![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
- Дата и час: 10 Фев 2025, 18:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Компаньонки
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Компаньонки
Та, уважаеми колеги, кажете ми, моля, легализираха ли я все пак тая дейност и къде точно мога да прочета повече по въпроса??? ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
- ralitsa
- Потребител
Все още не е легализирана посредством закон или друг подзаконов акт.доколкото съм чувал тази дейност е била законна по старото ни законодателство - до 09.09.1944 год.
Ако не е тайна бихте ли споделили защо се интересувате?![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Ако не е тайна бихте ли споделили защо се интересувате?
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
- gosho72
- Потребител
Абе, щом отдавна я облагат с патентен данък - чл.31, ал.1, т.7, буква т) от ЗОДФЛ, не само компаньонките, но и компаньоните са явно законосъобразна дейност (аке не са - щяха да сложат патентен данък и на наркодилърите
). Друг е въпросът каква е "легалната дефиниция" на "компаньонка". Тук данъчното законодателство, иначе блестящо с безумните си и екстравагантни дефиниции "за целите / по смисъла на този закон дейност на .... е ....."
, нещо мълчи... Lacuna legis
Lacrimae sunt rerum
![Crying or Very sad :cry:](./images/smilies/icon_cry.gif)
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
-
gudio - Активен потребител
Единствената правна уредба, която виждам относно компаньонките е, че тази дейност се облага с патентен данък - чл.31, ал.1, т.7, б) т от ЗОДФЛ - 6440 лв. парчето за София
Дали пък няма нещо в класификатора на длъжнвостите?
- ednaotvsicki
- Потребител
ednaotvsicki написа:Единствената правна уредба, която виждам относно компаньонките е, че тази дейност се облага с патентен данък - чл.31, ал.1, т.7, б) т от ЗОДФЛ - 6440 лв. парчето за СофияДали пък няма нещо в класификатора на длъжнвостите?
-
Из класификатора на професиите и длъжностите
Код: 5142
Наименование: Единична група 5142 - Компаньони и камериери
В тази единична група са обхванати лица, които предоставят компания и камериерство на групи или отделни лица.
Примерни длъжности, които се класифицират тук:
Камериер/камериерка 5142 1002;
Компаньони 5142 8003;
Прислужник, личен 5142 1004
Код: 5142
Наименование: Единична група 5142 - Компаньони и камериери
В тази единична група са обхванати лица, които предоставят компания и камериерство на групи или отделни лица.
Примерни длъжности, които се класифицират тук:
Камериер/камериерка 5142 1002;
Компаньони 5142 8003;
Прислужник, личен 5142 1004
- ednaotvsicki
- Потребител
ednaotvsicki написа: Компаньони и камериери
За камериерските услуги имаме представа-домакински задължения преди всичко.А компаньонските задължения в какво се изразяват?
- gosho72
- Потребител
Поздравления, ednaotvsicki ! Изводът, който се налага е ,че най-древната професия е напълно легална и приравнена към "камериерските" услуги - е, то дори момичетата по магистрала "Хемус" не ги предоставят услугите съвсем на открито, то си е "камерно" представление, "груповухата" и "откыто-то", както казват руснаците, "это перверзия". Елегантен евфемизъм - това май е стилът на Аксения Монова, бивш шеф на (н'ам кое си управление в бившата ГДД, понастоящем софийски нотариус), тъй деликатно и френски звучи "предоставят компания" (утеха и... облекчение в самотата)...
-
[quote="gosho72"]А компаньонските задължения в какво се изразяват?
Това блестяща проява на "тънък английски хумор" ли е ..................
Промяната е направена от модератора.
Това блестяща проява на "тънък английски хумор" ли е ..................
- krachunov.m
- Младши потребител
Крачунов, какво се заяждаш ? Или си "на градус" в този късен час и се чудиш какво да правиш ? .......... А въпросът, тук дискутиран, е чисто юридически - има ли дефиниция на "компаньонка" някъде в закона, след като искат данък. .......
-
.........Ето ти още една "юридическа"тема-в ЗОДФЛ и в Закона за занаятите никъде не пише какво е масаж,но въпреки това на масажистите им искат данък.
А относно професионалното ми развитие и това какво и по кое време съм се чудил да правя си е изцяло мой проблем.........
Промените са направени от модератора.
А относно професионалното ми развитие и това какво и по кое време съм се чудил да правя си е изцяло мой проблем.........
- krachunov.m
- Младши потребител
...................
-
Според мен krachunov.m е прав по същество - това че в закона няма дефиниция не е никакво противоречие в закона. Имаме римско право, правото е надстройка на обществения живот, римляните са решили още този въпрос и като видя такива псевдоумни и технократични твърдения се дразня. След като няма дефиниция се използва общоприета обществена дефиниция и не е нужно всяка професия и дума от закона за патентния данък да има някъде по законите и наредбите дефиниция - това е абсурд. Правото на една държава може да се състои примерно само от дестетте божи заповеди и да е една изчерпателна и затворена система.
Та и по въпроса, след като няма забрана в закона на споменатата професия, тя си е напълно легална, ако не нарушава който и да е закон. За сега е регламентиран само данъка, един нов закон би я регламентирал може би по пълно.
Та и по въпроса, след като няма забрана в закона на споменатата професия, тя си е напълно легална, ако не нарушава който и да е закон. За сега е регламентиран само данъка, един нов закон би я регламентирал може би по пълно.
- xx
- Младши потребител
Никой не е казал, че им иска дефиниция... Просто данъчните закони изобилстват от разни такива (и то в различните закони - различни дефиниции за едно и също нещо). Както се оказа всъщност, има нещо в националния класификатор - предоставяли компания...на отделни или групи лица
. Само, че докато "масажист" е ясно какво е, "обущар" също, то за "компаньонка" има доста други и по-точни думи. Баш "компаньонки" в чистия им вид - да придружават по балове, коктейли и приеми разни богати чичковци, "вижте ме с каква жена съм", без последващи други услуги, в България не знам да има.
-
А за постоянна компаньонка на трудов договор - какво ще кажете? Наета от "клиента", не от сводника.
Впрочем който си пада по стари кримироманчета като мен, е срещал в тях хора, наети постоянно като компаньони (само или в комбинация с нещо като секретарски функции) на възрастни заможни лелки и чичковци или на млади дами - правят им компания вкъщи и навън да не са сами, четат им вечер, докато заспят...
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Впрочем който си пада по стари кримироманчета като мен, е срещал в тях хора, наети постоянно като компаньони (само или в комбинация с нещо като секретарски функции) на възрастни заможни лелки и чичковци или на млади дами - правят им компания вкъщи и навън да не са сами, четат им вечер, докато заспят...
-
portokal - Старши потребител
Здравейте,
личните нападки и употребата на нецeнзурни изрази и обиди към други потребители на форума противоречат на общите правила за участие във форума. Ако продължите да нарушавате тези правила, тема ще бъде заключена.
Moderator
личните нападки и употребата на нецeнзурни изрази и обиди към други потребители на форума противоречат на общите правила за участие във форума. Ако продължите да нарушавате тези правила, тема ще бъде заключена.
Moderator
- moderator
- Младши потребител
Снощи явно поради късния час съм се подвел по думите на gudio,че при облагане с патентен данък на дейността на компаньонките и техните колеги се прилага § 1.7. от допълнителните разпоредби на ЗОДФЛ - "Лица, извършващи услуги с личен труд" са лицата, извършващи услуги по договор за изработка съгласно Закона за задълженията и договорите, чиято дейност не може да се определи като дейност на предприятие, като занаятчийска или като упражняване на свободна професия", и съм се включил в спор с грешна насоченост.Мнението ми е че при облагането с патентен данък на дейността на компаньоните и компаньонките трябва да се прилага § 1.6. ЗОДФЛ - "Лица, упражняващи свободна професия" са: експерт-счетоводители; данъчни консултанти; одитори; адвокати, нотариуси, частни съдебни изпълнители и други юридически консултанти; представители по индустриална собственост; оценители на движимо и недвижимо имущество и на цели предприятия; преводачи; инженери и технически ръководители; архитекти; дейци на културата, образованието, изкуството и науката, включително изобретатели; вещи лица и други лица, осъществяващи за своя сметка професионална дейност.Изводите ми се базират на фактите,че при договора за изработка се цели постигането на конкретен трудов резултат,а при компаньонството за такъв конкретен трудов резултат не може да се говори.И тъй като компаньонството все още не е занаят според Закона за занаятите,но е посочено като професия в ЗОДФЛ и Класификатора на професиите и длъжностите,смятам че компаньонките и компаньоните могат да бъдат включени в §1.6. ЗОДФЛ - ".......и други лица,осъществяващи за своя сметка професионална дейност."
- krachunov.m
- Младши потребител
Да речем, че не съм те доразбрал в случая, gudio. Считам, обаче че проблема какво да се прави, когато "не пише" е повсевместен в практиката, да не кажа че в съда много дела завършават по най-странен начин така. Адвокатът вика "не пише", съдията - "верно е, не пише" и хайде - що ще се напъваме да мислим, кой закон е в сила когато "не пише". И откъде е това чувство, че всичко трябва да пише. Направо не е за говорене.
- xx
- Младши потребител
portokal написа:А за постоянна компаньонка на трудов договор - какво ще кажете? Наета от "клиента", не от сводника.
Аз се сещам за много по-пресен пример - договора между Клаудия Шифър и Дейвид Копърфийлд. Тя, срещу 5 млн. марки, се съгласила да се прави на негова "годеница" и да го придружава навсякъде, за да му вдигне реномето. ............
P.S. Поздрави към модератора, за пръв път виждам уместна негова намеса по-горе (да не е заради Борис Велчев ?
А, сетих се още нещо - по едно арбитражно дело като свидетел се яви един иначе интелигентно изглеждащ младеж, с твърде впечатляващи физически данни и обясни, че е възприел като свидетел обстоятелствата, за които дава показания, защото е работел на длъжност "личен асистент"
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
-
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|