начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

Прекратяване на договор с ЧЕЗ

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на договор с ЧЕЗ

Мнениеот theman2 » 06 Май 2021, 11:43

Здравейте,

След като в края на 2020г всеки можеше да избира кой да му е доставчика на електроенергия, онзи ден при опит за прехвърляне на партидата ми (към нов собственик - наша фирма) ми казаха че трябва да имам стключен договор за покупко продажба на ел енергия. Предложиха ми офертата си - 158,97лв на МВтч. дневна и 132.87 нощна

Без изобщо да разбирам какво правя и без да имам време да прочета договора (след като съм чакал на опашка 3 часа) - подписах, само и само да мога да сменя партидата и да се махам от там.

И това ми беше грешката. Цените са доста по високи от досегашните ми (129лв дневна без ддс и 99лв нощна без ддс).
Офертните им цени не пише дали са с ДДС или без, и вероятно са без и това прави разликата чудовищна.

От ЧЕЗ ми обясниха че подаването на новата енергия започва от 1ви юни 2021 (т.е. след 3 седмици и половина)
След като внимателно прочетох договора - видях клауза в графата с неустойките, според която ще платя само 250лв ако го прекратя едностранно, преди да е започнало изпълнението на договора.

Въпросът ми е - възможно ли е това, понеще в чл. 18, ал1, точка 2 - сякаш нямам право да го прекратявам тогава (прекратяването влиза в сила следващия месец след един месец след получаването на предизвестието ми).
Според чл 18, ал1, точка 2 - сякаш че прекратяването преди започване на изпълнението не е възможно.
Моля за съвет какво мога да направя.
Благодаря!

Чл. 15
(1) При прекратяване на Договора на основание чл. 18, ал. 1, т.2 от Договора, преди да е изтекъл срока от 12 / дванадесет/ месеца счутано от датата на първата доставка по Договора или без да е спазен срокът на предизвестието по съответната точка, прекратяващата страна дължи на другата неустойка за всеки ден от неспазения срок в размер на произведението на договорната цена, приложима към момента на прекратяването, и среднодневната консумация на електическа енергия на КУПУВАЧА през периода на изпълнението на договора.
(2) Ако прекратяването на Договора от КУПУВАЧА по чк. 18, ал. 1, т.2 от Договора е настъпило преди започването на неговото изпълнение, то КУПУВАЧЪТ дължи на ПРОДАВАЧА неустойка в размер на 250 лева, която обезщетява разноските на ПРОДАВАЧА за изпълнението на задължението му по чл. 5, ал 1 и 2 от Договора

Чл. 18
(1) Освен на основанията, посочени другаде в този Договор, той може да бъде прекратен и в следните случаи:
1. по взаимно съгласие на Страните
2. едностранно от всяка от Страните с писмено предизвестие до другата Страна, като прекратяването настъпва на 1во число на календарния месец, следващ непосредствено месеца, в който изтичат 1(един) месец от получаването на предизвестието, но не по-рано от 12 месеца счутано от датата на първата доставка по Договора
..
theman2
Нов потребител

Назад към Общи дискусии