начало

ПП-ДБ питат КС: Брои ли се в срока на мандата периодът на незаконно освобождаване от длъжност ПП-ДБ питат КС: Брои ли се в срока на мандата периодът на незаконно освобождаване от длъжност

Плащане на глоба

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Плащане на глоба

Мнениеот steam » 05 Ное 2005, 20:44

Здравейте,

Преди около 2 години бях осъден по наказателно дело да платя 500 лв глоба. Искам да ги платя но до момента нямам ни вест ни кост от съд, данъчни или каквото и да било. Ходих в ТДД-то и там ми казаха че глоба на мое име няма. Има ли някое друго място където да проверя?

Имам и още едно питане понеже подозирам, че адвоката ми лекинко ме е поизлъгал :D Първо, много ме натискаше да бързам да си извадя "чисто" свидетелство за съдимост докато наказанието още не е влязло в сила. Само че аз се порових в Интернет и открих, че административните наказания не се вписват в свиделството за съдимост и така или иначе то ще си е чисто.
Второ, твърдеше, че ще съм реабилитиран 1 година след като си платя глобата но доколкото виждам в НК пише, че това става 1 година след влизане в сила на наказанието.
Прав ли съм за тия неща или нещо не съм изтълкувал както трябва?
steam

Мнениеот khetoiwg » 06 Ное 2005, 11:05

Ами първо виж дали съдът те е освободил от наказателна отговорност с налагане на административо наказание по чл. 78а НК или те е осъдил на глоба, без да те овобождава от наказателна отговорност.
Административните наказания не се вписват в свидетелството за съдимост, когато го вадиш за да кандидатстваш за работа например, обаче ако наказанието не е административна глоба, осъждането ти ще бъде вписано.
Разбира се, че в ТДД няма да има и следа от глоба на твое име. В случай, че не си чул от 10-тина години насам има Агенция за държавните вземания, която се занимава със събирането на глобите и т.н. а не данъчните.
Прочети си по-добре НК-то относно реабилитациите и не се мисли за много хитър, най-малкото защото така ставаш още по смешен. Срока за реабилитацията започва да тече от изпълнение на наказанието, а това е момента в който си платиш или принудително ти бъде събрана глобата.
khetoiwg

Мнениеот steam » 06 Ное 2005, 14:00

Мерси за отговора. Прав си за реабилитацията, не съм прочел както трябва НК-то. И не се мисля за много хитър, просто нямам особено доверие на адвоката си и затова се опитвам да проверявам всичко. Именно той беше човека който ми каза, че глобата ще я плащам при "данъчните".
steam

Мнениеот khetoiwg » 06 Ное 2005, 15:23

Да те пита човек, защо си си наел адвокат на когото не вярваш.
khetoiwg

Мнениеот nkunev » 06 Ное 2005, 21:23

Без да обиждам колегата по-горе /предполагам само че е такъв/... имам малко по-различно мнение по въпроса.
Първо Агенция за държавни вземания има от 2000 г. т.е. от не-повече от 5 години...ама както и да е това не е важно в случая.
Какво общо тук има реабилитацията...говорим за глоба нали? Давностните срокове предвидени в ЗАНН и НК в случая съвпадат /и при двете хипотези на наложеното наказание/ 2 години са предвидени както в чл.80. ал.1, т.5 НК, така и в чл.82, ал.1, б.А от ЗАНН.
Наложеното Ви наказание в случая е погасено по давност/приемам, че са изтекли 2 години/.

И много поздрави на адвоката Ви.
Изображение
nkunev
Младши потребител

Мнениеот Гост » 07 Ное 2005, 01:53

nkunev написа:Без да обиждам колегата по-горе /предполагам само че е такъв/... имам малко по-различно мнение по въпроса.
Първо Агенция за държавни вземания има от 2000 г. т.е. от не-повече от 5 години...ама както и да е това не е важно в случая.
Какво общо тук има реабилитацията...говорим за глоба нали? Давностните срокове предвидени в ЗАНН и НК в случая съвпадат /и при двете хипотези на наложеното наказание/ 2 години са предвидени както в чл.80. ал.1, т.5 НК, така и в чл.82, ал.1, б.А от ЗАНН.
Наложеното Ви наказание в случая е погасено по давност/приемам, че са изтекли 2 години/.

И много поздрави на адвоката Ви.

И аз вече не знам..съвсем се обърках. Ако наистина наказанието е погасено по давност, не е ли малко тъпо въпросната агенция да не се опита по никакъв начин да си събере глобата през тия 2 години? Можеха поне картичка да ми изпратят :D
А за реабилитацията мислех, че има значение заради чл.86 ал.1 т.3 НК:
когато е осъдено заедно или поотделно на глоба, обществено порицание или лишаване от права, ако в течение на една година от изпълнение на наказанието не е извършило друго престъпление от общ характер, и

Благодаря и на Вас за отделеното време.
Гост

Мнениеот Гост » 07 Ное 2005, 02:00

khetoiwg написа:Да те пита човек, защо си си наел адвокат на когото не вярваш.

Ми щото бях на 19 и го наеха родителите ми на принципа "имам тука един 17-ти братовчед дето съм чувал че бил мноо добър адвокат" :lol: Да не говорим, че нямам дарбата да преценявам професионалните и лични качества на един човек от пръв поглед. Така че и сега да ми се наложи да избирам адвокат нямам гаранция, че един ден той няма да се окаже некадърник.
Гост

Мнениеот hjsdgbsaf » 07 Ное 2005, 09:55

Да се чуди човек и на хора като колегата nkunev, които се изказват във форума неподготвени. Колега, ти да си чувал, че има глоби които не са административни наказания?
Прочети си чл. 47 и 86 ал. 2 т. 3 от НК.
hjsdgbsaf

Мнениеот hjsdgbsaf » 07 Ное 2005, 09:57

Прдон чл. 86 ал. 1 т. 3 НК имах предвид.
hjsdgbsaf

Мнениеот nkunev » 07 Ное 2005, 11:20

Ами Колега чувал съм...ако прочетете малко по-внимателно това което съм написал ще видите, че цитирайки чл.82. ал.1. т.5 НК съм коментирал именно такова наказание. Само, че аз не говоря за реабилитация в случая, а за това, че е изтекла давността за изпълнение на наказанието. Надявам се сте съгласен, че НК все пак предвижда и такава хипотеза - неизпълнение на наложено наказание.
И не виждам точно с какво съм неподготвен...просто изказвам мнение което явно е различно от Вашето. Не правя никакви квалификации относно Вашата "подготовка" да отговорите на дадения въпрос. Ще се радвам, ако коментирате моята хипотеза конструктивно.Бъдете здрав.
Изображение
nkunev
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ