начало

ВАС върна делото за избора на Васил Терзиев за кмет на София ВАС върна делото за избора на Васил Терзиев за кмет на София

малко помощ за дело за клевета

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

малко помощ за дело за клевета

Мнениеот крис » 03 Яну 2006, 02:02

Добър вечер искам съвет за дело по повод нанесена обида и клевета.
ПО-особеното в случаят е че аз съм ученик следожателно съм зависим (ако може така да се каже)от самият обвиняем,и по точно от мой учител.Знам че сигурно изглежда смешно за някои от вас уважаеми дами и господа но все пак трябва да има спреведливост за всички нали?Та ситуацията е следната в продължение на седмици дори месеци върху мен се изсипват множество обиди от сорта на "простак,неандерталец,и всякакви обидни определения"и в един момент това прераства в клеветата,че аз съм престъпник!По-точно бях обвинен в разпространение на подправени документи(и тук е мястото да отбележа че това става в присъствието на мои съученици а по-късно и в присъствието родители включително и в присъствието на моята майка) ,което ако не се лъжа си е едно доста сериозно престъпление следователно и едно доста сериозно обвинение което естествено не отговаря на реалността.Но уви и това не всичко след известно време започнаха и заплахи за изключване от съответното учебно заведение на основание подправени доказателства и скалъпени обвинения.Та въпросът ми е имали смисъл да завеждам дело,мога ли да го спечеля и могат ли да се предотвратят бъдещи неблагоприътни последици за мен след завеждането на самото дело??
крис

Мнениеот Гост » 03 Яну 2006, 02:04

извинявам се за повторното излизане на темата без да искам стана
Гост

Мнениеот аз » 03 Яну 2006, 13:33

Изобщо не се занимавай. Вече имам такъв опит.
аз

Мнениеот крис » 03 Яну 2006, 13:47

а постоянните обиди,заплахи и клевети немогат ли да се тълкуват като постоянен психически тормоз и да се стигне до уволняване на учителя??
крис

Мнениеот Гост » 03 Яну 2006, 14:02

пиши жалба до инспектората. А по-добре нека родителите ти да се расправят с твоите проблеми. :wink:
Гост

Мнениеот kontrol » 15 Яну 2006, 03:14

Предполагам, че в момента отношенията Ви с учителя и другите от персонала са достатъчно обтегнати, за да се опасявате, че ако си потърсите правата, това ще Ви донесе допълнително неприятности. Даже смятам, че ако покажете, че сте решен/а да отстоявате позицията си, това ще накара учителя/лката да се върне на мястото си.

Изключвам варианта, в който преподавателят Ви е казал тези неща като пример. Ако ги е имал предвид реално, то
- първоначално Ви е обиждал
- последващите му действия са клевета (когато изнася позорни обстоятелства за Вас). Клеветата е наказуема, освен ако докаже, че е прав. За да докаже, че сте престъпник, то трябва да се позове на влязла в сила присъда срещу Вас.
- явно е, че Ви е нанесъл и нематериални щети, част от които са причинените Ви страдания, а друга - пропуснати възможности в училището.

Наистина, написаното от Вас представлява и нарушение на чл 129 ППЗНП, така че ще е хубаво ако по-запознати квалифицират всичко и дадат препоръки.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот nikilex » 15 Яну 2006, 15:37

Крис, напиши тъжба до дежурния прокурор. В обстоятелствената част опиши фактическата обстановка - същото което си публикувал по горе, като използваш точни адреси, дати, имена и ЕГН-та.
Накрая добави следното: Уважаеми Г-н прокурор, предвид гореизложеното и след като установите че твърдените от мен факти и обстоятелства отговарят на обективната действителност и счетете, че има достатъчно данни лицето/Учителя...................ЕГН:........осъществява от обективна и субективна страна съставите на Чл. 147 и 148 от НК, моля в рамките на служебните си правомощия на осн. чл. 46 от НПК, да предприемете необходимите процесуални действия.
С Уважение: ............................
nikilex
Потребител

Назад към Взаимопомощ