начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

могат ли да се прехвърлят задължения

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

могат ли да се прехвърлят задължения

Мнениеот ivailaivanova » 23 Апр 2007, 08:35

Ако брат ми има задължение към дадена фирма (става въпрос за Мтел) и след това аз стана техен клиент, възможно ли е те да си търсят парите от мен и въобще някаква отговорност
ivailaivanova
Нов потребител

Мнениеот oho_boho » 23 Апр 2007, 10:00

За прехвърляне на задължение се говори при т. нар. поемане на дълг, който има две проявни форми - 1. заместване в дълг - със съгласието на кредитора се заменя длъжника, т. е. налице е субективно изменение на материалното правоотоншение, като всички права и задължения се запазват и 2. встъпване в дълг - по договор между длъжника и третото лице или по договор между кредитора и встъпващия нов длъжник - в този случай се учредява солидарна отговорност между стария и новия длъжник. Извод - при "прехвърляне" на задължения всичко зависи от кредитора и това е логично, нали? :wink: :D
oho_boho
Потребител

Мнениеот ivailaivanova » 23 Апр 2007, 13:28

мерси :D
ivailaivanova
Нов потребител

Мнениеот pitasht » 23 Апр 2007, 15:36

по приницип зависи как ще уредите отношенията с брат си, но за Мтел той е длъжника, ако го съдят обаче е възможно той да ви привлече в процеса. Така че вариянтите са много, по-добре е да изчистите отношенията си предварително като направо прехвърлите картата, за да няма усложнения
pitasht
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ