начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

относно пълномощно

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

относно пълномощно

Мнениеот kitty » 11 Апр 2007, 09:35

в случай че в едно пълномощно е записано че упълномощеният има право да извършва сделки на разпореждане (покупко -продажба, замяна, дарение и др.), следва ли изрично да е записано че може и да отдава имота под наем :?:
kitty
Младши потребител

Мнениеот Julyan » 11 Апр 2007, 10:21

Строго погледнато договорът за наем е сделка не на разпореждане, а на управление. Така че ако се придържаме към буквата точно и ако в пълномощното има предоставено правомощие само за разпоредителни сделки, договорът за наем не влиза в тях.
Изключвам становището, че договор за наем над определен срок съставлява разпореждане с имот, аз не го приемам, въпреки вижданията в тази насока.
Julyan
Потребител

Мнениеот kitty » 11 Апр 2007, 14:05

благодаря ти за мнението!
kitty
Младши потребител

Мнениеот stefko_bg » 12 Апр 2007, 19:33

Според мен не е необходимо изрично вписване. Изхождам от принципа за широкото и тясното т.е. ако са предоставени по-големи права /права на разпореждане/, то макар и негласно са предоставени и по-малки права /права за управление/. Така мисля аз.
stefko_bg
Младши потребител

Мнениеот kitty » 13 Апр 2007, 09:18

и моето мнение е същото....благодаря ви колега!
kitty
Младши потребител

Мнениеот terry_ezra » 13 Апр 2007, 09:47

Е, това беше елементарно....
terry_ezra
Младши потребител

Мнениеот Julyan » 13 Апр 2007, 10:25

Много зависи обаче къде ще използвате пълномощното. По- често лицето, което се явява насрещна, т. да се каже, страна, не приема широки тълкувания, а с оглед избягване на проблеми се придържа само към изрично упоменатото като съдържание в даденото пълномощно. Приема се, че ако упълномощителят има желание да предостави други правомощия на пълномощника си щеше да направи по- широко изброяване на конкретвине права или да го снабди с общо пълномощно по отношение на съответния имот, например.
Ако мен са ме упълномощили само да продам даден имот и то в рамките на определена цена, напр., едва ли би могло да се приложи правилото, че като мога това, мога и да го отдавам под наем.
Затова и започнах първия си отговор със "строго погледнато" и "придържане към буквата".
Julyan
Потребител

Мнениеот enigma » 13 Апр 2007, 11:10

Ако мен са ме упълномощили само да продам даден имот и то в рамките на определена цена, напр., едва ли би могло да се приложи правилото, че като мога това, мога и да го отдавам под наем.

Абсолютно точно.
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител

Мнениеот kitty » 13 Апр 2007, 14:04

точно така, зависи каква е волята на упълномощителя.благодаря на колегите за помощта!
kitty
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ