начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

спешно се нуждая от помощ или от компетентен съвет

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

спешно се нуждая от помощ или от компетентен съвет

Мнениеот Руси » 15 Фев 2006, 15:10

Поръчител съм заедно с още двама колеги по кредит на друг наш колега който в последствие се оказа недобросъвестен и на нас сега ни удържат от заплатите всеки месец. Но това вече не се издлъжа. Търсил съм помощ и съм се съветвал с адвокати, но всеки ми казва , че в момента нищо не може да се направи. Казват ми че след като се изплати целият дълг на длъжника срещу него може да се заведе иск.
Няма ли и друг изход? Положението е много тежко и сложно. До изплащането на кредита остават още 3 години. Моля Ви да ми помогнете с компетентен съвет. Имам още един въпрос - върху вноските, които съм направил до сега, тече ли погасителната давност от 5г. ? И какво да предприема в тази насока.
Благодаря на всички, които ще ми отговорят!
Руси

Мнениеот Никой » 15 Фев 2006, 15:32

Като за начало спрете да плащате кредита и заведете иск срещу длъжника.
Никой

Мнениеот руси » 15 Фев 2006, 15:51

какъв трябва да е искът и кога мога да го предявя
руси

Мнениеот Никой » 15 Фев 2006, 15:59

Осъдителен. Мисля, че не е необходимо да чакате изтичането на срока за погасяване на кредита.
Никой

Мнениеот Никой » 15 Фев 2006, 16:01

.....като ще претендирате само сумата която сте погасил до момента.
Никой

Мнениеот руси » 15 Фев 2006, 16:14

а тече ли погасителната давност от 5 години относно внесените от нас суми до момента?
руси

Мнениеот Никой » 15 Фев 2006, 16:16

Да.
Никой

Мнениеот Гост » 15 Фев 2006, 16:25

Щом банката е стигнала до вас най-вероятно на длъжника няма какво да се вземе.Така,че какво ще помогне този осъдителен иск???
Гост

Мнениеот руси » 15 Фев 2006, 16:32

погасителната давност би ли се прекъснала ако се изпрати нотариална покана за долроволно изпълнение
руси

Мнениеот Никой » 15 Фев 2006, 16:34

Предполагам има някакво имущество, а и няма друг начин да си възстановят платените суми.
Никой

Мнениеот Никой » 15 Фев 2006, 16:39

Да, защото предприемате действие по претендиране на вземането си.
Никой

Мнениеот руси » 15 Фев 2006, 16:42

погасителната давност би ли се прекъснала ако се изпрати нотариална покана за долроволно изпълнение?
Длъжникът се премести на друга работа, но има сключен трудов договор! Редно ли е банката да прави запор върху нашите заплати, а не да потърси длъжника?
руси

Мнениеот руси » 15 Фев 2006, 16:43

погасителната давност би ли се прекъснала ако се изпрати нотариална покана за долроволно изпълнение?
Длъжникът се премести на друга работа, но има сключен трудов договор! Редно ли е банката да прави запор върху нашите заплати, а не да потърси длъжника?
руси

Мнениеот руси » 15 Фев 2006, 16:44

руси

Мнениеот Никой » 15 Фев 2006, 16:48

С кой има слючен трудов договор? Редно е, защото същността на порачителството е именно тази, ако длъжника спре плащането кредитора се насочва към гарантите.Вие сте се зъдалжили по договор.
Никой

Мнениеот E » 15 Фев 2006, 16:53

Здравейте,
първо искам да Ви кажа,че поръчителството е сериозно решение и трябва да се мисли преди да се подпише подобен договор, дори да не сте ползвали парите вие ще трябва да изплащате задълженията, ако кредитополучателят не плаща. такъв е смисълът на поръчителството.

Аз бих Ви по съветвала няклолко неща:
1. Плащайте вноската лично на каса и пишете,че плащате в качеството на поръчител по кредита, така ще докажете, в какво качество сте платили.
2. След като изплатите кредита поискайте от банката бележка за всички платени от вас суми.
3. Ако вноските Ви са големи, потърсете съдействие от банката - кредитът може да се разсрочи и така вноските ще се намалят.
4. Прочете си договора за кредит и вижте дали има друго обезпечение и потърсете съдействие от банката да започне да се удовлетворява и от него.
5. Потърсете кредитополучателя - ако той има имущество съдействайте на Банката да се удовлетвори от него или да го притисне,за да започне да плаща.
6. Ако това е ваш колега- говорете с работодателя си д аму въздейства,за да си плаща.

Имайте предвид, че дори да спрете да плащате банката ще си извади изпълнителен лист и срещу Вас и ще изплатите след това въз основа на принудително изпъленение и разноските по делото и лихвите.

В общи линии повечето ви порблеми са дошли от това,че сте прочели и внимавали какво подписвате и подценили отговорността, която поемате.
E

Мнениеот Никой » 15 Фев 2006, 17:05

А не е ли възможно порачителя да се суброгира в правата на банката само за сумата, която е платил до момента и въз основа на ведомости от работодателя да иска издаване на изпълнителен лист.
Никой

Мнениеот руси » 15 Фев 2006, 17:23

аз и другите двама поръчители нямаме копие от договора за банков кредит и договора за поръчителство. Това редно ли е?
Длъжникът започна работа при друг работодател и има сключен трудов договор, но той просто не иска да си внася вноските. Какво може да се предприеме в тази насока.
руси

Мнениеот Никой » 15 Фев 2006, 17:29

Ами той за това е почнал нова работа. Не е редно,разбира се че трябва да имате копие от договора.
Никой

Мнениеот Е » 15 Фев 2006, 18:06

А не е ли възможно порачителя да се суброгира в правата на банката само за сумата, която е платил до момента и въз основа на ведомости от работодателя да иска издаване на изпълнителен лист.

Това за ведомностите не го разбрах, а относно суброгацията за платените суми, тя му е по закон.

Но ако сега подаде иск платени след това суми няма да влизат в уважената сума за възстановяване и пак ще трябва да води дела после. А съдебни разноски преди да се види какво имущество има главният длъжник по кредита са безсмислени.
Е

Следваща

Назад към Взаимопомощ