начало

Хакери атакуват с имейли от името на реални адвокатски дружества Хакери атакуват с имейли от името на реални адвокатски дружества

иск на поръчител-чл.143 ЗЗД

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

иск на поръчител-чл.143 ЗЗД

Мнениеот denar » 02 Окт 2006, 18:11

Бях длъжник на банка ДСК.Закъснявах с вноските и банката насочи изпълнението си върху заплатите на поръчителите(и аз внасях по-колкото имам възможност,защото ме съкратиха)Единият от тях заведе дело с правно основание чл, 143 ЗЗД за сумата,която му е удържана.Към момента на завеждане на иска удръжките от заплатата му продължаваха и кредитът не беше погасен изцяло.Уточнявам,че парите му ги удържаха без изп. лист в полза на банката.След това ДСК си извади изп. лист и когато получих призовка за добр. изп. платих сумата,която беше останала от кредита.Въпросът ми е: Има ли право поръчителят да заведе дело с правно основание чл.143 ЗЗД тъй като в този член пише,че поръч. трябва да е платил задължението(а към момента на иска то не е платено изцяло)Питам ,защото един адвокат ми каза,че можел само с иск по чл.....(забравих)ГПК,при положение,че кредитът не е върнат изцяло.Фактически не оспорвам това,че дължа парите,а дали трябва да си ги търси чрез чл 143 ЗЗД.(а аз съм му давал и пари на ръка, май не мога да го докажа със свидетелски показания,щом той има писмени но това е друга тема...)Благодаря!
denar
Младши потребител

Мнениеот zaro_n » 02 Окт 2006, 18:26

Поръчителството е вид лично обезпечение за чужд дълг, един вид поръчителят гарантира че главния длъжник ще изпълни, ако главният длъжник не изпълнява кредиторът може да насочи претенциите си към поръчителя и за всичко което плати, поръчителят има регресни права срещу главния длъжник, т.е. дори да е платил част от дълга, той има право да води иск срещу Вас за платеното от него. Ако признавате че дължите може още на първото съдебно заседание да потвърдите това, така може да се освободите от разноски по делото и то ще приключи много бързо
zaro_n
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ