начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

удостоверение за наследници

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

удостоверение за наследници

Мнениеот marianik » 29 Авг 2006, 20:14

Здравейте! От Бургас съм. Искам да извадя удостоверение за наследници на баба ми. Тя имаше две деца - майка ми и вуйчо ми, които са починали преди нея. От страна на майка ми - аз съм единствен наследник по права линия. От страна на вуйчо ми - две деца, като едното е починало също преди баба ми и има един наследник. Според мен наследниците на баба ми сме общо трима. Проблема идва от това, че в общината ми казаха, че нямам право да вадя по този начин удостоверение за наследници - от 2 год. било така. Аз мога да извадя единствено на майка ми, като наследници сме аз и баща ми, но баща ми не е наследник на баба ми !!! И така става много сложно. Имам ли право да извадя удостоверение за наследници на баба ми ? Благодаря предварително!
marianik
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 29 Авг 2006, 21:20

При условие,че майка Ви е починала преди баба Ви,вие ставате наследница на Вашата баба по т.нар "право на заместване".В тази насока е и разпоредбата на чл.10 от ЗН:

Чл. 10. (1) Низходящите на наследодателя, които са починали преди него или са недостойни, се заместват в наследяването по закон от своите низходящи без ограничение на степените.

По аналогичен начин от правото на заместване се възползват и децата на вашия вуйчо.

Наследството на вашата баба е открито с настъпването на смъртта и. И в удостоверението за наличните наследници общината следва да посочи реалните наследници-имащи право да приемат или откажат наследството - Вие /внучка/,Вашият братовчед /внук/ и детето на починалия Ви братовчед /правнук/.

За съжаление не можах да намеря допълнителна информация.като отидете отново в общината попитайте основанието "от преди две години",въз основа на което не искат да издадат удостоверение за наследници на баба Ви.Случая ме заинтересува....
gosho72
Потребител

Мнениеот latinica » 31 Авг 2006, 10:44

А в удостоверението за наследници,което вземеш на името на баба ти-там не пише ли,че наследници сте вие с другите братовчеди?Под името на бабата изписват-син - починал и под него- деца-едното-починало-под починалото-негов наследник,и дъщеря-починала,а под нея-на другия ред-твоето име и името на баща ти-и срещу името на бащата-починал?така-срещу имената на тези ,които са наследници остава,че са живи,следователно способни да наследяват.
latinica
Младши потребител

Мнениеот latinica » 31 Авг 2006, 11:35

Сега видях,че са ти казали,че можеш да вадиш удостоверение за наследници само на майка ти-дали не си разбрала погрешно.Със смъртния акт на баба ти , смятам че можеш да вадиш нейно удостоверение.
latinica
Младши потребител

Мнениеот marianik » 31 Авг 2006, 20:19

Благодаря, че ми отговорихте!
Преди 3-4 год. вадих такова удостоверение за наследници на баба ми и всичко си беше както трябва, но от две год. така са го направили, че имам право да извадя само за майка ми, т.е. на прекия ми наследодател. Не съм разбрала погрешно. Това е за общ. Бургас. Вчера звънях до правния отдел на общината и те ме разбират напълно, но отделчето което се занимава с удостоверенията не желаят да издават такива, защото имало много злоупотреби. Утре съм се разбрала пак да звъня и ми обещаха да получа такова удостоверение каквото ми трябва. В момента двете служби водят преговори. Смятам да си търся правата, защото знам, че съм права. Просто общината си прави каквото иска нищо, че нарушава правата на хората!
marianik
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ