начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

спешно се нуждая от помощ или от компетентен съвет

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот Никой » 15 Фев 2006, 18:13

Имах предвид документ, кой да е годно изпълнително основание, но така или иначе май ще трябва да продължат изплащането на кредита, защото трябва да бъде погасен след като са се задължили по договор.
Никой

Мнениеот Руси » 15 Фев 2006, 18:13

Благодаря Ви за отговорите!
Банката не носи ли някаква отговорност за това, че не ми е дала копие от договорите?
Руси

Мнениеот Е » 15 Фев 2006, 18:13

руси написа:аз и другите двама поръчители нямаме копие от договора за банков кредит и договора за поръчителство. Това редно ли е?
Длъжникът започна работа при друг работодател и има сключен трудов договор, но той просто не иска да си внася вноските. Какво може да се предприеме в тази насока.

Копие от ДБК и договор за поръчитесство можете да вземете от съответната банка, по принцип е редноп да сте получили.
Ако знаете къде работи длъжника дайте координатите на работодателя му на банката и нека теговорят с него по телефона, че има ще ангажират работодателя, ако не започне да плаща, а ако не с еизплаши направо да псунате едно писмо на работодателя с молба за съдействие -той не е длъжен да съдейства доброволно.
Докато не започне съдебни действия за съжаление банката няма да може блокира средстава от заплатата на длъжника при новия работодател.
Е

Мнениеот руси » 15 Фев 2006, 18:22

ами ако откажем и ние да внасяме вноските/звам, че ще ни запорират заплатите/ банката не трябва ли да изпрати покана за добровално изпълнение освен на нас тримата и на длъжника? Не е ли редно първо от него да си търси парите?
руси

Мнениеот Е » 15 Фев 2006, 18:22

Руси написа:Благодаря Ви за отговорите!
Банката не носи ли някаква отговорност за това, че не ми е дала копие от договорите?

относно договора за поръчителство аз малко се съмнявам, че банката не е дала копие, проверете си, иначе можете да се оплачете в банката, че не сте получили копие, но какво от това не настройвайте банката срещу себе си, колкото повече съдействате, толкова повече те ще Ви помагат.
Е

Мнениеот Руси » 15 Фев 2006, 18:28

Благодаря Ви!
Човек се учи от грешките си.
Руси

Мнениеот Е » 15 Фев 2006, 18:58

руси написа:ами ако откажем и ние да внасяме вноските/звам, че ще ни запорират заплатите/ банката не трябва ли да изпрати покана за добровално изпълнение освен на нас тримата и на длъжника? Не е ли редно първо от него да си търси парите?

Покана ще получите всикчи.
Банката не е длъжна да спазва някакъв ред при изпълнението, както написах в началото вие сте задължен толкова, колкото и главния длъжник, освен, ако зирично не сте се задължили за по-малко, което съдейки по въпроса ви не сте направили. Приемете,че банката има един кредитополучател и няколко длъжника, един от които сте вие.
Е

Мнениеот Гост » 17 Фев 2006, 12:57

Можете да заведете иск срещу главния длъжник и задължително спрете да плащате по кредита.
Гост

Мнениеот Никой » 17 Фев 2006, 13:02

Дори и да заведат дело ще продължат да плащат, Банката не се интересува кой покрива кредита.За нея е важно да се изплати.
Никой

Мнениеот Ем » 17 Фев 2006, 13:41

Често на практика, когато поръчител плаща чуждо задължение и то в големи размери се прави следното- напуска е официално работа за да не се правят повече удръжки от заплатата му, от които не може да се "покрие" и се търси или нова работа или се продъжава старата, но "нелегално", т.е. без трудов договор и регистрации. Няма защо да се лъжем взаимно, вярно е, че това не е законно, но е някакъв изход. Ако след време осъдите длъжника, на когото сте поръчителствали и за когото сте изплатили да речем стойността на четвърт жилище ще се убедите, че често не можете да си възстановите парите. Редовно ми се е случвало ответникът- длъжник да е в чужбина и тук да няма имущество, от което да се удовлетворите. Така че замислете се дали си заслужава да плащате още три години по 200-300 лв. примерно.
Ем

Мнениеот ив. » 17 Фев 2006, 16:45

Мисля, че може да не не е необходимо да предявявате осъдителен иск и да водите дела за чуждия дълг, който сте платили. За да се стигне до удръжки от трудовото възнаграждение на поръчителите, на банката би следвало да е издаден изпълнителен лист по извлечение от сметка- чл.237,б."в" ГПК. След това с този изпълниетелен лист банката трябва да е образувала изпълнително дело и касиерът да прави удръжките по разпореждане на съдия-изпълнител. Поръчителят, който е платил чужд дълг може да иска принудително изпълнение въз основа на изпълнителния лист- издаден в полза на банката (чл.326,ал.1 ГПК). Ако разберете номера на изпълнителното дело, може да искате принудително изпълнение върху имуществото на длъжника за това което сте платили от съдия изпълнителя по същото изпълнително дело.
ив.

Мнениеот Никой » 17 Фев 2006, 16:54

Това е интересен вариант,а какво ще стане за в бъдеще с кредита?
Никой

Мнениеот Никой » 17 Фев 2006, 17:19

Имам и още един въпрос: след като са се задължили по договор защо банката ще си прави труда да се снабдява с изпълнителен лист.
Никой

Мнениеот kolega » 23 Фев 2006, 13:53

според вас отговоря ли на правните норми клаузата, че трябва да се поиска копие от договор за поръчителство в 5- дневен срок от неговото подписване, в против случаи се губи това право и не може да се получи копието? Моля Ви отговорете ми - много е важно
kolega
Младши потребител

Мнениеот nezret » 23 Фев 2006, 16:37

Много неприятно, ако трябва да сме искрени ако кредитополучателя длъжник няма никакво секвестируемо имущество или вземане. сте изгорял. Трябва да се направи проверка в тази насока, ако има имущество добре и то ако имота е чист. Но ако има вписани други ипотеки или възбрани ,дори и да осъдите длъжника което няма да е голяма философия като дело, няма да можете да бъдете удовлетворен. Принцип при мене е преди започване на битка е да опознаем противника и то частта има ли какво да му вземем като имущество. Повечето от делата се водят за пари и със пари. Ако има имотец действай ,ако няма .............. не ми е приятно да го кажа но ще трябва да се пие минерална вода. Не го приемайте лично ,излагам си мнението най добронамерено и искрено . Желая ви успех.
nezret
Потребител

Мнениеот kolega » 24 Фев 2006, 18:04

благодаря много за помощта!
kolega
Младши потребител

поръчител - слуйител на МВР

Мнениеот pepka_m » 29 Мар 2006, 10:49

Искам и аз да се включа по темата, съпруга ми е поръчител, на човек, който не си плаща вноските по заема и сега ние и още един такъв добричък поръчител ги изплащаме. Варианта сменете си работата или напуснете официално, а пък си работете задкулисно при нас не става, защото съпруга ми е в сферата на МВР. Какъв е за нас варианта да се оттървен от тези вноски?
pepka_m
Младши потребител

Предишна

Назад към Взаимопомощ