Накратко :
решил съм да закупя гараж или мазе и да го узаконя като търговски обект с цел наемоотдаване.
Въпросите ми са :
1. Какви са основните изисквания за узаконяване на даден имот като търговски обект ?
2. Ако гаража е в жилищна кооперация, необходимо ли е съгласието на живущите за да се регистрира гаража като търговски обект, след като въпросния гараж съм закупил от собственик и не представлява обща етажна собственост?
3. Коя институция - служба/министерство е отговорна за узаконяването на даден имот като търговски обект (издава разрешителни) ? Към кого да се обърна? Какви по-специални документи трябва да имам? Кой закон или разпоредба регламентират регистрацията/преустройството на строеж (в случая гараж де) като търговски обект ?
Вероятно задавам повече въпроси отколкото на практика ми е необходимата информация, ще съм благодарен на всеки, който реши да ми помогне (разбирай, че бирата е от мен). Благодаря ви предварително.
Извинявам се, ако въпросите ми са неточно зададени, но не съм юрист и наистина имам нужда от съвет.
Благодаря ви!
- Дата и час: 10 Фев 2025, 13:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Узаконяване на търговски обект
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Първо трябва да уточните според мен искате да узаконявате или да променяте предназаначението?
Узаконяването е невъзможно ако сега го декларирате виж §184 от ЗУТ.
Можете да си изкарате удостоверение за търпимост от гл. архитект на общината/район/ виж §16 от ЗУТ.
Институцията и гл. архитект на общината/района/.
Промяната на предназаначението виж чл.38, ал.5 от ЗУТ - Помещения и обекти за нежилищни нужди, изградени в заварена жилищна сграда, могат да се преустройват по общия ред, без да се изисква съгласието на собствениците в етажната собственост, в случай че не се допуска наднормено шумово и друго замърсяване.
Зависи в какво ще го преустройствате, ако то е свързано с с масов достъп или с наднормено за зоната шумово и др. замърсяване си по чл.39, ал.2 от ЗУТ.
Можете да си изкарате удостоверение за търпимост от гл. архитект на общината/район/ виж §16 от ЗУТ.
Институцията и гл. архитект на общината/района/.
Промяната на предназаначението виж чл.38, ал.5 от ЗУТ - Помещения и обекти за нежилищни нужди, изградени в заварена жилищна сграда, могат да се преустройват по общия ред, без да се изисква съгласието на собствениците в етажната собственост, в случай че не се допуска наднормено шумово и друго замърсяване.
Зависи в какво ще го преустройствате, ако то е свързано с с масов достъп или с наднормено за зоната шумово и др. замърсяване си по чл.39, ал.2 от ЗУТ.
- alex4o
- Потребител
Първо трябва да уточните според мен искате да узаконявате или да променяте предназаначението?
Институцията е гл. архитект на общината/района/.
Институцията е гл. архитект на общината/района/.
- alex4o
- Потребител
(5) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Помещения и обекти за нежилищни нужди, изградени в заварена жилищна сграда, могат да се преустройват по общия ред, без да се изисква съгласието на собствениците в етажната собственост, в случай че не се допуска наднормено шумово и друго замърсяване.
----------
май тук попада моя случай ? тъй като не преустройвам жилище, а точно "Помещения и обекти за нежилищни нужди, изградени в заварена жилищна сграда"
----------
май тук попада моя случай ? тъй като не преустройвам жилище, а точно "Помещения и обекти за нежилищни нужди, изградени в заварена жилищна сграда"
- Penchev
- Penchev
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|