начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

Моля за съвет относно застраховка гражданска отговорност

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвет относно застраховка гражданска отговорност

Мнениеот turlaka » 07 Сеп 2006, 11:28

Преди време претърпях ПТП и сега сега се боря да си взема пари от гражданската отговорност, която съм сключил към ДЗИ. Представих всички необходими документи, които ми изискаха от компанията включително и прокурорско постановление за пракратяване на наказателно производство срещу виновният за катастрофата. До тук добре, но от ДЗИ сега ми поискаха документ от КАТ, какво наказание са наложили на виновния водач. Ходих до КАТ, където ми казаха, че първо трябвало да получат препис от прокуратурата и чак след това те да викнат виновния и да му наложат наказание, което по тяхни думи щяло да стане най-рано след два месеца.
Въпросът ми е за какво на застрахователите им трябва този документ при положение, че има прокуроско постановление, от което става ясно, че виновен е другият водач. Може ли да се направи нещо(имам предвид има ли правно основание да не ми изискват този документ) за да не чакам още два месеца, защото с тях ще стане една година ходене по мъките.
Благодаря предварително.
turlaka
Нов потребител

Мнениеот DDimitrov » 10 Сеп 2006, 12:51

Т.к. е виновен другия участник в ПТП, трябва да се подаде иск към неговия застраховател(това би трябвало да го казват брокерите, които си вършат наистина работата...). Трябвало е да подадеш иск не към ДЗИ, а към компанията, към която има застраховка виновния водач.
Мои познати също са правили грешката да подават иск към техния застраховател и са чакали с години за да получат обезщетение. Но някои са подавали директно иск към застрахователя на виновното лице и най-късно след около месец са получавали обезщетение...
DDimitrov
Младши потребител

Мнениеот Gabriel » 11 Сеп 2006, 14:33

Димитров правилно ти казва че изобщо не трябва да се занимаваш с твоя застраховател, а трябва с този на виновният. Отиваш при застрахователя на виновника с всички налични документи които си събрал до тук и си попълваш една молба за изплащане на неимуществени вреди.А това, че не са му направили акт,това не е твой проблем.Ако се запънат пак заведи граждански иск срещу виновният за ПТП и неговата застрахователнакомпания и нещата ще се оправят бързо!
Gabriel
Нов потребител

Мнениеот nargirov » 11 Сеп 2006, 15:04

Съвета,който дават колегите по-горе е
добър само в случай,че нямате "Каско"-
застраховка.

Ако имате такава - се обръщате към
каско-застрахователя, като следва да
докажете само, че има настъпило
застрахователно събитие /доказва се с
полицейския протокол/, и размера на щетата
/доказва се с протокола за оценка на щетата/.

Така,че при наличие на каско застра-
ховка - най-прекият път е иск за обезще-
тение към каско застрахователя. Той
плаща, а после към кого ще регресира
не е Ваш проблем.
nargirov
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ