начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

изтекла шоф.книжка = липса на такава?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

изтекла шоф.книжка = липса на такава?

Мнениеот tessa » 08 Май 2006, 02:39

Здравейте, преместих темата в този форум с надежда за съдействие!

Ситуацията е следната: Нарушението, в което инспектор от ДАИ хваща приятеля ми, е управление на МПС със свидетелство за управление с изтекъл срок на валидност => на приятеля ми му се съставя акт и впоследствие си получава и наказателното постановление за това, че ВИНОВНО е нарушил чл.150а, ал.1 от Закон за движението по пътищата, който копирам тук какво гласи:
Чл. 150а. (Нов - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) За да управлява моторно превозно средство, водачът трябва да притежава свидетелство за управление, валидно за категорията, към която спада управляваното от него превозно средство.

Административното наказание, което е постановено, е глоба в размер на 100 лв. на основание чл.177, ал.1, т.2 от горецитирания закон, който отново копирам какво гласи:

Чл. 177. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Наказва се с глоба от 100 до 300 лв.:
1. който управлява моторно превозно средство, след като е лишен от това право по съдебен или административен ред;

2. който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното свидетелство за управление или то е отнето по реда на чл. 171, т. 1 или 4;

Въпросът ми е: това нарушение - изтекъл срок на валидност на свидетелство за управление на МПС - правилно ли е поставено под режима на тези два члена, които по-горе цитирах. На първо четене (наистина първо) на въпросния закон не видях никъде конкретно споменаване на нарушението "изтекъл срок на валидност на...", но към края има Чл. 185. За нарушение на този закон и на издадените въз основа на него нормативни актове, за което не е предвидено друго наказание, виновните се наказват с глоба до 20 лв.

Според вас постановлението незаконосъобразно ли е, имаме 7-дневен срок за обжалване, считано от 05.05.2006г.

Ще съм много благодарна на всеки, изразил мнение, защото тази област ми е "тъмна Индия" :?
Аватар
tessa
Потребител

Мнениеот tessa » 08 Май 2006, 16:51

никой ли не желае да даде мнение? :(

ще се пробвам да обжалвам, но ако някой все пак реши да ми помогне с някои идеи, ЩЕ СЪМ МНОГО БЛАГОДАРНА!
Аватар
tessa
Потребител

Мнениеот dishka » 08 Май 2006, 18:13

За Ваше съжаление полицаите са приложили правилно ЗДвП. Ако все пак желаете да обжалвате наказателното постановление пробвайте в друга насока. Успех!
dishka
Младши потребител

Мнениеот tessa » 08 Май 2006, 18:31

Здравейте, dishka!
Благодаря Ви за включването!
Тъй като постинга ми беше доста дълъг (с цел да опиша всичко с подробности), може ли сега един малко по-конкретен въпрос?
Според Вас чл.150а от ЗДвП не касае ли единствено валидността на свидетелството за управление за категорията, към която спада МПС, т.е. водачът притежава свидетелство за управление категория Б, а управлява трактор например. Целият чл.150а говори все за категории, някак не ми се "връзва" да може да се приложи и за валидност, обвързана със срок...
Как мислите?
Аватар
tessa
Потребител

Мнениеот dishka » 08 Май 2006, 19:02

Идеята е, че в в случая не притежавате никакво свидетелство за управление и едва тогава идва условието за валидно за категорията.
С две думи няма никаква разлика дали нямате свидетелсво или то е с изтекъл срок, закона ги приравнява двете хипотези. И пак Ви казвам, това не означава, че нямате шанс при евентуално обжалване, пуснете си жалаба, а пък оставете на съда да реши.
dishka
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ