начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

Как да постъпя?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да постъпя?

Мнениеот Ledenata » 25 Фев 2007, 16:19

Казусът е следният: Пред 2 години ми беше възложено (чрез устна уговорка) да обработвам документацията на една лекарска практика. За целта лекарят ми предостави компютър, даден му от здравната каса. През това време (тези 2 години), аз получавах основните данни за амбулаторните листи, издавани от лекаря по време на работата му, въвеждах ги в една компютърна програма и изготвях ежемесечните отчети за РЗОК в изискуемия от тях формат и срок. По моя вина не е имало пропуски в обработваната информация, дори напротив - при забелязани от мен пропуски, съм "донагласявала" нещата на базата на експертните си познания в областта, с цел да няма основания за глоби.
Твърдя, а и имам писмени доказателства, че амбулаторната информация ми е предавана в един доста "суров"вид, като в повечето случай се е налагало да доизмислям съществени факти.
Преди няколко дни лекарят си поиска компютъра, без да ме предупреди предварително за това, с мотива, че си е "намерил някого си от борсата да му въвежда листите".
Питането ми касае следното. В голямата си част като съдържание амбулаторните листи и съответно базата днни предствляват моя интелектуална собственост, защото там присъстват факти от моите медицински познания като лекар, а и като експерт по въпросите на РЗОК. Уговореното заплащане е било само за ежемесечните отчети. Имам ли право да поискам допълнително заплащане за базата данни, съдържаща медицинската информация и ако ми се откаже такова, да предам програмата в предоставения преди две години вид.
Имам намерение да се консултирам с адвокат, но ви моля за ориентация. Предварително благодаря.
Ledenata
Младши потребител

Мнениеот emigeorgieva » 25 Фев 2007, 17:51

Щом компютърът и програмата са собственост на лекаря, то и базата данни е собственост на лекаря и трябва да му я предадете. Ако се съгласи може да Ви даде допълнитело възнаграждение. Ще ви дам пример - управител на магазин започва работа и получава компютър и софтуер- работи няколко години и въвежда значителни рационализации. При напускането му предава компютъра с цялата база данни на следващият управител, а той от своя страна може да се възползва от направените рационализации или да си измисли нови. До колкото на мен ми стана ясно вие не сте правили рационализации в базата данни на софтуерно ниво за да имате право да триете нещо от там.
emigeorgieva
Младши потребител

Мнениеот Ledenata » 25 Фев 2007, 20:45

По отношение на рационализациите внещата стоят така- служител съм на фирмата, съзадаваща медицинския софтуер. Самата аз не съм програмист, но актувно участвам в развитието на програмата, като отправям предложения ъм програмистите, следя за недостатъци на програмата(бъгове) и ги докладвам. Не ви е известно, но имам доста заслуги за развитието на програмата. Освен това съм изпозлвала редица свои контакти в РЗОК с цел уточнения на правилата, по които трябва да функционира програмата.
Компютърът не е собственост на лекаря, а му е предоставен за ползване от РЗОК.
Ledenata
Младши потребител

Re: Как да постъпя?

Мнениеот kontrol » 25 Фев 2007, 21:40

Ledenata написа: Имам ли право да поискам допълнително заплащане за базата данни, съдържаща медицинската информация и ако ми се откаже такова, да предам програмата в предоставения преди две години вид.

На пръв поглед не мога да се съглася с emigeorgieva, доколкото става дума за интелектуална собственост.

Вижте чл. 11 на ЗАПСП и помислете доколко можете да обосновете собствено творческо въздействие за изработването на БД.
Ledenata написа:Имам намерение да се консултирам с адвокат, но ви моля за ориентация. Предварително благодаря.

Съветването със специалиств в тази област ще ви е наистина много полезно.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот Ledenata » 26 Фев 2007, 00:27

Благодаря за насоките. На практика аз съм създателят на базата с данни, въвеждайки в нея данните. Данните не са обект наавторското право сами по себе си, но базата данни вече е. Аз имам писмени доказателства,че са ми предоставяни само данни на хвърчащи листи. Утре все пак ще се консултирам с адвокат. Благодаря за отделеното внимание. Успех!
Ledenata
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ