начало

Прокуратурата обмисля дали да поиска отново Европейска заповед за арест за Петьо Еврото Прокуратурата обмисля дали да поиска отново Европейска заповед за арест за Петьо Еврото

Уронването на доброто име на предприятието от работник

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уронването на доброто име на предприятието от работник

Мнениеот андон м. » 10 Юни 2005, 13:51

Уронването на доброто име на предприятието от работник по чл. 187, ал.1, т.8 КТ, може ли да се тълкува като “претърпяна вреда” за работодателя и може ли да се търси имуществена отговорност за това?
андон м.

Re: Уронването на доброто име на предприятието от работник

Мнениеот topuzanova » 10 Юни 2005, 14:09

Неимуществена вреда - да. Може стига да изчислите размера на вредата.
topuzanova
Потребител

Мнениеот андон м. » 10 Юни 2005, 14:30

Неимуществена не се ли търси само от физически лица?
андон м.

Мнениеот андон м. » 10 Юни 2005, 14:49

Според мен намаляване на клиентела, в следствие на уронване на доброто име на предприятието, води до по - ниски парични постъпления, което се отразява отрицателно на имуществото на предприятието (т.е. обеднява).
Според вас правилна ли е логиката ми, или не? Кажете какво мислите по въпроса?
андон м.

Мнениеот topuzanova » 10 Юни 2005, 15:01

Служителя носи пълна имуществена отговорност за виновно причинените щети на работодателя, в случай на неизпълнение на задълженията. Това е конкуренция, а ЗЗК се прилага и спрямо физически лица, които съдействат за създаване на господстващо положение или осъществяване на нелоялна конкуренция- чл. 2, ал.4.
topuzanova
Потребител

Мнениеот topuzanova » 10 Юни 2005, 15:07

По чл. 30 и 31 от ЗЗК глобата е от 5000лв нагоре.
topuzanova
Потребител

Мнениеот mia » 10 Юни 2005, 15:47

Няма да се получи ако няма безспорен начин не се установи, че от действията или съответно бездействието на този работник е настъпила конкретна вреда.
Задълженията му трябва да са установени по утвърдена и връчена срещу подпис и с достоверна дата длъжностна характеристика.
Но и тогава е съмнителен резултата, като се има впредвид отсъждането в 90 % в полза на работника.
mia

Мнениеот андон м. » 10 Юни 2005, 16:07

Какво ще кажете за следната хипотеза. Редовен клиент прави големи обороти на фирмата ми. Мой служител решава да го излъже и да вземе повече пари от колкото клиента дължи. Има касов бон, който доказва измамата. Клиентът се среща с мен и ми казва че заради тези действия на работника ми прекратява всякакви работни отношения с мен и заявява че ще се постарае и всичките му приятели, които са в подобни отношения с мен, също да прекратят дейността си с мен. Заплахата му се оказва действителна, вследствие на което аз губя много клиенти и големи парични постъпления. От друга страна е срината репутацията ми и никой не иска да работи повече с мен. Мислите ли че съдът трябва да отсъди в полза на работника, който с един жест срива бизнес, който съм градил с години. Не мисля че е справедливо.
андон м.

Мнениеот topuzanova » 10 Юни 2005, 16:28

НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ДОКАЖАТ НАСТЪПИЛИТЕ ВРЕДИ. ДОСТАТЪЧНО Е ДА СЕ ДОКАЖЕ ИЗВЪРШВАНЕТО НА ДЕЙСТВИЯТА. ВОДИЛА СЪМ ТАКОВА ДЕЛО НО СРЕЩУ ДРУГА ФИРМА. ОСЪДИХА ГИ 5000ЛВ ГЛОБА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА. НЕ СМЕ ВОДИЛИ ОЩЕ ДЕЛО ПРЕД СЪДА.
topuzanova
Потребител

Мнениеот baicho » 10 Юни 2005, 16:38

колега, в чл. 2, ал. 1, т. 4 от ЗЗК е отговорността на физически лица при нелоялна конкуренция, но, забележете, те СЪДЕЙСТВАТ за такава, т.е. трябва да има конкурентна фирма, която да е осъществила нелоянла конкуренция, това да е установено от Комисията за защита на конкуренцията при разследването, и едва тогава може да се търси отговорност на физическото лице като съдействало на тази фирма. в конкретния случай явно работника не е в комбина с фирмата, която е прекратила отношенията си с тази, в която работи въпросния слъжител, така че ЗЗК тук е неприложим
baicho

Мнениеот topuzanova » 10 Юни 2005, 16:56

Дааам за това сте прав. Сега ще помисля
topuzanova
Потребител

Мнениеот topuzanova » 10 Юни 2005, 17:04

Ами то всъщност се оказва, че той е извършвал дейност - конкурентна на дейността на фирмата, в която работи. Продавал е от свое име същите неща но на по висока цена. Не е ли така?
topuzanova
Потребител

Мнениеот лунатик » 10 Юни 2005, 18:46

Смесват се нещата. Дисциплинарната отговорност по КТ не води автоматично до имуществена отговорност по някой чл. от КТ. Вижте чл. 203 КТ. А пък съгласно чл. 205 КТ: Работникът или служителят отговаря за претърпяната загуба, но не и за пропуснатата полза.
-----
Така, че иск за пропуснати ползи - само по реда на ЗЗД - чл. 45 и сл.
лунатик

Назад към Взаимопомощ