- Дата и час: 05 Фев 2025, 00:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Нужно ли е удостоверение за курса EUR/BGN за искова молба
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Нужно ли е удостоверение за курса EUR/BGN за искова молба
Нужно ли е удостоверение за курса EUR/BGN в неня на падежа при искова молба,след като курса е фиксиран или да цитирам постановлението на МС за фиксиране на курса?Или пък изобщо да не прилагам нйищо?
Можели да ми кажете с кой точно Нормативен акт е въведен фиксирания курс EUR/BGN?Мисля,че цитирането му е достатъчно. [/b]
Можели да ми кажете с кой точно Нормативен акт е въведен фиксирания курс EUR/BGN?Мисля,че цитирането му е достатъчно. [/b]
- nqgol
- Потребител
Не е нужно. Ако се дължи сума, незявисимо в каква конвертируема валута - то Съдът осъжда длъжника да заплати този вод валута. Напр. ...осъжда Иван ....да заплати на ....сумата от 4000 евро представляваща главница по ..., както и сумата 1000 евро представляваща законна лихва ....
УСПЕХ!
УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
То,че иска може да е във валута е ясно,ама таксата се внася в левове и затова трябва да се цитира курскъм момента на завеждане на иска или към момента на възникване на задължението(не мога да намеря къде беше текста).Всички знаем,че EUR/BGN=1.95583,ама съдията от къде да е сигурен?И за това се мъча да си спомня в кой документ се определяше този курс за да го цитирам.Иначе трябва да се прилага удостоверение издадено от банка....Някой да се сеща?!
- nqgol
- Потребител
nqgol написа:То,че иска може да е във валута е ясно,ама таксата се внася в левове и затова трябва да се цитира курскъм момента на завеждане на иска или към момента на възникване на задължението(не мога да намеря къде беше текста).Всички знаем,че EUR/BGN=1.95583,ама съдията от къде да е сигурен?И за това се мъча да си спомня в кой документ се определяше този курс за да го цитирам.Иначе трябва да се прилага удостоверение издадено от банка....Някой да се сеща?!
Може да приложите копие от вестник, от който се вижда курса на еврото. Тук във Варна, в Добрич редовно се прилага от колеги. Евентуално следа да се изготви удостоверенеи от банка.
УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Курсът на лева към еврото е фиксиран в Закона за БНБ - вижте там, чл.25 ли беше, какво (не ми се рови сега). Iura novit curia - съдът би трябвало да знае законите, но...
Последна промяна gudio на 26 Май 2006, 10:29, променена общо 1 път
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
-
gudio - Активен потребител
Чл.29, ал.2 от Закона за БНБ във връзка с РЕШЕНИЕ № 223 на БНБ от 31.12.1998 г. за определяне на валутния курс към еврото (Издадено от управителя на Българската народна банка, обн., ДВ, бр. 1 от 5.01.1999 г., в сила от 1.01.1999 г. ), съгласно което "Официалният валутен курс на лева към еврото е 1955,83 лв. за едно евро и влиза в сила от 00.00 часа на 1 януари 1999 г."
- stanley56
- Младши потребител
В случая следва да се приложи правилото за т.н. "ноторно известен факт" - правна конструкция предмет на чл.128 ал.I ГПК -"Не е необходимо да се доказват факти, за които съществува установено от
закона предположение."
закона предположение."
- nargirov
- Младши потребител
Не може да се приеме, че известният факт е презумпция, още повече, че по дефиниция презумпцията е факт, чието наличие не е известно. Именно до презумпциите се отнася цитираният текст, чието второ изречение ги разделя на 2 групи. Ноторните факти, което ще рече добре известните и общопризнатите, са регламентирани в изр. 2 на чл. 127, ал.1.nargirov написа:В случая следва да се приложи правилото за т.н. "ноторно известен факт" - правна конструкция предмет на чл.128 ал.I ГПК -"Не е необходимо да се доказват факти, за които съществува установено от
закона предположение."
Както и да е, това не променя изводите в по-горните мнения.
- kontrol
- Активен потребител
съгласно Чл.29, (1),(2) от Закона за БНБ във връзка с РЕШЕНИЕ № 223 на БНБ от 31. 12.19 98 г. за определяне на валутния курс към еврото (Издадено от управителя на БНБ, обн., ДВ, бр. 1 от 5.01.1999 г., в сила от 1.01.1999 г. ), съгласно което "Официалният валутен курс на лева към еврото е 1955,83 лв. за едно евро и влиза в сила от 00.00 часа на 1 януари 1999г." и Чл.1 от Закона за Деноминацията на Лева(влиза в сила от 5.07.1999 г. обн. ДВ.бр.20 от 5 Март 1999г., изм. ДВ. бр.30 от 2 Април 1999г., доп. ДВ. бр.65 от 20 Юли 1999г.)
така ще е по-добре и няма да се набутвате за удостоверение
а и няма да ви оставят молбата без движение
така ще е по-добре и няма да се набутвате за удостоверение
а и няма да ви оставят молбата без движение
- manol
- Младши потребител
Усещате ли как треперим от потенциалния кретенизъм на съдията ? Да му намерим закончето, защо да не му цитираме и закона за деноминацията (той по навик сигурно си смята в хилядарки човекът - нали рушвети брои...). Вай-вай-вай !!!
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
-
gudio - Активен потребител
Във всяка банка трябва да могат да ви издадат такова удостоверение. Аз преди две седмици взех от ДЗИ банк примерно. Не, че не съм съгласен, че това занятие е безсмислено, но имайки предвид колко некадърни съдии има... И колко са формални когато става дума за това - да не ти свършат работа... Пък когато става дума за регион Благоевградски се прекланям пред свещената тъпота... Там трябва да се обръщате не с господин съдия, а с господин ТВОРЕЦ!!!
Извинявам се, че се отплеснах.
Извинявам се, че се отплеснах.
- zoom
- Потребител
Къде се урежда въпроса кой курс трябва да се използва при изчиляване на левовата равностойност за ИМ?Този в момента на възникване на задължението,в деня на падежа или в деня на подаване на иска?(не става въпрос за EUR)
- kosta
- Младши потребител
Не се сещам да има нещо конкретно по въпроса.Има решения на ВКС в смисъл,че се прилага курса към момента на подаване на иска.
- nqgol
- Потребител
kosta написа:Къде се урежда въпроса кой курс трябва да се използва при изчиляване на левовата равностойност за ИМ?Този в момента на възникване на задължението,в деня на падежа или в деня на подаване на иска?(не става въпрос за EUR)
Никой ли няма да каже
- kosta
- Младши потребител
Ето и моето предложение за текст,наложи ми се днеска
Дано да мине(да спестя 12 лв.)
която сума пред-ставлява левовата равностойност на EUR ..... (......... евро) към настоящия момент изчислена по фиксирания курс на БНБ за евро към български лева - 1.95583 лв. за 1.00 евро,определен съгласно Чл.29, ал.1(Изм. - ДВ, бр. 20 от 1999 г.,в сила от 05 юли 1999 г.)и ал.2 от Закона за БНБ във връзка с РЕШЕНИЕ No 223 на БНБ от 31 декември 1998 г. (обн., ДВ , бр.1 от 5 януари 1999 г.),съгласно което "Официалният валутен курс на лева към еврото е 1955,83 лв. за едно евро и влиза в сила от 00.00 часа на 1 януари 1999г." и Чл.1 от Закона за Деноминацията на Лева(влиза в сила от 5.07.1999 г. обн. ДВ.бр.20 от 5 Март 1999г., изм. ДВ. бр.30 от 2 Април 1999г., доп. ДВ. бр.65 от 20 Юли 1999г.)
Дано да мине(да спестя 12 лв.)
- kosta
- Младши потребител
Добре си го написал, колега! От ясно по-ясно. Курсът на лева към еврото е нормативно определен. Между другото не е ноторно известен факт това, а също и да се прилагат изрезки от вестници е излишно, а и не навсякъде ще ви ги приемат, като документ.
Мисля, че нашата правна система стана май вече непознаваема. А между другото, ако ми позволите едно лирично отклонение: Един окръжен съд, пред когото се явих неотдавна в гр.К., авторитетно ми заяви, че страницата от вестник не е документ. Как ви се струва?
Мисля, че нашата правна система стана май вече непознаваема. А между другото, ако ми позволите едно лирично отклонение: Един окръжен съд, пред когото се явих неотдавна в гр.К., авторитетно ми заяви, че страницата от вестник не е документ. Как ви се струва?
- aequietboni999
- Младши потребител
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|