начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

чл.339, б."ж" - несеквестируемост

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл.339, б."ж" - несеквестируемост

Мнениеот vega » 14 Окт 2006, 12:47

Моля, колеги, помогнете ми по следния казус!
Длъжник съм в изпълнително производство /клиентът ми, разбира се/. Един от имотите върху който е насочено изпълнението е жилището на длъжника, което е единствено, следователно е несеквестируемо. Вече е направена оценката. Още с призовката за принудително изпълнение обжалвахме възбраната върху жилището. Мислех, че всичко е наред, но се натъкнах на противоречива практика на ВС. Докато преди се е смятало, че разпоредбата относно несеквестируемостта на жилището е от публичен ред и СИ е длъжен служебно да провери за наличието, или не на друго жилище, сега по-скоро като че ли се счита, че длъжника трябва да докаже, че няма друго жилище. Лично аз смятам, че това становище на ВКС не е правилно, дори само затова, че отрицателните факти не се доказват. Който твърди, че има друго жилище - да го докаже, като го посочи.
Въпросът ми е - как да докажа, че жилището на длъжника е единствено :?: С каква декларация? Данъчна по чл.14 ЗМДТ, или декларация за семейно и материално положение и имотно състояние? Удостоверение - издадено от кого?
Благодаря на всички, които се отзовават, предварително :!:
vega
Потребител

Мнениеот gudio » 14 Окт 2006, 12:53

Хм,... по въпроса за "отрицателните факти" практиката е толкова разтеглива напоследък, че и теорията, затова... В случая според мен лично е достатъчно да се заяви, че няма друго жилище и че няма данни по изп. дело да има друго такова. Който твърди, че има - да доказва. Все пак длъжникът да не е търговец ?
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот vega » 14 Окт 2006, 13:26

Благодаря, колега Гъдю, за бързия и компетентен отговор :!: За съжаление делото е при ЧСИ с район на действие ВОС, който е на друго мнение и след като на два пъти независимо от двете подадени жалби устно го попитах защо насочва изпълнение към несеквестируемо жилище, ми отговори, че имало достатъчно практика по този въпрос. След като се разрових, наистина намерих решения, в които дословно се казва, че "не са представени доказателства от които да се установи, че жалбоподателят няма друго жилище". Питам се тогава аз - какви трябва да са тези доказателства. Декларацията доказателство ли е :?: Става въпрос не за данъчна декларация, а тази за семейно, материално положение и имуществено състояние подадена пред съда. Не е ли тя равна по сила на твърдението на длъжника, че няма друго жилище. Сега се сещам за други случаи, в които съдът не приема тази декларация за доказателство - при искане за освобождаване от разноски по делото поради липса на средства, например.
vega
Потребител

Мнениеот vega » 14 Окт 2006, 13:29

Не, длъжникът не е търговец и не попада в хипотезата на §9 ПЗРГПК.
vega
Потребител

Мнениеот gudio » 14 Окт 2006, 14:05

:roll: Вижда ми се доста странна тая работа. Аз днес, ако не ми мине черна котка път, възнамерявам да се заклевам за ... ЧСИ :lol: Та, не знам, доколко е уместно да вземам отношение :lol: :lol: Може да е "неколегиално" :lol: Да не би клиентът да крие нещо ?
Какво стана с другите жалби - против възбраната и т.н. ? Според мен няма пречка да се наложи възбрана и върху единствено жилище, за обезпечаване на изпълнението, макар че има съд. практика в противния смисъл. Но да се продаде...?
В предишното си битие на вечен адвокат на длъжниците и... много рядко на взискатели :lol: бих постъпил така: искам да се разгледа делото по жалбата в открито заседание, защото - 1) искам съдебно удостоверение, за да се снабдя с друго такова от ГД на НАП относно обстоятелството има ли данни длъжникът да притежава други недвижими имоти на територията на цялата страна (издаването му отнема време, защото се правят справки във всички подразделения, на всичкото отгоре го изпращат служебно в съда и то попада... не знам къде :cry: ); 2) искам да се разпитат свидетели, които да устонавят безимотносттта на длъжника; 3) продължавам да тръбя, че тежестта на доказване, че не е единствен имот, е на взискателя, респ. СИ служебно трябва да се увери в това.
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот gudio » 14 Окт 2006, 14:58

Ти си "стар участник" и не вярвам да не си изяснила и въпросите за характера на вземането - не е от непозв. увреждане, от начет, за издръжка, не е публично държавно (събирано по възлагане), не е по ипотека, не е... какво още :?: То тая работа гениална става - утре и вещите по списъка на МС (чорапи, бельо, гардероби :lol: ) може да се почнат и човека буквално гол да го съблечеш, защото... може да крие някъде някой резервен кат дрехи, одеяла и пр. Да доказва, че са му единствените !
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот vega » 16 Окт 2006, 19:27

Още веднъж, много ти благодаря :!: Вземането е от "запис на заповед", при това оспорвано от длъжника по реда на чл.250 ГПК. Лично аз съм писала възражението. Първо оспорвам самото вземане, но т.к имам доказателства само, че е платен дълг на взискателя по друг "запис на заповед". Затова предлагам и обезпечение по чл.180 и 181 ЗЗД. Това в държавното изпълнение. Там не придвижват възражението и делото си стои. Взискателя премества делото при ЧСИ и той направо започва принудително изпълнение. Сега едновременно сме в ОС по жалбата с/у действията на ЧСИ и в РС по възражението. През това време, обаче жилището е описано, оценката е направена и процедурата си върви....
Ще послушам съвета ти за откритото заседание. Направо ми вдъхна надежда.

М/у другото, честито встъпване в длъжност :!: Желая ти успешна реализация като ЧСИ :!:
vega
Потребител

Назад към Взаимопомощ