начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

Застраховка "Живот" на кредитоискател

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Застраховка "Живот" на кредитоискател

Мнениеот vet » 12 Апр 2006, 13:40

Миналата година през месец август майка ми закупи апартамент с кредит от ОББ. Към договора за кредит има задължителна застраховка живот, покриваща цялата сума на кредита.
Проучванията на банката по кредита започнаха още през месец юни (два месеца преди неговото отпускане). Точно преди подписването на договора, майка ми бе приета по спешност в "Пирогов", където й бе открит рак в много напреднал стадий. След като бе оперирана, тя бе изписана от болница след 1 седмица и подписаха договора за кредита.
За съжаление майка ми почина преди няколко дни.
В рамките на 1 седмица баща ми уведоми банката, като приложи смърния акт и съобщението за смърт (които банката изиска на този етап). В последствие ще трябва да бъде представена и епикриза и амбулаторен картон.
Въпросът ми е следният:
Може ли да бъде отказано изплащането на застраховката "Живот" и покрването на кредита, след като епикризата е с по-ранна дата от договора за кредита?
vet
Нов потребител

Мнениеот chima » 12 Апр 2006, 16:46

Зависи при какви условия е сключена застраховката. По принцип при сключването й се иска медицински преглед или се попълва формуляр за здравословно състояние. Ако там епопълнила , че е здрава , а е имала установена диагноза, застрахователят ще откаже изплащането, защото се касае за измама.
chima
Потребител

Re: Застраховка "Живот" на кредитоискател

Мнениеот xektor » 13 Апр 2006, 01:29

Моите искрени съболезнования!
Аз също загубих майка си преди година.
За съжаление 99,99% е сигурно, че застрахователят ще откаже изплащането на обезщетение. Ако всичко което описвате се беше случило седмица след като е подписан договорът за кредит - би било друго, но в случая тя е знаела за заболяването и това ще се тълкува като злоупотреба от застрахователя.
Ако има начин да се покрие епикризата от първото пролежаване, включително и тази в архива на болничното заведение, все едно това не е било...
xektor
Младши потребител

Мнениеот vet » 13 Апр 2006, 13:08

Благодаря ви.
Най-странното е, че не са й правени нито медицински прегледи, нито е подписвала форомуляр (или декларация) за здравословно състояние...
Дали това е от някакво значение?!
vet
Нов потребител

Да, ама не

Мнениеот juristche » 13 Апр 2006, 14:30

Моят съвет е да се консултирате със специалист по застрахователно право. Ще си платите, но поне няма да бъдете подведена.
Евтиното винаги излиза по-скъпо....

:wink:
juristche
Младши потребител

Мнениеот vet » 13 Апр 2006, 14:51

Май така ще е най-добре. Можете ли да ме насочите към някой такъв специалист по застрахователно право? Или къде да го търся? Още веднъж благодаря за съветите ви.
vet
Нов потребител

Консултация

Мнениеот juristche » 13 Апр 2006, 15:23

Ако искате, пишете на juristche@lex.bg

:wink:
juristche
Младши потребител

Мнениеот tgrozdanov » 13 Апр 2006, 17:58

Мiсля че ще мога да ти да някакъв съвет, тъй като се занимавам със застрахователно право. Опиши по-подробно случая и ми го прати на мейл tgrozdanov@lex.bg
tgrozdanov
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ