Добър вечер искам съвет за дело по повод нанесена обида и клевета.
ПО-особеното в случаят е че аз съм ученик следожателно съм зависим (ако може така да се каже)от самият обвиняем,и по точно от мой учител.Знам че сигурно изглежда смешно за някои от вас уважаеми дами и господа но все пак трябва да има спреведливост за всички нали?Та ситуацията е следната в продължение на седмици дори месеци върху мен се изсипват множество обиди от сорта на "простак,неандерталец,и всякакви обидни определения"и в един момент това прераства в клеветата,че аз съм престъпник!По-точно бях обвинен в разпространение на подправени документи(и тук е мястото да отбележа че това става в присъствието на мои съученици а по-късно и в присъствието родители включително и в присъствието на моята майка) ,което ако не се лъжа си е едно доста сериозно престъпление следователно и едно доста сериозно обвинение което естествено не отговаря на реалността.Но уви и това не всичко след известно време започнаха и заплахи за изключване от съответното учебно заведение на основание подправени доказателства и скалъпени обвинения.Та въпросът ми е имали смисъл да завеждам дело,мога ли да го спечеля и могат ли да се предотвратят бъдещи неблагоприътни последици за мен след завеждането на самото дело??
- Дата и час: 10 Фев 2025, 16:11 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
малко помощ за дело за клевета
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
- Гост
Предполагам, че в момента отношенията Ви с учителя и другите от персонала са достатъчно обтегнати, за да се опасявате, че ако си потърсите правата, това ще Ви донесе допълнително неприятности. Даже смятам, че ако покажете, че сте решен/а да отстоявате позицията си, това ще накара учителя/лката да се върне на мястото си.
Изключвам варианта, в който преподавателят Ви е казал тези неща като пример. Ако ги е имал предвид реално, то
- първоначално Ви е обиждал
- последващите му действия са клевета (когато изнася позорни обстоятелства за Вас). Клеветата е наказуема, освен ако докаже, че е прав. За да докаже, че сте престъпник, то трябва да се позове на влязла в сила присъда срещу Вас.
- явно е, че Ви е нанесъл и нематериални щети, част от които са причинените Ви страдания, а друга - пропуснати възможности в училището.
Наистина, написаното от Вас представлява и нарушение на чл 129 ППЗНП, така че ще е хубаво ако по-запознати квалифицират всичко и дадат препоръки.
Изключвам варианта, в който преподавателят Ви е казал тези неща като пример. Ако ги е имал предвид реално, то
- първоначално Ви е обиждал
- последващите му действия са клевета (когато изнася позорни обстоятелства за Вас). Клеветата е наказуема, освен ако докаже, че е прав. За да докаже, че сте престъпник, то трябва да се позове на влязла в сила присъда срещу Вас.
- явно е, че Ви е нанесъл и нематериални щети, част от които са причинените Ви страдания, а друга - пропуснати възможности в училището.
Наистина, написаното от Вас представлява и нарушение на чл 129 ППЗНП, така че ще е хубаво ако по-запознати квалифицират всичко и дадат препоръки.
- kontrol
- Активен потребител
Крис, напиши тъжба до дежурния прокурор. В обстоятелствената част опиши фактическата обстановка - същото което си публикувал по горе, като използваш точни адреси, дати, имена и ЕГН-та.
Накрая добави следното: Уважаеми Г-н прокурор, предвид гореизложеното и след като установите че твърдените от мен факти и обстоятелства отговарят на обективната действителност и счетете, че има достатъчно данни лицето/Учителя...................ЕГН:........осъществява от обективна и субективна страна съставите на Чл. 147 и 148 от НК, моля в рамките на служебните си правомощия на осн. чл. 46 от НПК, да предприемете необходимите процесуални действия.
Накрая добави следното: Уважаеми Г-н прокурор, предвид гореизложеното и след като установите че твърдените от мен факти и обстоятелства отговарят на обективната действителност и счетете, че има достатъчно данни лицето/Учителя...................ЕГН:........осъществява от обективна и субективна страна съставите на Чл. 147 и 148 от НК, моля в рамките на служебните си правомощия на осн. чл. 46 от НПК, да предприемете необходимите процесуални действия.
С Уважение: ............................
- nikilex
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|