Съгласно решение на съда по дела за делба на наследствени имот, съм осъдена да изплатя пари на другия наследник, защото имота е присъден на мен. Разбрах, че давностния срок за сумата /главницата/, за която съм осъдена е 5 години. Върху тази сума ми тече законова лихва. Какъв е давностния срок за тази лихва? След изтичането на какъв срок другият собственик няма право да си търси лихвата за парите, който му дължа?
P.S. Имам доброто желание да платя сумата на другия собственик, но той се укрива и не ми дава номер на банкова сметка, за да направя превода. Възможно ли е умишлено да ме бави, за да ме принуди да платя и възможно най-високата законова лихва?
- Дата и час: 10 Фев 2025, 00:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
давностен срок за лихва
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Съсобственикът Ви се укрива умишлено,не за да платите по висока лихва,защото законовоустановената лихва е : основният лихвен процент плюс десет пункта отгоре.Той Ви бави по друга причина,каква е тя следва да разберете сама.
Отговорът на ВАшия въпрос за давността се намира в чл.111 от ЗЗД
Отговорът на ВАшия въпрос за давността се намира в чл.111 от ЗЗД
- minci
- Младши потребител
Благодаря много за отговора!
И аз четейки чл,111 от ЗЗД стигнах да идеята, че след 3 години от влизане в сила на Решението на съда по делбата, изтича давностния срок за лихвата и вече нямат право да си я търсят от мен. Остава ми само задължението по главницата, тъй като там давностния срок е 5 години. Правилно ли тълкувам прочетеното?
И аз четейки чл,111 от ЗЗД стигнах да идеята, че след 3 години от влизане в сила на Решението на съда по делбата, изтича давностния срок за лихвата и вече нямат право да си я търсят от мен. Остава ми само задължението по главницата, тъй като там давностния срок е 5 години. Правилно ли тълкувам прочетеното?
- Малина
Проблемът Ви не е в лихвата.Другият Ви крои номер.По висока законоустановена лихва от тази,която посочих по-горе няма,т.е. това е единствената лихва.
- minci
- Младши потребител
Давностният срок за сумата /главницата/, която дължа е 5 години. Минали са около 3,5 години....през които на мен ми се трупа законова лихва за всеки ден от тези 3,5 години. Въпросът беше....дали понеже е минал 3 годишния давностен срок за лихвата /чл,111 от ЗЗД/, вече не могат да ми претендират плащане на лихвата, а само на главницата. Т.е. лицето, което се укрива е изтървало срока да си потърси тази лихвата и от тук нататък аз мога и да откажа да плащам лихва и да платя само главницата.
- Гост
Погасяват се по давност само тези вземания, за които е изтекъл давностният срок от момента на падежа им. В този случай е изтекла давността само за тези лихви, които са станали изискуеми преди повече от три години, не и цялата лихва. Например към днешна дата не са погасени по давност лихвите за периода от 17.02.2003г. до 17.02.2006г. Цялата претенция за лихви ще се погаси, ако се погаси и главницата, тъй като задължението за лихва е акцесорно (обусловено от задължението по главницата).
- Ив. Драганов
За да се освободите от Вашата забава, внесете парите по сметка на кредитора в някоя търговска банка, като ссключите договор за банков влог в полза на трето лице - чл. 425 ТЗ, във вр. с чл. 97, ал. 1 ЗЗД. Ако откриете адреса му, предложете му плащане - в случай на неприемане без основание, сме изправени пред т. нар. забава на кредитора - чл. 95 ЗЗД.
- gega
- Потребител
Малина
Всичко това ми бе казано от адвокат...обаче се оказва, че не е лесно да откриеш влог на трето лице в банка без пълномощно. Всички банки имат свои си вътрешни правила, които не позволяват да се открие влог без знанието на титуляра на сметката.
И лицето, на което дължа парите се укрива...не разбирам защо, след като ще получи доста пари.
И понеже не мога да намеря обяснение защо някой няма да иска да получи пари...освен ако не се старае да получи повече пари)))Мислех си, че кредиторът се укрива, за да ми се натрупат и лихви върху сумата.
От отговорите до тук разбирам, че в най-лошия случая ще плащам освен главница, още и лихва, но само за 3 години. Нали така?
До сега са изтекли 3,5 години от влизането в сила на Решението на съда. Но май няма защо да бързам да внасям парите сега....Май е най-удачно да чакам да ми ги потърсят по съдебен ред. Правилно ли схващам?
И лицето, на което дължа парите се укрива...не разбирам защо, след като ще получи доста пари.
И понеже не мога да намеря обяснение защо някой няма да иска да получи пари...освен ако не се старае да получи повече пари)))Мислех си, че кредиторът се укрива, за да ми се натрупат и лихви върху сумата.
От отговорите до тук разбирам, че в най-лошия случая ще плащам освен главница, още и лихва, но само за 3 години. Нали така?
До сега са изтекли 3,5 години от влизането в сила на Решението на съда. Но май няма защо да бързам да внасям парите сега....Май е най-удачно да чакам да ми ги потърсят по съдебен ред. Правилно ли схващам?
- malina
- Нов потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|