начало

ВАС: Придобиването на ранг е акт за стимулиране на магистратите, неповишени в длъжност ВАС: Придобиването на ранг е акт за стимулиране на магистратите, неповишени в длъжност

Може ли да се "застрахова" договор ?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Може ли да се "застрахова" договор ?

Мнениеот eliezer » 12 Окт 2006, 11:46

Колеги, имам един въпрос към всички, ако някой знае нещо по този въпрос да ме информира. А въпроса е може ли да се "засрахова" договор? Имам предвид когато съответната страна по договора не желае да плати уговорена та сума или се укрива. :!:
Последна промяна eliezer на 12 Окт 2006, 12:18, променена общо 3 пъти
eliezer
Нов потребител

Мнениеот nikodimko » 12 Окт 2006, 11:53

какво имаш предвид"застраховка на договор"
nikodimko
Нов потребител

Мнениеот rts » 12 Окт 2006, 12:19

Не вярвам да има застраховател, който да поеме такъв риск ! По-скоро трябва да се погрижите да обезпечите изпълнението на договора.
rts
Активен потребител

Може ли да се застрахова договор ?

Мнениеот eliezer » 12 Окт 2006, 12:55

Благодаря за отговора и аз мисля така просто исках да зная дали има такава възможност.
eliezer
Нов потребител

Мнениеот tod » 12 Окт 2006, 13:10

Може да се застрахова риска другата страна по договора да не изпълни свое задължение по договора.
tod
Младши потребител

Мнениеот vega » 14 Окт 2006, 11:24

:) Това сигурно е друга тема, но какво ще кажете за правната стойност на т.нар. "застраховка" изписана в нотариалния акт. Имам предвид, когато имот се продава на данъчна оценка, а действителната продажна цена е в десетки пъти по-висока /около 20 пъти/, в средата на нотариалния акт - някъде между продажната цена и съгласието на купувача - се мъдри изречението: " При съдебно отстранение продавача дължи на купувача сумата от .........................лева" :shock: , където точките са действителната цена на сделката.
Моето мнение е, че това е лишено от юридически смисъл и мястото му изобщо не е в нотариалния акт. Никой съд, според мен, няма да уважи такава претенция, защото формално е лишена от правно основание.
Какво мислите по въпроса :?:
vega
Потребител

Мнениеот gudio » 14 Окт 2006, 11:32

Срещат се (виждал съм) застраховки на риск от неизпълнение на страна по договор - при лизинг и при кредитни карти (банките, вместо да провизират - да депозират в БНБ равностойността на просрочените задължения, прибягват до такъв договор и искат плащане от застрахователя). Не става дума за "застраховка живот" на кредитополучателя или имуществена застр. на отдаденото на лизинг имущество, а именно за застраховане на риска от неизпълнение или неплатежоспособност на лизингополучателя или кредитополучателя.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот d_d » 14 Окт 2006, 12:15

Ето нещо по темата :

ЗАКОН за експортното застраховане

http://www.baez-bg.com/baez/
"Българска агенция за експортно застраховане" EАД

Друг вариант е поемането на поръчителство.
d_d
Потребител

Консултация

Мнениеот juristche » 14 Окт 2006, 12:32

Материята има доста специфики и не е чудно, че повече от изказаните мнения са на лаици, които не са запознати с нея.
За консултация по застрахователна материя пишете на juristche@lex.bg
:wink:
juristche
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ