Здравейте!
Издаден е ел. фиш. Собственика на автомобила не живее на официално регистрираните си постоянен и настоящ адрес. Полицаите са ходили постоянния /който е и настоящ адрес/ на собственика на МПС - то, но не го намират там - както казах, човекът не живее там. За това АНО приема, че на осн. чл. 58, ал.2 ЗАНН ел. фиш е редовно връчен. Така в последствие изпращат ел. фиша на НАП. От там обаче, понеже имали и други дела срещу това лице, му изпращат поканата за доброволно изпълнение на адреса на който той реално пребивава и му я връчват. Сега тече срок за доброволно изпълнение на наложената глоба с ел. фиш.
Подал съм разбира се жалба до РС, като съм посочил че при връчване на ел. фиш чл. 58, ал.2 ЗАНН е неприложим.
Ето го и текста:
Чл. 58. (1) Препис от наказателното постановление се връчва срещу подпис на нарушителя и на поискалия обезщетение.
(2) Когато нарушителят или поискалият обезщетение не се намери на посочения от него адрес, а новият му адрес е неизвестен, наказващият орган отбелязва това върху наказателното постановление и то се счита за връчено от деня на отбелязването.
Според мен чл. 58, ал.2 ЗАНН важи само за НП, но не и за ел. фиш. Това е така тъй като при НП имаме предшестващ АУАН в който нарушитетелят посочва адреса си. При ел. фиш обаче нарушителят не сочи никакъв адрес. Ето защо, намирам че връчването на чл. 58, ал.2 ЗАНН е било нередовно , поради което срокът за обжалването му не е започнал да тече респективно подадената жалба до РС се явява допустима.
Вие как смятате? Има ли съдебна практика по този въпрос, защото нищо не открих?
- Дата и час: 12 Мар 2025, 23:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
как се връчва ел. фиш?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: как се връчва ел. фиш?
Това следва от систематичното и логическо тълкуване на закона.Чл.189 ал.5 ЗДВП казва ,че се връчва с препоръчано писмо с обратна разписка.И след като му се връчи редовно започва преклузивния срок 7-дневен да представи декларация ,че не управлявал МПС или ,в 14 дневен срок да обжалва Чл.189 ал.6 и 8 ЗДВП.
-
Pause - Активен потребител
Ами ако пощаджията не ме намери!
Обикновено пощаджията пуска в кутията бележка да отидеш да си вземеш препоръчаното писмо от пощата /тъй като е малко вероятно пощаджията да намери човека когато последния е у дома си към 10.00 ч. когато се разнася пощата/.
Ами ако не отида да си взема препоръчаното писмо
За какво връчване говорим, а! Писмото ще се върне цяло на АНО с отбелязване "Пратката не е потърсена". Е, редовно ли е това връчване
Ами ако е като в казуса на колегата - изпратено писмо до постоянен/настоящ адрес, ама човека отдавна не живее на официално регистрирания си адрес! Писмото пак ще се върне в цялост на АНО с отбелязване "Лицето не живее на адреса или не е отрит". Е, това пак ли е редовно връчване,а
Единствения начин, е да го дадат на кварталния да ми го връчи, но евентуално ще може да ми го връчи, само в хипотезата ако не съм отишъл да си взема писмото от пощата, въпреки че си живея на постоянния адрес. В хипотезата когато не живея на постоянния си адрес, поне аз не се сещам как ще ми връчат този електронен фиш.

Ами ако не отида да си взема препоръчаното писмо

Ами ако е като в казуса на колегата - изпратено писмо до постоянен/настоящ адрес, ама човека отдавна не живее на официално регистрирания си адрес! Писмото пак ще се върне в цялост на АНО с отбелязване "Лицето не живее на адреса или не е отрит". Е, това пак ли е редовно връчване,а

Единствения начин, е да го дадат на кварталния да ми го връчи, но евентуално ще може да ми го връчи, само в хипотезата ако не съм отишъл да си взема писмото от пощата, въпреки че си живея на постоянния адрес. В хипотезата когато не живея на постоянния си адрес, поне аз не се сещам как ще ми връчат този електронен фиш.

- perper1
- Младши потребител
Смятам ,че начина на връчване е нормативно установен и има начин да се противодейства на това поведение.Ако ви затруднява ,консултирайте се с адвокат по казуса вместо да се оплитате с приказки по форумите.
-
Pause - Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|