начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

Казус с ПТП

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус с ПТП

Мнениеот ilian359 » 08 Авг 2006, 09:41

Здравейте,
Миналата година благодарение на информацията в този форум успях да спечеля дело срещу КАТ. Сега отново имам нужда от юридически съвет за доста по-сложен казус и се надявам тук да го получа.

Ситуацията е следната: в събота през нощта жена ми се прибира вкъщи с колата. За да влезе в квартала, трябва да направи ляв завой, който е правила стотици пъти. Вижда, че срещу нея в далечината (на поне 100 метра) се задава автомобил (за по-кратко ще ги наричам автомобил и водачка Х), но преценява, че дистанцията е голяма и предприема маневрата. Вече напускайки кръстовището, получава удар от съответния идващ отсреща автомобил. В резулта на удара МПСто на жена ми отскача и удря странично автомобил идващ от пряката към кръстовището. Автомобилът Х след първия удар отскача в насрещното движение, удря странично Ауди 80, смачква му ламарините и го завърта. След удара с Ауди-то продължава да се движи и спира в автомобил в отсрещната пряка, който в момента не се движи. Няма следи от спирачен път. Шофьорката Х не знае знаците, дори не е забелязала, че наближава кръстовище, не се е опитала да спре. Категорично се е движила с бясна скорост, защото в началото е била на повече от 100 метра от кръстовището, при 50 км/ч са й нужни над 7 секунди, за да го достигне, за извършване на левия завой от жена ми са нужни 2 до 3 секунди. Също така ударът е непосредствено до островчето, допускам, че Х може и да е заспала и ако не е бил ударът, да напусне пътното платно.
Вижте схемата по-долу за яснота - Х е червена, жена ми е със синята кола.
Решението на КАТ - на Х вземат книжката, а на жена ми съставят акт за отнемане на предимство.
Въпросът ми е за какво да настояваме пред КАТ и евентуално пред съда - за минимално наказание за жена ми или за отмяна на акта? Според всички полицаи, с които говорих, независимо от обстоятелствата жена ми е отнела предимство, което според тях е недостатък на закона. Но искам да разбера и мнението на юристи - какво включва понятието "отнемане на предимство" - допуска ли се, че движещият се с предимство автомобил може да е в нарушение (в случая превишена скорост).

Процедурни пояснения: никой не е употребил алкохол (освен полицая, но докато извършат проверката, която му изисках, му бяха останали само 0.36 промила); жена ми няма предишни ПТП или нарушения; няма процесуални нарушения при съставянето на акта; актът е подписан, но е написано възражение "Не съм съгласна с решението"; като доказателство за скоростта на Х може да се считат единствено щетите нанесени върху другите 4 автомобила.

Предварително благодаря за вниманието!

Изображение
Последна промяна ilian359 на 08 Авг 2006, 14:14, променена общо 1 път
ilian359
Нов потребител

Мнениеот ilian359 » 08 Авг 2006, 10:47

Допълвам - актът е с грешна дата 05.08, а е съставен и подписан 2 часа по-късно на 06.08.
ilian359
Нов потребител

Мнениеот ilian359 » 08 Авг 2006, 17:52

Вече над 80 човека прочетоха темата, но никой не иска да изрази мнение :roll: Не искам да ставам нахален, но подготвям възражението, което трябва да се внесе утре в КАТ и ми е спешно...
ilian359
Нов потребител

Мнениеот plamen_kirov » 09 Авг 2006, 09:24

Правил съм възражения в КАТ и мнението ми е че съпругата Ви е в нарушение, в смисъла на "отнемането на предимство". Това че автомобилът Х се е движел с "бясна скорост"(според Вас) е без особено значение. Съпругата Ви е "трябвало да прецени пътната обстановка" и да не предприема маневра след като насрещно движещият се автомобил, който е и с предимство, се е движел със скорост, която ще доведе (и е довела) до ПТП.
plamen_kirov
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ