начало

Започва търсенето на нов градски прокурор на София Започва търсенето на нов градски прокурор на София

КОЛЕГИ СПЕШНО

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

КОЛЕГИ СПЕШНО

Мнениеот mar4o » 15 Фев 2012, 20:58

Колеги нужна ни е практика по чл.174 ЗЗД, тъй като третите задължени лица целят да се освободят от плащане на лихви, като се позовават на тази разпоредба. С ипотечния договор е уговорено, че третите лица обезпечават изцяло задължението на длъжника - главница, лихва, наказателна лихва и разноски. По съдебното изпълнение възразяват, че дължът лихви само за посочените в чл.174 ЗЗД периоди, а по изпълнителния лист дължът за по дълъг период от време.
mar4o
Младши потребител

Re: КОЛЕГИ СПЕШНО

Мнениеот eleonorrra » 17 Фев 2012, 17:24

Здравейте, незнам дали тази тема е точната за моя въпрос, но ми трябва Спешен отговор !
Ситуацията е следната - две фирми - българска и италианска, имат сключен договор за търговски взаимоотношения, кратък няма описани конкретни ситуации... Сега Италианската фирма кредитор, желае да опрости натрупаните задължения от страна на българската фирма. Въпросът ми е правим анекси за опрощаване или споразумения към договорът... и съответно в тези анекси/споразумения трябва ли да е описан данъкът от 5 % върху опростената сума или той е наличен само при договори за опрощаване на задължения ?
Това което съм почнала да правя аз са споразумения за опрощаване на задължения по приложения, в които са описани фактурите, които се опрощават, но не вмъквам данъка.
Още един въпрос ми изникна сега, задължително ли е да се подписват при нотариус ?
Благодаря много!
eleonorrra
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ