начало

Хакери атакуват с имейли от името на реални адвокатски дружества Хакери атакуват с имейли от името на реални адвокатски дружества

НЯКОЙ ОСЪДИЛ ЛИ Е ВОЕННИТЕ В ТОЗИ ФОРУМ ?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

НЯКОЙ ОСЪДИЛ ЛИ Е ВОЕННИТЕ В ТОЗИ ФОРУМ ?

Мнениеот Заинтересовано лице » 05 Окт 2005, 14:30

ИНТЕРЕСУВА МЕ НЯКОЙ ЛИЧНО УСЪДИЛ ЛИ Е ВОЕННИТЕ ЗА ТОВА КОЕТО СТАВА СЕГА С ГОДИНИТЕ ПРЕДИ 27 СЛЕД 27Г?
ИНТЕРЕСУВАМЕ ИМАМ ЛИ ПРАВО ДА НАВЪРША 27Г СПОРЕД ЗАКОНА ЗАЩОТО ВОЕННИТЕ КАЗВАТ ЧЕ НЯМАМ АМА ТО И ДЕТЕ ДА ПИТАШ ЩЕ КАЖЕ ЧЕ "НЕ ПО-КЪСНО ОТ 27Г "ОЗНАЧАВА ЧЕ СИ НАВЪРШИЛ 27Г И ОТ ТАМ НА ТАТЪК ВЕЧЕ НЯМАШ ПРАВО .
МОЛЯ ЗА КОМЕНТАРИ И АКО ВСЕ ПАК ИМА ПРАКТИКА ДА СЕ ОБЖАЛВАТ ПОВИКВАТЕЛНИТЕ ЗАПОВЕДИ И ТАКИВА КОИТО СА ГИ ОБЖАЛИЛИ НЕКА ДА ГИ СКАНИРАТ ЗА ДА ВИДИМ КАКВО ДА ПРАВИМ И НИЕ.
ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ ЗА МНЕНИЯТА .
МОЖЕ ДА ОБМЕНИМ ОПИТ И ИНФОРМАЦИЯ НА МОЯ МЕЙЛ
s.a.n@mail.bg
Заинтересовано лице

Мнениеот Гост » 05 Окт 2005, 14:51

АРЕ МАРШ ОТТУКА С ТИЯ ВОЕННИ БЕ НЕЩАСТНИЦИ ТАКИВА НАУЧИ СЕ ДА ПИШЕШ С МАЛКИ БУКВИ ДА ПОЛЗВАШ ПРЕПИНАТЕЛНИ ЗНАЦИ И ДА КАЗВАШ ОСЪДИЛ А НЕ УСЪДИЛ ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ ИМАШ ПРАВО ДА НАВЪРШИШ 27 КОЙ ТИ КАЗА ЧЕ НЯМАШ ПРАВО ДА НЕ СИ ЕВРЕИН ПО ВРЕМЕТО НА ВОЙНАТА
Гост

Re: НЯКОЙ ОСЪДИЛ ЛИ Е ВОЕННИТЕ В ТОЗИ ФОРУМ ?

Мнениеот Гост » 05 Окт 2005, 14:54

Заинтересовано лице написа:ИНТЕРЕСУВА МЕ НЯКОЙ ЛИЧНО УСЪДИЛ ЛИ Е ВОЕННИТЕ ЗА ТОВА КОЕТО СТАВА СЕГА С ГОДИНИТЕ ПРЕДИ 27 СЛЕД 27Г?
ИНТЕРЕСУВАМЕ ИМАМ ЛИ ПРАВО ДА НАВЪРША 27Г СПОРЕД ЗАКОНА ЗАЩОТО ВОЕННИТЕ КАЗВАТ ЧЕ НЯМАМ АМА ТО И ДЕТЕ ДА ПИТАШ ЩЕ КАЖЕ ЧЕ "НЕ ПО-КЪСНО ОТ 27Г "ОЗНАЧАВА ЧЕ СИ НАВЪРШИЛ 27Г И ОТ ТАМ НА ТАТЪК ВЕЧЕ НЯМАШ ПРАВО .
МОЛЯ ЗА КОМЕНТАРИ И АКО ВСЕ ПАК ИМА ПРАКТИКА ДА СЕ ОБЖАЛВАТ ПОВИКВАТЕЛНИТЕ ЗАПОВЕДИ И ТАКИВА КОИТО СА ГИ ОБЖАЛИЛИ НЕКА ДА ГИ СКАНИРАТ ЗА ДА ВИДИМ КАКВО ДА ПРАВИМ И НИЕ.
s.a.n@mail.bg
Ей,момко скатавате се вие мекутели и не искате да идете и да отслужите жалките 6 месеца :evil: аз служих 2 години и това което научих като житейски урок ми помогна да стана сега добър съдия е ни лиглю,който се страхува да не би нещо да му накарнят спокойствието :evil: Такива като теб ми се струват жалки,мъж не се става само като бъхтиш "напушени" хлапетйки акато се изправиж и поживееш в сурова житейска действителност :!:
Гост

Мнениеот Fucus » 05 Окт 2005, 14:58

Anonymous написа:
Заинтересовано лице написа:мекутели, лиглю

Кой ти пише мотивите, бре, съдията? Или там не ползваш такива думички :twisted:
Fucus

Мнениеот Гост » 05 Окт 2005, 14:58

Извинете ме ,че от емоции писах малко неграмотно :oops:
Гост

Мнениеот Гост » 05 Окт 2005, 15:01

Anonymous написа:
Заинтересовано лице написа:ИНТЕРЕСУВА МЕ НЯКОЙ ЛИЧНО УСЪДИЛ ЛИ Е ВОЕННИТЕ ЗА ТОВА КОЕТО СТАВА СЕГА С ГОДИНИТЕ ПРЕДИ 27 СЛЕД 27Г?
s.a.n@mail.bg
Ей,момко скатавате се вие мекутели и не искате да идете и да отслужите жалките 6 месеца :evil: аз служих 2 години и това което научих като житейски урок ми помогна да стана сега добър съдия е ни лиглю,който се страхува да не би нещо да му накарнят спокойствието :evil: Такива като теб ми се струват жалки,мъж не се става само като бъхтиш "напушени" хлапетйки акато се изправиж и поживееш в сурова житейска действителност :!:

Наистина ли сте съдия? Защото трудно разбрах смисъла от правописа. С нищо не е по-добър от този на питащия. Дано емоциите , респ.правописа да не Ви изневеряват и в писмената Ви работа. Голям смях ще падне.Какви хора правораздават.
Гост

ИМА ЛИ ЮРИСТИ ТУКА ?

Мнениеот ГОСТ » 05 Окт 2005, 15:07

Въпроса е Закона дава ли право или не дава право да се навършват 27г?
Тази държава или ще влиза в ред или не!
Неможе Закона да дава право а шапкарите да си тълкуват както им дойде това не е свободно съчинение тука !!!

Това кой съдия бил 2-год или 3-г изобщо не ме интересува!!!
Нямам излишно време за губене да се занимавам с военни който иска да ходи да става кадрови!

Моля да коментирате само такива които са осъдили военните!
ГОСТ

Re: ИМА ЛИ ЮРИСТИ ТУКА ?

Мнениеот Гост » 05 Окт 2005, 15:11

ГОСТ написа:Въпроса е Закона дава ли право или не дава право да се навършват 27г?
Тази държава или ще влиза в ред или не!
Неможе Закона да дава право а шапкарите да си тълкуват както им дойде това не е свободно съчинение тука !!!

Това кой съдия бил 2-год или 3-г изобщо не ме интересува!!!
Нямам излишно време за губене да се занимавам с военни който иска да ходи да става кадрови!

Моля да коментирате само такива които са осъдили военните!

Човече Божи. Няма закон, който да ти забрани да навършиш определена възраст. Още никой не е започнал да изтребва навършващите 27 г. Съдии- малолетни на по 2 или 3 г.възраст все още не съществуват. Ще им е рано да правораздават.Юристи има колкото щеш, но какъв ти е въпросът. За какво смяташ да ги съдиш? Обясни човешки.
Гост

гост

Мнениеот гост » 05 Окт 2005, 15:18

Чл.106 от Закона за въоражените сили казва,че се разрешава отлаганена службата поради следване "не по късно от 27г".
Това какво означава,че имам или не право да навйрша 27г?
По-късно от 27г според мен е това че си ги навършил и от там на татък нямаш право вече.
Но те казват,че няма право да се навършат 27г като учещ защото с навършването им влиза правната хипотеза на Чл107 от същият закон и се освобождаваш като навършил пределната възраст от 27г.

ЕТО И СТАНОВИЩЕТО ИМ!!

Становище на Министерството на отбраната относно възможността за отлагане от наборна военна служба на основание чл. 106, ал. 1, т. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България
РЕГ№ 21-01-285/12.09.2005г

Във връзка с постъпващите многобройни писма, жалби и молби относно възможността за отлагане от наборна военна служба на основание чл. 106, ал. 1, т. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България /ЗОВСРБ/, становището на Министерството на отбраната е следното:
Конституционната разпоредба на чл. 59, ал. 1 гласи, че защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона.
Съгласно чл. 59, ал. 2 от Конституцията изпълнението на воинските задължения, условията и редът за освобождаване от тях или за замяната им с алтернативна служба се уреждат със закон. Отлагането от военна служба се отнася към реда за изпълнение на воинските задължения. Законодателят, който единствен допуска освобождаване от военна служба или замяната й с алтернативна служба, предвижда от гледна точка на целесъобразност различни основания за отлагане от военна служба. В изпълнение на тази изрична конституционна делегация основанията за отлагане са изчерпателно уредени в ЗОВСРБ.
Императивната норма на чл. 97 от ЗОВСРБ гласи, че всички мъже български граждани, които са навършили 18 годишна възраст, годни за военна служба без разлика на раса, народност, вероизповедание, образование, социален произход и семеен статус, подлежат на наборна военна служба. Пределната възраст за повикване на наборна военна служба е 27 години.
На основание чл. 106, ал. 1, т. 1 от ЗОВСРБ от наборна военна служба се отлагат учащите се в основни и средни училища, в редовна форма на обучение във висшите училища и в други училища, създадени по законоустановения в страната ред, и приравнените към тях чужди учебни заведения – до завършване на образованието, но не по-късно от 27-годишна възраст.
По смисъла на чл. 42 от Закона за висшето образование системата на висшето образование се състои от следните образователни степени: "специалист по...", “бакалавър”, “магистър” и “доктор”. Обучението в редовна форма във висше училище в която и да е от изброените образователни степени е законово основание за отлагане от наборна военна служба, но не по-късно от 27-годишна възраст.
Съгласно чл. 175, ал. 1 от ЗОВСРБ ежегодно със заповед на началника на Генералния щаб на Българската армия към военните окръжия се създават наборни комисии, които вземат решения относно изпълнение на воинските задължения от набора и за организиране на дейностите по подготовката и изпращането на набора на военна служба. Съгласно чл. 176, ал. 1, т. 4 от ЗОВСРБ наборните комисии отлагат от наборна военна служба. Лицата, имащи законово признато право на основание чл. 106, ал. 1, т. 1 от ЗОВСРБ, представят във военното окръжие уверение от съответното висше училище, че към момента са учащи и подлежат на отлагане от наборна военна служба. Тези от тях, които са завършили обучението си в една от горепосочените степени на образование и не са продължили обучението си в следващата, подлежат на повикване за изпълнение на наборна военна служба, но тези, които са завършили една степен и продължават в друга такава, имат правата по чл. 106, ал. 1, т. 1 от ЗОВСРБ.
Решенията на наборните комисии по чл. 176, ал. 1, т. 1, 4 и 5 могат да се обжалват в двуседмичен срок пред контролната наборна комисия. Жалбата се подава чрез началника на военното окръжие, който служебно я комплектова с необходимите документи и пояснения.
Контролната наборна комисия се произнася по жалбите в двуседмичен срок, като може или да потвърди, или да отмени решението на наборната комисия и да вземе друго решение. Решението на контролната наборна комисия е окончателно /чл. 176, ал. 2 от ЗОВСРБ/.
Видно от гореизложеното, съгласно чл. 106, ал. 1, т. 1 от ЗОВСРБ обучението в която и да е образователна степен на висшето образование е основание за отлагане от военна служба.
Неспазването на тази разпоредба води до нарушаване правата на българските граждани и създава социално напрежение,което не допринася за повишаване авторитета на Българската армия.

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА
СОНЯ ЯНКУЛОВА

Коментирайте имам ли право да навърша 27г като студент редовно учещ и как да обжалвам повиквателната заповед?
гост

гост

Мнениеот гост » 05 Окт 2005, 15:26

Имат ли право военнтите да спират принудително висше образование.
Орган на изпълнителната власт няма право да се меси в академичната автономност на ВУЗ.
Реда за спиране на висше образование е в Закона за висшето образование а там няма подобна компетентност на военнтите власти да спират образованието.
Аз съм 26г и след 6м навършвам 27 и ще съм ІІІ курс редовно обучение.
Видно от това ще се наложи принудително до ми се спре висшето образование което ми се струва абсурдно!
гост

Re: ИМА ЛИ ЮРИСТИ ТУКА ?

Мнениеот Гост » 05 Окт 2005, 15:33

ГОСТ написа:Въпроса е Закона дава ли право или не дава право да се навършват 27г?

И да ви дава, и да не ви дава законът, Вие тъй или иначе, ще навършите 27г. ( чисто биологично погледнато, въпросът Ви е смешен). Напомня ми за един индивид, който питаше дали адресът на личната му карта може да е пощенска кутия....
Формулирайте си правилно въпросите, защото само така можете да получите сериозен отговор.
Гост

гост

Мнениеот гост » 05 Окт 2005, 15:33

Последните промени в Закона за отбраната бяха,че се съединиха двете години поради учене и пределната възраст и се направи на 27г.
Това беше с цел да се намали броя на наборните войници за сметка на професионалните.
Поради модернизацията на армията се налага опрделен брой лица да се освободят защото няма места за наборните войници поради факта,че техните места се заемат все повече от професионални войници.
Затова беше и последната промяна ето мотивите от вносителя на последното изменение.

Законопроект за изменение и допълнение
на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България

(обн.ДВ,бр.112 от1995г., изм.и доп., бр.67 от 1996г., бр. 122 от 1997г., бр. 70, 93, 152 и 153 от 1998г., бр. 12, 67 и 69 от 1999г., бр. 49 и 64 от 2000г., бр. 25 и 34 от 2001г., бр. 1, 40, 45 и 119 от 2002г. и бр. 50, 86, 95 и 112 от 2003г. бр. 93 и 111 от 2004г.)

МОТИВИ

СИГНАТУРА :554-01-13

Изпълнението на приетите програми за модернизация и реформа на Българската армия през последните години налага допълнително регламентиране на всички аспекти на организацията и протичането на военната служба особено наборната и професионалната.
В изпълнение на приетите от Народното събрание на РБългария документи – Стратегически преглед на отбраната, План за организационно изграждане и модернизация на Въоръжените сили до 2015 г. и др. постепенно се увеличава броя на професионалните воиници в Българската армия, което води до реално намаление на местата за приемане на наборна служба на българските младежи.
Целта на предлаганите промени е регулиране на условията за набиране и постъпване на наборна военна служба, постъпването и осигуряването на професионалните воиници. Промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на Р.България трябва да намалят натиска върху системата за подбор и да регламентират условията за подбор в новата среда.
Предлага се намаление на пределната възраст за освобождаване и отлагане от наборна военна служба съответно от 30 г. на 27 г., като по този начин освобождават най-дълго отлаганите младежи и се облегчава подбора за останалите, текстовете се прилагат и за българските граждани постоянно живеещи в чужбина. Регламентира се приемането на кадрови войници като отпада необходимостта от преминаване преди това на наборната служба. Предлага се подобряване на заплащането на професионалните войници като се има предвид увеличените им задължения и участията в мисии.
Тези поправки в комплекс с промените в здравните критерии за подбор /списъка с болести за освобождаване/, критериите за отлагане и освобождаване - ще намалят напрежението свързано с наборната служба и ще подобрят условията за по нататъшна реформа и професионализация в БА.

Народен представител:
Цонко Киров
гост

гост

Мнениеот гост » 05 Окт 2005, 15:41

Военнтите искат да ме вкарат преди да съм станал на 27г т.е сега защото с навършването им аз се освобождавам поради навършване на пределната възраст която е 27г и те немогат повече нищо да направат.
При положение,че сега ме вземат обаче аз уча и ще трябва да ми се спре принудително висшето образование затова ми е въпроса имам ли право да навърша 27г като студент или преди да ги навърша трябва да съм влезнал в казарма?

Не по късно от 27г -какво ще рече според Вас?
гост

мнение

Мнениеот гост » 05 Окт 2005, 15:49

Има прецедентна практика по обжалване на повиквателна заповед за повикване на наборна служба.
Аз в момента съм завършил висше образование “Магистър” и веднага записах второ висше в колеж който бях прекъснал защото се прехвърлих от него в университет за да получа по-висока степен.
Сега си възстанових правата на студенти ме записаха във ІІІ курс редовно.
Учебната година ще свърши през юни а аз през април навършвам 27г.

Не съм курифей на правото но специалноста ми която завърших изучавахме доста дялове на правото а и аз имах допълнителен интерес към него та завърших и втора специалност “Право” и без да съм престрастен към ситуацията в момента която ме засяга лично моето мнение,че е налице грубо нарушаване на човешките и в частност гражданските права поради факта,че военните искат принудително прекратяване на висше образование.

След промените в Закона за отбраната като се сляха двете години по пределна възраст за повикване и крайна възраст за отлагане поради следване а именно 27г. Видно от мотивите на вносителя за изменение и допълнение на същият Закон –г-н Цонко Киров ставя ясно,че това е направено с цел да се намали броя на наборната армия с цел увеличаване на броя на професионалната по приетите стратегии за модернизация на Българската Армия която ще премине в професионална.
От друга гледна точка Конституцията на РБ налага задължителна казарма.
Но въпрек и това е много съществен въпроса за нарушаването на човешките права с това ако военните принудително прекратят висше образование на индивид.
След становище на зам.Министърката на Отбраната С.Янкулова стана ясно,че всеки има право да се отлага поради факта че учи без значение първо,второ или магистратура или доктурантура но не по късно от 27г.
Въпроса обаче който касае много студенти включително и мен е какво става със студентите които 27г ги намира още не завършили.
Има указание на ген.Карамунчев , че трябва да се взимат преди 27г без значение учат неучат иначе се изпускат от длужбата която енаправена точно стази цел да се освободят определен брой донаборници и да се преминава към професионална армия видно от мотивите на последните промени в Закона за отбраната /който ще Ви приложа за сведение като прикачен файл/.
От друга гледна точка мисля,че не е от компетенциите на орган на изпълнителната власт какъвто е Министерството на Отбраната и в частност Военните Окръжия да издават принудителни прекратявания на Висше образование а само от компетенциите на правораздавателен орган на Съдебната Власт.
Прекратяване на Висше образование може да става само по реда на Закона за висшето образование и по процедурата на Чл.74 /1/ /2/ от Закона за висшето образование.
Получаване на образование е висше човешко право което дори и в най-тежки моменти като военни режими и световни войни не е било нарушавано.
Правото на образование е залегнало и в Българската Конституция която защитава това право в Чл.53 /1/ така също и в Европейската Конвенция по защита правата на човека в Чл.9 .

Във връзка с гореизложеното мисля,че законодателя умишлено е предвидил тази хипотеза,че много студенти ще се освободят поради навършване на пределна възраст и с цел да намали натрупването на невзети наборни войници и такива които дълго са се отлагали е приело тези промени за да облекчи работата на военните власти за постигане на по-висока ефективност на работа и защита на имиджа на Българската Армия.
Становището ми е ,че до 27г лицето се отлага по Чл.106 /1/ т.1 от Закона за отбраната ако учи редовно с навършване на 27г правната хипотеза на Чл.106 престава да действа но се задейства Чл.107 от Закона за отбраната и лицето приключва с отношенията си с военните власти.
Неможе да се равнопоставя желанието за развитие на индивида като получава и придобива образование с постъпване в армията кадето ако се изкъпеш или нахраниш е цяло щастие.
Просто двете неща са абсолютно неравнопоставими.
Това е моето мнение но то несъвпада с мнението на Военните затова сега през септември не ме взеха но сигорно през януари ще ме повикат а аз съм на мнение да обжалвам повиквателната заповед по реда на ЗАП и Закона за вреди причинени на граждани от държавата.
Затова ако е възможно бих желал да обменим опит защото от форума на лекс разбрах че има обжалвал но не разбрах как са стояли нещата а и какъв беше крайния резултат –дали си заслужава да се тръгва по тоя начин?
гост

Мнениеот Гост » 05 Окт 2005, 15:55

Курифей сте, наистина. Минете първо през начално училище.
Гост

в недоумение

Мнениеот student na 26 god. » 05 Окт 2005, 16:22

Чудя се на тези, които изглежда защитават това, което военните си позволяват, а имено - неспазване на собсвения им закон. Вярно, законът е такъв не по тяхно желание, Народното събрание го е гласувал и не са приели предложението двете възрасти да се различават. Но е приет такъв, какъвто е в момента...
Съвсем се отчаях от тая държава (или по-точно от хората с "власт")!
student na 26 god.

гост

Мнениеот гост » 05 Окт 2005, 20:33

А ти първо мини през детската градина да се научиш как да се държиш с хората !
Никой не та е питал -що не вземеш да се гръмнеш най добре !
гост

Мнениеот гост » 05 Окт 2005, 21:13

сигурния начин е да се освободиш от казарма е тактиката на :меката китка"-следишли ми мисълта. :D отиваш в поделението и започваш да е прилагаш :lol: и ако установят, че си гейче ще те увонят.ХАХАХ
гост

ГОСТ

Мнениеот гост » 06 Окт 2005, 00:04

Що ти от собствен опит ли знаеш личи ти че си нередовен ! :lol:
гост

Re: в недоумение

Мнениеот ЗА ПРАВДА ...И СВОБОДА » 06 Окт 2005, 08:34

MM-DAAA, AZ....A SEGA SE KANJA DA GI SADJA VTORI PAT :o
ЗА ПРАВДА ...И СВОБОДА

Следваща

Назад към Взаимопомощ