начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

изчисляване на държавна такса - спешно

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

изчисляване на държавна такса - спешно

Мнениеот coreli » 03 Юли 2006, 12:39

Смятам да обжалвам Определение, с което се отказва да бъде издаден изпълнителен лист в частта за претендираните лихви.
Каква държавна такса трябва да се внесе при положение, че абсолютния размер на лихвите не може да бъде посочен? Според тарифата следва да се внесе такса в половин размер върху обжалваната част.
Не разполагам с много време за реакция, така че ще съм благодарна на всеки, който ми помогне като сподели мнение.
coreli
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 03 Юли 2006, 13:21

не мога много да разбера от въпроса ти-защо определение-извънсъдебно изпълнително основание ли търсиш?
Ако е извънсъдебно основанието-то в повечето хипотези за които се сещам, съдът който ти е отказал следва да е прав. Така че или напише подробно какъв е проблема или се откажи от жалба и си внеси редовен иск само за лихвата, като ти я изчисли експерт. Както сам казваш-не можеш да я определиш
А лихвата мораторна ли или каква? Напиши по подробно. На мен поне не ми е ясно!
pitasht
Активен потребител

Мнениеот coreli » 03 Юли 2006, 13:51

Да, касае се за несъдебно изп.основание - договор за заем с нотариална заверка на подписи. Исках издаване на изп.лист за отдадената в заем сума, за възнаградителната лихва и за наказателната лихва. Съдът ми издаде изп.лист само за главницата, ведно със законната лихва от подаването на молбата. Аз ще обжалвам само по отношение на неприсъдените лихви.
coreli
Младши потребител

Мнениеот coreli » 03 Юли 2006, 13:54

Какво мислите за своеволното присъждане на законна лихва? Такава не съм претендирал, а дори и да бях- това ще е едностранно изменение на договора - да претендирам законната лихва, въпреки, яе в договора е уговорена неустойка?!
coreli
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ