начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

относно чл. 254 от ГПК

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

относно чл. 254 от ГПК

Мнениеот vilipb » 23 Юни 2006, 09:53

Колеги, нуждая се от мнение по следния въпрос - може ли да се предяви отрицателен установителен иск по чл. 254 от ГПК след като длъжникът по изпълнително дело е платил сумата претендирана от взискателя и изпълнителното производство е прекратено или този иск следва да бъде предявен само в рамките на висящ изпълнителен процес? Според мен може да се предяви и след прикратяване на изп. производство, предвид това че установителните искове не се погасяват по давност. Благодаря Ви предварително.
vilipb
Нов потребител

Re: относно чл. 254 от ГПК

Мнениеот senex » 23 Юни 2006, 10:17

vilipb написа:Колеги, нуждая се от мнение по следния въпрос - може ли да се предяви отрицателен установителен иск по чл. 254 от ГПК след като длъжникът по изпълнително дело е платил сумата претендирана от взискателя и изпълнителното производство е прекратено или този иск следва да бъде предявен само в рамките на висящ изпълнителен процес? Според мен може да се предяви и след прикратяване на изп. производство, предвид това че установителните искове не се погасяват по давност. Благодаря Ви предварително.

Не мисля, че съществува пречка да бъде предявен отрицателен установителен иск. Но защо трябва да прибягвате до защита посредством нов исков процес? Съществуват и по-лесни начини.
senex
Потребител

Мнениеот vilipb » 23 Юни 2006, 10:30

Благодаря ви колега Senex, моят иск по чл. 254 от ГПК ще бъде съединен с иск за връщане на недължимо платеното в изпълнителното производство.
vilipb
Нов потребител

Мнениеот senex » 23 Юни 2006, 11:32

vilipb написа:Благодаря ви колега Senex, моят иск по чл. 254 от ГПК ще бъде съединен с иск за връщане на недължимо платеното в изпълнителното производство.

Възможно е и така да постъпите, използвайки обективно съединяване на искове. Ако не беше изтекъл срокът за обжалване, можеше да отнесете спора пред по-горната съдебна инстанция, като по този начин си спестите воденето на нов исков процес. При положение, че по-горестоящият съд отмени решението, постановено от по-долната съдебна инстанция, ще е налице отпаднало основание по чл. 55 от Общата част на ЗЗД, като за недължимо платеното можехте директно да прибегнето до изваждане на обратен изпълнителен лист по чл. 241 ГПК.
senex
Потребител

Мнениеот vilipb » 23 Юни 2006, 11:45

Аз пропуснах да спомена, че изпълнителният лист е издаден на основание чл. 237 гпк, взискателят е Топлофикация. А и клиентът ми малко късно се е сетил, че трябва да потърси услугите на адвокат. Изпълнителното дело е прекратено миналата година.
vilipb
Нов потребител

Мнениеот gega » 23 Юни 2006, 12:18

След като сте изпълнили, нямата правмен интерес да водите отрицателен установителен иск. Поради тоза причина само осъдителен иск е достатъчен. Недопустимо е в настоящия случай да се обединяват установителен и осъдителен иск.
gega
Потребител

Мнениеот bulgar » 24 Юни 2006, 13:54

Все пак си мисля, че става въпрос само за един иск за неоснователно обогатяване. С него ще установите, че за извършеното плащане липсва правно основание (ако обаче вземането е погасено по давост правно основание е налице) и ще осъдите топлофикация да върне полученото без основание.
bulgar
Потребител

Назад към Взаимопомощ