- Дата и час: 04 Фев 2025, 23:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
завеждане на искови молби, обвинителни актове и др.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
завеждане на искови молби, обвинителни актове и др.
Как се завеждат искови молби, обвинителни актове и др. Пише се дата и часа, в който са приети. Ако е молба се пише по кой член е и от кого е. Пише ли някъде в молбата по кой член е? Гледа се какво е и се записва във входящия дневник. Има ли някаква специфика при завеждането. Извинявам се ако въпроса ми ви се стува елементарен, но аз се сблъсквам за пръв път с такива неща и ми е нужна помощ и компетентен съвет. Благодаря предварително на отзовалите се.
- lp
- Нов потребител
обвинителните актова не се "завеждат" ... въпроса ви е доста неясен.
кажете конкретно какво искате да направите и ще ви се отговори точно как, къде и по какъв начин.
кажете конкретно какво искате да направите и ще ви се отговори точно как, къде и по какъв начин.
- lakov
- Потребител
Когато се носят тези документи в съда те се завеждат във входящ дневник. Въз основа на тях се образуват дела и се дават в деловодството. Извинявам се ако се изразявам не точно, но за пръв път се сблъсквам с такава материя. В интеренет видях, че на самите искови молби пише по кой член са. За някои дела трябва да се внесе такса за други не. Въпроса ми беше за самото записване или даване на входящ номер на тези документи. Пример искова молба - пише се дата на постъпване, часа, от кого е и по кой член е. Има ли някаква специфика и нещо, за което трябва да се внимава при приемането и завеждането на документи от такъв вид.
- lp
- Нов потребител
Ама за какво Ви е?
Да, като занесете молба, жалба или нещо друго в регистратурата го входират, като му поставят номер. За час не се сещам, освен по АПК. Не правят никаква проверка на документите. По-късно съдия (обикн. шеф на отделение) проверява за редовност, такси и т.н. Правната квалификация се извършва от съдията, така че не е необходимо да е посочена разпоредба от закона върху документа.
Чак след това се образува дело, което има различен номер от входящия.
Разпределението в по-големите съдилища следва да се извършва на случаен принцип, напр. чрез компютър.
Да, като занесете молба, жалба или нещо друго в регистратурата го входират, като му поставят номер. За час не се сещам, освен по АПК. Не правят никаква проверка на документите. По-късно съдия (обикн. шеф на отделение) проверява за редовност, такси и т.н. Правната квалификация се извършва от съдията, така че не е необходимо да е посочена разпоредба от закона върху документа.
Чак след това се образува дело, което има различен номер от входящия.
Разпределението в по-големите съдилища следва да се извършва на случаен принцип, напр. чрез компютър.
- kontrol
- Активен потребител
Питам защото може да ми потрябва на мене самата след време.
Благодаря ти за отговора.
Знам, че ако има молба се пише и по кой член е и от кой закон , а аз не съм юрист.
Значи вземат се документите. Пише се кое какво е и се прави проверка на такса ако има.
Благодаря ти за отговора.
Знам, че ако има молба се пише и по кой член е и от кой закон , а аз не съм юрист.
Значи вземат се документите. Пише се кое какво е и се прави проверка на такса ако има.
- lp
- Нов потребител
Не се пише "кое какво е". Виж чл.16 и сл. от "ПРАВИЛНИК ЗА СЪДЕБНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ В РАЙОННИТЕ, ОКРЪЖНИТЕ, ВОЕННИТЕ И АПЕЛАТИВНИТЕ СЪДИЛИЩА", изд. от МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО (Обн. ДВ. бр.95 от 26 Октомври 2004г., изм. ДВ. бр.83 от 18 Октомври 2005г., изм. ДВ. бр.16 от 21 Февруари 2006 г.)
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
-
gudio - Активен потребител
Днес ми донесоха молба по нох дело и аз вместо да я дам в деловодството за завеждане я дадох за делообразуване. Как мога да се ориентирам? Щом пише молба от .... против ... по нох или гр д. значи се входира и се дава в деловодството. Извинявам се ако въпросите ми ви се стуват неуместни, но за пръв път работя такова нещо. Кое за деловодство и кое се носи на шефа за делообразуване?
- lp
- Нов потребител
Когато отиваш в съда за да пуснеш искова молба /т.е за да се започне някое дело/ първо си плащаш държавната такса в банката, прилагаш квитанцията към документите и отиваш в деловодството. Това деловодство е само за първоначално завеждане на дело, различно от деловодството, което е към състава при вече образувано такова. В някои съдилища гражданското и наказателното деловодство са различни, в други - не. Изобщо не виждам какъв ти е проблема. Като отидеш в съда, в което и деловодство да отидеш, като кажеш за какво си, ще те упътят.
- vega
- Потребител
Проблема е този, че съм като в небрано лозе. Налага се аз да завеждам молбите за известно време. Затова питам вас - тези, които ги носите в съда защото със сигурност знаете. Значи с искова молба се образува дело. Ако е молба по нох или гр дело се носи в деловоството и е към някое дело. Така хвърлиха ми дневниците в последната минута и после върви се оправяй сам. Няма как да видя от предното как е било заведено.
- lp
- Нов потребител
Еми ако е посочен номер на дело и състав, значи явно е минал първият етап (регистрация, образуване на дело, вероятно и разглеждане) и трябва да се препрати в състава. Но ако е посочен входящ номер, би следвало да се препрати при този, който е делообразувал.
Защо не поискате да Ви обучат? Или телефон.
Защо не поискате да Ви обучат? Или телефон.
- kontrol
- Активен потребител
Ми обучението беше точно 1 минута. Гледай от предните как са заведени от дневника и готово. Дадоха ми и телефон, на който не се обаждат и така.Аз си мислех, че ще ми дадат едно , две да видя и да заведа ама не. Какво преставява дузнанието?
- lp
- Нов потребител
Извинявай, но в началото помислих, че ти носиш дела в съда. Сега разбирам, че може би работиш в съда като деловодител. Ако е така, трябва наистина да видиш в дневниците какво е записвал човека преди теб /на мястото на когото работиш/. Изобщо, не може да не намериш някой, който да ти обясни. Няма ли друго деловодство в този съд . /ако греша за естеството на работата ти, извинявай за объркването/
- vega
- Потребител
точно така е да. Вчера получих някои инструкции и ми се поизясниха нещата. Но ако има нещо пак ще питам. Има един човек, който съм убедена, че е наясно с това. Няма от какво да ми е неудобно, нали?
Благодаря ви за вниманието.
Благодаря ви за вниманието.
- lp
- Нов потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|