начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

ПРОМЯНА НА ЕГН

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПРОМЯНА НА ЕГН

Мнениеот ststeven » 03 Фев 2006, 17:00

Здравейте!

Интересува ме може ли по някаква причина да се извърши промяна на ЕГН или рождена дата и произтичащите от това взаимодействия между двете.

Ще се радвам,ако някой успее да ми помогне!
ststeven
Нов потребител

Мнениеот Гост » 03 Фев 2006, 17:03

не можеш да си промениш рожденната дата. Това е факт, който не зависи от човешкото съзнане.
Гост

Мнениеот maycheto » 03 Фев 2006, 22:25

Естествено, че може. Процедурата е съдебна, но трябва да се представят убедителни доказателства в насока на друга рождена дата, различна от тази, посочена в акта за раждане. След като, по-точно ако, съдът реши, че искането е основателно, се извършва промяна и в ЕГН-то, съобразно решението на съда. Напоследък обаче тези искове по принцип не се уважават, поради смяната на ЕГН-тата заради черните печати. Затова казвам, че трябват солидни доказателства.
maycheto
Младши потребител

Промяна на ЕГН

Мнениеот мери » 03 Фев 2006, 23:20

Може и съм съгласна с казаното от колегата, но напоследък наистина стана трудно да си промениш името или ЕГН.
мери

Мнениеот ststeven » 05 Фев 2006, 18:16

maycheto написа:Естествено, че може. Процедурата е съдебна, но трябва да се представят убедителни доказателства в насока на друга рождена дата, различна от тази, посочена в акта за раждане. След като, по-точно ако, съдът реши, че искането е основателно, се извършва промяна и в ЕГН-то, съобразно решението на съда. Напоследък обаче тези искове по принцип не се уважават, поради смяната на ЕГН-тата заради черните печати. Затова казвам, че трябват солидни доказателства.

Благодаря!Вие все пак знаете ли за някой случай на промяна?
ststeven
Нов потребител

Мнениеот maycheto » 05 Фев 2006, 20:32

Да. Но бяха преди няколко години. Скоро не съм водила такова дело. Само смяна на име съм правила скоро.
maycheto
Младши потребител

Мнениеот neznaiko » 06 Фев 2006, 09:42

EGN ne moje da se promenia po sadeben red a samo po administrativen(ima izri4na razporedba v ZGR).Po otnoshenie na rojdennata data samo po sadeben red.Makar 4e za tova naistina shte sa vi neobhodimi solidni dokazatelstva.
neznaiko

Мнениеот Гост » 06 Фев 2006, 12:47

Според мен този въпрос звучи абсурдно! Как може човек да си промени Единния граждански номер, а още по-малко рождената дата. Соред мен е невъзможна такава промяна.
Гост

Мнениеот neznaiko » 06 Фев 2006, 13:14

Nee tolkova absurdno. Zashtot oima i greshni EGN.Vednaga davam primer. Minalia mesets imah delo v koeto edna dama figurirashe v akta za rajdane 56..... a EGN e 54..... O4evidno e 4e ima greshka niakade. Vmesto da si poiskat promianata na EGN ..... po administrativen red (4l.77 ot ZGR ako ne me laje pametta) tia poiska popravka v akta za rajdane po sadeben red(neshto na koeto se protivopostavih). Na parva instantsiia molbata e uvajena.
Mislai 4e ne beshe redno da i uvajavat molbata no tova si e moe mnenie.Sadebnoto reshenie si e sadebno reshenie.Imaite predvid 4e EGN sa vavedeni prez 1978godina i togava se e rabotilo na anketen printsip.Taka 4e ako se ustanovi takava greshka v EGN ima si administrativna protsedura za korektsia na EGN(vij Siela)
neznaiko

Мнениеот Гост » 07 Фев 2006, 15:33

Добре, може би сте прав, "Незнайко", за административната процедура за промяна на ЕГН, но бихте ли ми казали как може човек да си промени рождената дата? А това, което споделихте за корекцията в акта на раждане, бихте ли уточнили ,след като Съдът е уважил молбата за корекции в него, каква ще бъде по-нататък процедурата? Благодаря Ви предварително!
Гост

Мнениеот maniata » 07 Фев 2006, 15:41

По темата искам да кажа , че аз установих след 28 години , че ЕГН -то ми е грешно впрочем те администр.органи го установиха точно когато трябваше да си правим лични карти ми казаха ами не е такова а друго.И просто отидох в общината по местоживеене и там ми направиха едно малко картонче с новото егн 4 цифри бяха грешни от предишното.От тогава се записвам с новото и не съм имала проблеми но в дипломите и акт за раждане съм си с грешни 4 числа.
maniata

Мнениеот maniata » 07 Фев 2006, 15:41

По темата искам да кажа , че аз установих след 28 години , че ЕГН -то ми е грешно впрочем те администр.органи го установиха точно когато трябваше да си правим лични карти ми казаха ами не е такова а друго.И просто отидох в общината по местоживеене и там ми направиха едно малко картонче с новото егн 4 цифри бяха грешни от предишното.От тогава се записвам с новото и не съм имала проблеми но в дипломите и акт за раждане съм си с грешни 4 числа.
maniata

Мнениеот maniata11 » 07 Фев 2006, 15:41

maniata11

Мнениеот maycheto » 07 Фев 2006, 17:26

Пречетете по-добре въпроса на питащия. Очевидно не става дума за грешка в ЕГН-то. Човека пита за промяна на дата на раждане. Това става единствено по съдебен ред.
maycheto
Младши потребител

Мнениеот neznaiko » 07 Фев 2006, 17:41

Da promianata na datata za rajdane stava samo po sadeben red. Za da bade uvajena molbata vi sledva da predstavite ubeditelni dokazatelstva za tova 4e ne ste rodeni na ...... a ste rodeni na ..... i da poiskate ot sada da postanovi s reshenie popravka v akta za rajdane. Vaprosa shto e tui ubeditelni dokazatelstva e mnogo slojen i shukotliv.Az li4no sam konservativno nastroen i ne s4itam 4e sas svidetelski pokazania moje da se dokaje 4e edno litse e rodeno ne edi koga si a edi koga si.V potkrepa na moia konservatizam e i razporedbata na 4l.133, al.1 bukva B ot GPK. Ako oba4e uspeete da predstavite niakavo ubeditelno dokazatelstvo - primerno saobshtenie za rajdane ili pak bolni4en karton ot le4ebnoto zavedenie kadeto litseto e rodeno i se ustanovi 4e ima razminavane v daden meditsinski dokument i sastavenia akt za rajdane to togava sada shte se zamisli po vaprosa i moje da se dokaje 4e ima greshka v akta za rajdane. No pak kazvam li4no spored men takiva molbi bi sledvalo izklu4itelno riadko da badat uvajavani.No tova e li4no moe mnenie.Vse pa kaz ne sam sadia.Vajno e da ubedite sada
neznaiko

Мнениеот ststeven » 07 Фев 2006, 20:59

Аргументът,поради който повдигнах темата за промяна,в действителност звучи искрено и не буди съмнения,но може би звучи несериозно.
ststeven
Нов потребител

Мнениеот neznaiko » 08 Фев 2006, 09:38

Ne razbrah kakav vi e argumenta?
neznaiko

Мнениеот Гост » 08 Фев 2006, 13:06

Не става въпрос за някаква грешка някъде.Просто искам в акта за раждане и в ЕГН-то да фигурира дата,различна от сегашната.
Гост

Мнениеот neznaiko » 08 Фев 2006, 14:04

Spored men iskaneto vi e absurdno. Sas sashtia uspeh mojete da pretendirate v akta vi za rajdane i v EGN vi da bade promenena godinata na rajdane.Naprimer vmesto 1960 godina da bade zapisano 1980.
Molbata vi sledva da bade otkhvarlena kato neosnovatelna.Tova e mnenieto mi.
Sada ne moje da uvajava kaprizite na X ili Y
neznaiko

Мнениеот Гост » 08 Фев 2006, 15:58

Благодаря Ви, Незнайко, за изчерпателния отговор отново, но не използвайте такива думи като "шукотлив", защото издават кой сте. Аз поне вече се сетих.
Гост

Следваща

Назад към Взаимопомощ