променена общо 1 път
potrebitel
Потребител

Мнениеот tvalchev » 05 Мар 2006, 19:54

Колега Strasimir, според мен - прав сте само за "Върховния".
Грешката стана по определена причина и е отстранена (във форума - няма как да се поправи). Моля, да отминете непрецизността!

Останалите Ви съображения, ми изглеждат извън обсега на правната теория и практика.
Лично аз, в този форум очаквах становища на колеги, с подобен опит, а вашето очевидно не е такова, затова съвсем накратко в отговор, ще посоча следното:

Като цяло не разбирам, защо Вие от своя страна не се захванете, например с проблема, който поставяте в контрапункт на отворената тема, а достигате само до поставянето на отрицателни примери? Лошото положение на някого не е достатъчно извинение, за съхраняване на подобното за другиго.
Всъщност, изобщо не виждам противоречие между интересите на двете съсловия.
Друг е въпросът, както би казал един финансов министър. И той го каза.

Не разбирам и какво общо имат часовете и дните, които ми цитирате (погрешно, между другото) с правната страна на въпроса? А, тя е - съпоставка между една наредба и множество други актове.
Тази съпоставка на актовете, опровергана ли е?

Извън Правото - оставам в неяснота, относно това дали състоянието на обсъжданата образователна система, Ви се нрави или - не? Ако - "да", то Вие сте вторият, след ресорния министрър, който го заявява, за разлика от него, Ви пишете под псевдоним (мин. Вълчев каза във Варна, че жалбата е неоснователна, въпреки че не бил я чел).
И, ако пък отговорът Ви е "не" - то защо се сърдите точно на мен?

Тези и останалите Ви мисли са разисквани, достатъчно нашироко в други форуми. И, много хора - псуват там.

Още веднъж: Ако в бързината съм писал или копирал и други неточности, отново моля за разбиране. Претоварен съм.

Поздрави и Честита Пролет навън!!!

В.
tvalchev
Младши потребител

Предишна

Назад към Взаимопомощ